Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

πιπεριές γεμιστές με φακές και ρύζι/Rice And Lentils Stuffed Peppers

For English, scroll down
Καλό μήνα φίλοι μας! Στα περιοδικά που μου στέλνει η Χαρά υπάρχει μια ενότητα αφιερωμένη σε συνταγές που στέλνουν οι αναγνώστες. Μερικές από αυτές είναι σταλμένες από γιαγιάδες που μοιράζονται τις συνταγές που μαγείρευαν σε καιρούς οικονομικής κρίσης, με φτηνά υλικά.
Εκεί βρήκα τη συνταγή που σας έχω σήμερα. Στην πραγματικότητα γεμίζουμε τις πιπεριές με ένα νοστιμότατο φακόρυζο. Η ιδέα μου φάνηκε καλή και αποφάσισα να το φτιάξω, με κάποιες αλλαγές στις ποσότητες και στα υλικά.  Μας άρεσε πολύ, ήταν πεντανόστιμο και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Οι πιπεριές μου ήταν μικρές και μου περίσσεψε λίγο υλικό αλλά αυτό καθόλου δε μας ένοιαζε. Φαγώθηκε ωραιότατα και σκέτο. Στην πραγματικότητα στο τραπέζι με το ρολό κιμά που είχα φτιάξει την Κυριακή, μετά από απαίτηση της οικογένειας, μπήκε και υπόλοιπο φακόρυζο για μεζές.....!!!

χρειαζόμαστε
9-10 πιπεριές

1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα καρότα τριμμένα
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 1/3 φλιτζάνι φακές ωμές
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 1/2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ρύζι βρασμένο
1 φλιτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο (έβαλα κασέρι)
αλάτι-πιπέρι

Κόβουμε μια φέτα από το κοτσάνι και αδειάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές. Τη φέτα που κόψαμε την κρατάμε για καπάκι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα καρότα, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές, το ψιλοκομμένο ντοματάκι, το βασιλικό, τη ζάχαρη και τρία φλιτζάνια νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του. Ρίχνουμε το βρασμένο ρύζι, και το τυρί και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα, τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι. Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό στο ταψί και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200β για 1 ώρα περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό για 10-15 λεπτά ακόμη.
In the magazines that Xara sends me, there is a section with recipes sent in by readers. Some of them have been sent in by grandmas, who share low cost recipes they used to cook during the financial depression.
That is the source of today's recipe. Peppers, stuffed with a very tasty combination of rice and lentils.
I liked the idea and decided to make it, with some changes in quantity and ingredients. We loved it and I highly recommend it to you! The peppers I used were small and I had some leftover stuffing, which was not a problem at all. It was consumed just as well. In reality, I served it as an appetizer on Sunday, according to my family's request, with a meatloaf that I had made...!

we need
9-10 bell peppers
1 Tbsp olive oil
1 onion, finely chopped
2 large carrots, grated
1 garlic clove, minced
1 tsp fresh basil, finely chopped
1 1/3 cups raw lentils
1 can chopped tomatoes
1 tsp sugar
3 1/2 cups water, divided
1 cup arborio rice, boiled
1 cup gouda cheese, grated
salt and pepper, to taste

Cut the top part of each pepper off and remove pepper seeds. Reserve cut parts to cover stuffed peppers. In a saucepan, saute onion in olive oil.
Add garlic, carrots, salt and pepper and cook for 1-2 min. Add lentils, chopped tomatoes, basil, sugar and 3 cups of water. Cover saucepan and let everything simmer for 30-35 min until liquid is absorbed. Stir in boiled rice and grated cheese.
Stuff peppers with the mixture, cover with top parts and place in a pan. Add 1/2 cup of water and cover pan with aluminum foil. Bake at 400F, for approximately 1 hour. Remove aluminum paper and continue baking for an extra 10-15 min.

16 σχόλια:

  1. Πρωτότυπη γέμιση το φακόρυζο για τα αγαπημένα μας γεμιστά, Μαρία! Υγιεινή και θρεπτική όσο και οικονομική!! Για όσους αγαπούν τον συνδυασμο της φακής με το ρύζι, είναι μια διαφορετική πρόταση!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλο μηνα!!! τι πρωτοτυπη συνταγη!!! σιγουρα θα τη δοκιμασω!!! μπραβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το φακορυζο αλλιώς,αλλά σε πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φακες! Τι αγαπω! Πρεπει να δοκιμάσω την εκδοχη σου!

    Καλό μήνα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ωραία γέμιση για γεμιστά! Απόλυτα καλοκαιρινό φαγητό! Καλό μήνα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ θρεπτική η εναλλακτική των γεμιστών!! Πραγματικά κλασικό φαγητό ! Καλό μήνα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω είναι από τα πιο πρωτότυπα γεμιστά!
    Ωραία ιδέα Μαράκι!
    Φιλιά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αααα τι ωραιο φαγητο,μυρωδατο και υγιεινο!!δεν το χω ξαναδει,τελεια προταση!!!
    ευχαριστουμε μαρια!!!!
    καλο μηνααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και μου έλυσες τα χέρια γι να αύριο Μαρία μου, καθώς έχω πιπεριές και έλεγα με τι να τις γεμίσω τελικά;;;
    Θυμίζει όντως παραδοσιακό φακόρυζο, όπως γράφει και η φίλη Δημιουργία, αλλά με ωραίο "αμπαλάζ"!!
    Καλό μήνα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρον κούκλα!! Κοίτα να δεις που έχω στο νου μου να κάνω γεμιστά σύντομα! Καλό Μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι φακές μου αρέσουν πολύ με ρύζι , φαντάζομαι την νοστιμιά τους μέσα στην πιπεριά!
    Μαρία μου πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραία η εναλλακτική αυτή γέμιση!
    Πραγματικά δίνει άλλον αέρα στο κλασικό αυτό πιάτο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ωραία εναλλακτική για το φακορυζο! Και για τα γεμιστά επίσης! Τέλεια καλοκαιρινή ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό που μου αρέσει στα περιοδικά που σου στέλνει η Χαρά είναι ότι οι συνταγές ειναι πρωτότυπες, χωρίς να είναι δύσκολες.
    Ωραία ιδέα το φακόρυζο σαν γέμιση ;)
    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή