Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

Moussaka/Μουσακάς

Η συνταγή στα ελληνικά, πιο κάτω
I have to say that this dish is an all time favorite among my folks. I only make it a few times a year because I know that I won't be able to resist finishing it myself...
It is time consuming but it's ALL WORTH IT!!! Moussaka can be eaten hot or cold and actually tastes more amazing the second day. I used potatoes and eggplant, some people though may prefer using potatoes and zucchini or half zucchini-half eggplant. Whichever way you make it, it is delicious!

we need
4 lbs potatoes
4 lbs eggplant
vegetable oil for frying
1 cup Italian flavored breadcrumbs, divided
2 lbs ground beef
5 Tbsps olive oil
2 large onions, chopped
1 26 oz can of crushed tomatoes
2 cups strained tomatoes
2 cups water
1 tsp sugar
1/2 cup parmesan, grated
1 1/2 Tbsps dried parsley flakes
salt and pepper, to taste
for the bechamel sauce
6 cups milk (I used evaporated milk for a creamier version)
2 Tbsps butter
10 Tbsps corn flour
2 eggs
salt, to taste

In a pot, brown ground beef with chopped onions in 5 Tbsps of olive oil, then add crushed and strained tomatoes, sugar, parsley, water, stir well and allow to cook over low heat for about 40 min.
Add parmesan and 1/2 cup of breadcrumbs, stir well, then taste and season with salt and pepper.
Rinse and dry eggplant, cut stem off and remove some of the peel to make it look like a cross. Cut in 1/2 inch rounds, rub with salt and place in a colander.
Rinse and peel potatoes, cut in 1/2 inch rounds, season with salt and deep fry in vegetable oil until golden on both sides. Remove to plate and drain on paper towels.
Rinse and squeeze eggplant, pat dry and fry in vegetable oil. Remove to plate, drain on paper towels.
Sprinkle pan with remaining 1/2 cup of breadcrumbs, layer potato rounds, cover with meat sauce, layer eggplant.
In a bowl, add corn flour to 1 cup milk and stir well. In a pot, bring remaining 5 cups of milk with butter to a boil, then remove from heat, turn in diluted corn flour all at once, stirring vigorously and return to heat, lowered to "low". Stir well until it thickens and remove from heat. *
Beat two eggs and add to bechamel all at once, stirring vigorously.
Season with salt and spread sauce over eggplant layer. Sprinkle with some parmesan, if desired, and bake in preheated oven, at 350F, for about 45 min or until top is golden brown. Bon appetit!

* If mixture turns lumpy, remove from heat and mix with hand mixer, until lumps disappear.

Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό είναι από τα πολύ αγαπημένα φαγητά της οικογένειάς μου. Το φτιάχνω μόνο μερικές φορές το χρόνο, γιατι ξέρω ότι θα μου είναι αδύνατο να σταματήσω πριν το τελειώσω εγώ η ίδια...
Είναι χρονοβόρα συνταγή αλλά αξίζει τον κόπο!!! Ο μουσακάς μπορεί να καταναλωθεί ζεστός ή κρύος και στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο νόστιμος τη δεύτερη μέρα. Χρησιμοποίησα πατάτες και μελιτζάνες, μερικοί όμως μπορεί να προτιμούν πατάτες και κολοκυθάκια ή μισά κολοκυθάκια και μισές μελιτζάνες. Όπως και να τον φτιάξει κανείς, είναι πεντανόστιμος!

χρειαζόμαστε
2 κιλά πατάτες
2 κιλά μελιτζάνες
φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα (796 ml) τριμμένες ντομάτες
2 φλ. ντομάτες πασάτα
2 φλ. νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 1/2 κ.σ. αποξηραμένο μαϊντανό
αλατοπίπερο
για τη μπεσαμέλ
6 φλ. γάλα (εγώ χρησιμοποίησα εβαπορέ διαλυμένο, για πιο κρεμώδη υφή)
2 κ.σ. βούτυρο
10 κ.σ. κορν φλάουρ
2 αυγά
αλάτι

Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι σε 5 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις τριμμένες και στραγγιστές ντομάτες, ζάχαρη, μαϊντανό, νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 40 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, 1/2 φλ. από τη φρυγανιά, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε το κοτσάνι και καθαρίζουμε το μισό από το φλούδι έτσι ώστε να δείχνει σαν ένας σταυρός. Τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες,  πάχους 3/4 εκ., τις βάζουμε σε τρυπητό, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε  στρογγυλές φέτες, πάχους 3/4 εκ., τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιάτο και αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.
Ξεβγάζουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες, τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και μεταφέρουμε σε πιάτο να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.
Απλώνουμε το υπόλοιπο 1/2 φλ. από τη φρυγανιά στο ταψί, στρώνουμε τις πατάτες, καλύπτουμε με τον κιμά και ακολουθούμε με τις μελιτζάνες.
Σ' ένα μπολ προσθέτουμε το κορν φλάουρ σε 1 φλ. γάλα και ανακατεύουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα 5 φλ. γάλα με το βούτυρο και μόλις αρχίσουν να φουσκώνουν, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ, ανακατεύοντας γρήγορα. Επιστρέφουμε στη φωτιά, σε χαμηλή ρύθμιση, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και κατεβάζουμε από τη φωτιά*
Σ' ένα μπολ, χτυπάμε τα 2 αυγά και τα προσθέτουμε στη μπεσαμέλ, ανακατεύοντας γρήγορα.
Αλατίζουμε και στρώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, αν θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C, για 45 περίπου λεπτά, ή μέχρι να πάρει η μπεσαμέλ ωραίο χρώμα. Καλή όρεξη!

* Αν σβωλιάσει η κρέμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι.

19 σχόλια:

  1. Αφήνω την καλημέρα μου και φεύγω Χαρά μου γιατί το σημερινό σου φαγάκι είναι μεγάλος πειρασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλασικό οικογενειακό ελληνικό πιάτο!! Το κομμάτι είναι κομμένο με τον χάρακα εύγε κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πιο νόστιμο φαγητό της ελληνικής κουζίνας για μένα, ίσως γιατί έχει την μελιτζάνα που υπέρ αγαπούμε.
    Πολύ ωραία παρουσίαση!!
    Μπράβο για το κουράγιο σου γιατί είναι μπελαλίδικο φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. we love mousaka!!!!
    εγγυημενη γευση ,η παρουσιαση εξειρετικη!!!!!
    καλη εβδομαδουλααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχος!Μου αρέσει τρομερά μα δεν τον αγαπάει ο άνδρας μου γι' αυτό σπάνια τον φτιάχνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ βαχ Χαρούλα μου!
    Βρήκες το αδύνατο σημείο μου, κι αυτό είναι μείον μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα πλέον κλασικά κ αγαπημένα πιάτα όλων.
    Για μένα που δεν πολυσυμπαθώ τις μελιτζάνες, η εκδοχή σου που συνδυάζει κ πατάτες είναι πολύ καλοδεχούμενη.
    Ενδιαφέρον που χρησιμοποιείς εβαπορέ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενταξει, ειναι το απολυτα καλοκαιρινο φαγητο!! Απο αυτα που τα τρως λιγες φορες το χρονο αλλα δεν θες να τελειωσουν ποτε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. All time classic! Τι να πω αγαπημένο φαγητό των παππούδων μου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν υπάρχει καλύτερο φαγητό...φιλάκια:**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άχ αγαπημένος μουσακάς! Με τρελαίνει κι ας είναι μπελαλίδικος. Έχω καιρό να φτιάξω και μου έβαλες επικίνδυνες ιδέες! Τέλειος φαίνεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωωωωω, καταπληκτικός ο μουσακάς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πόσο αγαπημένο φαγητό και πόσο μου "μυρίζει" καλοκαιράκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Thank you for dropping by!

    Σας ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή