Μου αρέσει ο χειμώνας, νομίζω πως μου αρέσει περισσότερο και από το καλοκαίρι. Μου αρέσει και η αναμονή για τα Χριστούγεννα που είναι η αγαπημένη μου γιορτή!
Χτες λοιπόν ακόμα και με χαλασμένο καλοριφέρ, γύρω από το τζάκι με φίλους και απλά φαγητάκια μια χαρά περάσαμε.
για τη ρώσικη χρειαζόμαστε
2 πατάτες, όχι πολύ μεγάλες, βραστές
2 καρότα μεγαλούτσικα βρασμένα
1/2 φλιτζάνι αρακά βρασμένο
2 κουταλιές σούπας πιπεριά Φλωρίνης από βάζο
2 κουταλιές σούπας κάπαρη
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε σε τετραγωνάκια τις πατάτες και τα καρότα. Εγώ συνήθως τα κόβω ωμά και τα βράζω όλα μαζί για λίγα λεπτά. Άλλες φορές χρησιμοποιώ και τα κατεψυγμένα ψιλοκομμένα λαχανικά που υπάρχουν στα Σ/Μ απλώς αυτά που παίρνω εγώ έχουν και πράσινα φασολάκια. Δεν έγινε και τίποτα απλώς προσπαθώ να τα κόψω λίγο μικρότερα.
Λοιπόν, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε. Οι ποσότητες της μαγιονέζας και του γιαουρτιού δεν είναι δεσμευτικές, ο καθένας βάζει όσο θέλει.
Μαγιονέζα χωρίς αβγά φτιάχνω που και που και περίπου η συνταγή είναι η παρακάτω. Βέβαια πάντα διορθώνω στη γεύση. Χτυπάμε λοιπόν στο μπλέντερ όλα μαζί τα υλικά.
1 φλυτζανάκι ελληνικού καφέ γάλα εβαπορέ
3 κουταλιές σούπας λάδι
3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
λίγο αλάτι
Για να λέμε την αλήθεια τώρα πια μαγιονέζα δεν πολυφτιάχνω, βάζω έτοιμη. Επειδή κάνω πολύ ρώσικη, νομίζω πως η έτοιμη κρατάει περισσότερες μέρες.
Άντε, καλό μήνα να έχουμε!
Χτες λοιπόν ακόμα και με χαλασμένο καλοριφέρ, γύρω από το τζάκι με φίλους και απλά φαγητάκια μια χαρά περάσαμε.
για τη ρώσικη χρειαζόμαστε
2 πατάτες, όχι πολύ μεγάλες, βραστές
2 καρότα μεγαλούτσικα βρασμένα
1/2 φλιτζάνι αρακά βρασμένο
2 κουταλιές σούπας πιπεριά Φλωρίνης από βάζο
2 κουταλιές σούπας κάπαρη
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε σε τετραγωνάκια τις πατάτες και τα καρότα. Εγώ συνήθως τα κόβω ωμά και τα βράζω όλα μαζί για λίγα λεπτά. Άλλες φορές χρησιμοποιώ και τα κατεψυγμένα ψιλοκομμένα λαχανικά που υπάρχουν στα Σ/Μ απλώς αυτά που παίρνω εγώ έχουν και πράσινα φασολάκια. Δεν έγινε και τίποτα απλώς προσπαθώ να τα κόψω λίγο μικρότερα.
Λοιπόν, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε. Οι ποσότητες της μαγιονέζας και του γιαουρτιού δεν είναι δεσμευτικές, ο καθένας βάζει όσο θέλει.
Μαγιονέζα χωρίς αβγά φτιάχνω που και που και περίπου η συνταγή είναι η παρακάτω. Βέβαια πάντα διορθώνω στη γεύση. Χτυπάμε λοιπόν στο μπλέντερ όλα μαζί τα υλικά.
1 φλυτζανάκι ελληνικού καφέ γάλα εβαπορέ
3 κουταλιές σούπας λάδι
3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
λίγο αλάτι
Για να λέμε την αλήθεια τώρα πια μαγιονέζα δεν πολυφτιάχνω, βάζω έτοιμη. Επειδή κάνω πολύ ρώσικη, νομίζω πως η έτοιμη κρατάει περισσότερες μέρες.
Άντε, καλό μήνα να έχουμε!
Κι έψαχνα μια σπιτική συνταγή, ευχαριστώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία η σαλάτα, αλλα δε μου αρέσουν ιδιαίτερα οι λιπαρές σαλάτες, άσε που είναι και πειρασμός, εκρηκτικός θερμιδικός δυναμίτης!!! αν είναι σπιτική, ο πειρασμός αυξάνει,
ΑπάντησηΔιαγραφήκανονικά η σαλάτα αυτή λέγεται μακεδονική, τώρα πως επικράτησε το όνομα ρώσικη ένας θεός ξέρει
Η μοναδική σαλάτα με μαγιονέζα που τρώω! Με ψητά κρεατικά δίπλα είναι κόλαση! Στο μόνο που δεν συμφωνώ είναι στο χειμώνα!!! Δεν αντέχω το κρύο!
ΑπάντησηΔιαγραφήτρελαίνομαι για ρώσικη σαλάτα και αυτή η εκδοχή της μαγιονέζας σίγουρα είναι πιο ελαφριά απο την κλασική συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα:)
Μου αρέσει η ρώσικη σαλάτα και η έτοιμη δεν λέει τίποτα! ευχαριστούμε για την συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το ωραίο κατασκεύασμα, γιατί το λέμε Ρώσικη σαλάτα δεν το κατάλαβα ποτέ, αφού στη Ρωσία ούτε που το έχουν φανταστεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο κοντα θα ήταν αν τη λέγαμε "αχταρμά" σαλάτα, επί το Τουρκικότερο.
Ωραία η εκδοχή της μαγιονέζας χωρίς αυγά.
Καλό βράδυ.
Big Mama η Ρώσικη Σαλάτα είναι από τις λίγες σαλάτες, που έχουν μαγιονέζα και μου αρέσουν! Ίσως γιατί στο πατρικό μου σπίτι υπήρχε πάντα στα γιορτινά μας τραπέζια! Θα δοκιμάσω την εκδοχή της μαγιονέζας σου είναι μια λύση τώρα που τα αυγά είναι ύποπτα...!
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία επιλογη αλλά και κατασταση εκει γυρω απο το τζάκι...ότι καλύτερο....νταβαριτςςςς...νάσαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα ρε παιδί μου! και πάντα ήθελα να φτιάξω μια ρώσικη. Τη φανταζόμουν πιο δύσκολη. Είναι απλή και δεν νομίζω ότι έίναι βαρειά με κανονική μαγιονέζα με αυγό γιατί η ποσότητα του 1/2 φλυτζανιού που βάζεις είναι μικρή . Άλλωστε τώρα τελευταία γράφουν ότι κακώς είχαμε ενοχοποιήσει τόσα χρόνια το αυγό! Είναι λένε πολύ ωφέλιμο στη διατροφή μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά! Καλημέρα!
Κι εμένα μου αρέσει πολύ, η μαμά μου πάντα είχε ρώσικη στα χριστουγεννιάτικα και τα πασχαλινά τραπέζια (παντός καιρού η σαλάτα!!!). Μου θυμίζει ωραίες στιγμές και την φτιάχνω κι εγώ συχνά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί φίλοι ! Ναι εγώ είμαι, άλλαξα πάλι avatar, τι να κάνω δεν μπορώ τα ίδια και τα ίδια, σε λίγο θα αλλάξω και την εμφάνιση του blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χρόνος μου αυτές τις μέρες είναι περιορισμένος, το internet είναι πολύ αργό και μου έχει σπάσει τα νεύρα γι αυτό θα με συγχωρήσετε που για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δε θα απαντήσω προσωπικά στον καθένα!
Πραγματικά δεν ξέρω γιατί τη λέμε ρώσικη, οι ρώσοι ούτε που την ξέρουν! Το αυγό το αποφεύγω ωμό γι αυτό δε το βάζω αλλιώς είναι νοστιμότατη με κανονική μαγιονέζα. Είναι και αρκετά ελαφριά γιατί βάζω και το γιαουρτάκι. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Φιλιά!
Αχ Big Mama, μου θύμησες την Mama μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν φαντάζομαι να μετράς και εσύ τις μέρες, όπως κάνουμε εμείς, περιμένοντας τον Αϊ Βασίλη;
Βρε γέλια...
Λοιπόν η σαλάτα νοστιμότατη, δεν νομίζω ότι μας επιβαρύνει θερμιδικά πολύ, αφού τρώμε λίγο :Ρ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω για εσας, αλλά εμένα που μου αρέσει το κρύο περισσότερο απο την ζέστη, θα χαλούσα συνεχώς το καλοριφέρ για να είμαι μπροστά στο τζάκι όλη την ώρα και να χουχουλιάζω.....
Φιλάκια :)))
ΟΛΟ ΩΡΑΙΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΣΜΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ big mama.
πω πω... έτσι τη στόλιζε κι η μαμά μου... φαίνεται τόσο νόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή την εκδοχή για μαγιονέζα δεν την έχω ξανακούσει, αλλά θα τη δοκιμάσω σύντομα και θα σου πω.
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα, και να σου πω... τώρα και τι δε θα έδινα για λίγη από αυτή τη σαλάτα, αλλά βλέπεις, η ανεξαρτησία έχει και το τίμημά της...
Θα τη δοκιμάσω σίγουρα, να είσαι καλά!
Καλό βράδυ!!
Απο τις πιο αγαπημενες μου σαλατες, αν και δεν την φτιαχνω και τωρα αναρωτιεμαι γιατι, αφου ειναι πανευκολη και μαγιονεζα φτιαχνω τακτικοτατα οποτε δεν εχω προβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ όλους! Ναι το ομολογώ, περιμένω τα Χριστούγεννα, αν και αυτές τις μέρες η διάθεση έχει πέσει, όλα πάνε στραβά! Ούτε το καλοριφέρ δεν έφτιαξε ακόμα:(
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAγαπημένη μας bib mama ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή σπιτικής ρώσικης σαλάτας (δεν ήξερα ότι γίνεται τόσο απλά και εύκολα!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη χαλάς τη διάθεσή σου για ένα καλοριφέρ, αφού έχεις το τζάκι και προς το παρόν δεν έχουμε τόσο κρύο ακόμη!
Υ.Γ. Με γειά το νέο σου avatar!
Big mama, μες στην ανανέωση σε βρίσκω! Με γειά το νέο σου look. Η αλλαγή avatar και γενική ανανέωση, σημαίνουν ότι ετοιμάζεσαι να υποδεχτείς τα Χριστούγεννα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Μου αρέσουν τα Χριστούγεννα, μου αρέσουν τα Χριστούγεννα, μου αρέσουν τα Χριστούγεννα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα φτιάξουν τα πράγματα big mama, πάντα φτιάχνουν ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα εφτιαξε ο καιρός, αύριο θα δουλέψει και το καλοριφέρ, και μεθαύριο... θα δούμε...
Να είσαι καλά!!
Μου αρέσει πάααρα πολύ η Ρώσικη!Μεγάλωσα στην Μόσχα και αυτή η σαλάτα αποτελούσε πάντα αναπόσπαστο μέρος κάθε γιορτινού τραπεζιού. Αλλά εκεί την κάνουν αρκετά διαφορετική από ότι στην Ελλάδα. Θα ποστάρω κάποια στιγμή όλη τη συνταγή με όλες τις ποσότητες. Πάντως η authentic Ρώσικη έχει μέσα: πατάτα, καρότο, αυγό, παριζάκι, αγγουράκι τουρσί, αρακά κονσέρβα και λίγη μαγιονέζα, ίσα ίσα αρκετή για να κολλήσουν όλα τα υλικά μαζί. Δοκίμασέ την έτσι, θα με θυμηθείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήSunshine, εγώ νόμιζα ότι στη Ρωσία δεν υπάρχει καθόλου τέτοια σαλάτα, χαχα! Νόμιζα πως είναι ελληνική ιδέα. Θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σου, μου αρέσει και το αυγό και το παριζάκι. Τώρα για το χειμώνα είναι ότι πρέπει:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα και ένα "μυστικό" για να σου κρατάει περισσότερες μέρες. Κόβεις και ανακατεύεις όλα τα υλικά αλλα δεν βάζεις μαγιονέζα παρά μόνο πριν το σερβίρισμα. Έτσι μπορεί να κρατήσει μέχρι και μια βδομάδα σχεδόν στο ψυγείο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφή