Πριν από λίγο καιρό που είχαν έλθει φίλοι μας από την Αυστραλία, αποφάσισα να κάνω μικρά γλυκάκια lamingtons από συνταγή της Βέφας. Τα έχω φτιάξει και άλλη φορά αλλά δεν είχα Αυστραλούς να μου πούνε την πικρή αλήθεια:) Η σωστή συνταγή για lamingtons, από ότι μου είπε η φίλη, μοιάζει αυτή που έχει αναρτήσει η Νίκη στην κουζίνα της mama πριν λίγο καιρό και μάλιστα μου είπε και πως δημιουργήθηκε αυτό το γλυκάκι.
Το έφτιαξε για πρώτη φορά, μια κυρία από αυτές που είχαν τα μεγάλα κτήματα στην Αυστραλία, θέλοντας να δώσει ένα κέρασμα στους εργάτες που της δουλεύανε. Το μόνο που είχε από την προηγούμενη μέρα ήταν μπαγιάτικο άσπρο κέικ οπότε σκέφτηκε να το βουτήξει σε σοκολατένιο σιρόπι και να το πασπαλίσει με καρύδα.
Αφού είπα λοιπόν αυτά, ας κάνω τώρα τα δικά μου γλυκάκια .
σοκολατένια γλυκάκια με καρύδα
χρειαζόμαστε
για το παντεσπάνι
4 αυγά
2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
2/3 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/3 κακάο
3 κουταλιές ζεστό νερό
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
μαρμελάδα για τη γέμιση
για το γλάσσο
250 γρ κουβερτούρα
2 κουταλιές βούτυρο
1/3 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 κ. άρωμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι γάλα
τριμμένο ινδοκάρυδο
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ενώνουμε το νερό με το βούτυρο, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί τετράγωνο ταψί με 25εκ πλευρά και το ψήνουμε στους 180β για 30-35 λεπτά. Όταν το βγάλουμε αφαιρούμε το λαδόχαρτο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλάσσο. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και όσο γάλα χρειαστεί για να γίνει ένα όχι πολύ αραιό γλάσσο.
Κόβουμε το παντεσπάνι σε 5 λωρίδες και μετά σε 5 λωρίδες κάθετες με τις άλλες έτσι ώστε να γίνουν 25 τετράγωνα κεκάκια. Χωρίζουμε το κάθε κεκάκι οριζόντια στη μέση και βάζουμε μαρμελάδα ενδιάμεσα. Τα περιχύνουμε με το γλάσσο μέχρι να καλυφθούν και τα τυλίγουμε στο ινδοκάρυδο.
Από ότι μου είπε η φίλη τα γλυκάκια επειδή είναι σοκολατένια με ινδοκάρυδο μοιάζουν με ένα άλλο γλυκάκι που φτιάχνουν που λέγεται hedgehogs δηλαδή σκατζόχοιροι αλλά αυτά δεν είναι τετράγωνα έχουν το στρογγυλό σχήμα όπως τα σκατζοχοιράκια.
Τέλος πάντων πολύ σας κούρασα, είναι πραγματικά πολύ νόστιμα γλυκάκια αλλά lamingtons Αυστραλίας δεν είναι!!!
Το έφτιαξε για πρώτη φορά, μια κυρία από αυτές που είχαν τα μεγάλα κτήματα στην Αυστραλία, θέλοντας να δώσει ένα κέρασμα στους εργάτες που της δουλεύανε. Το μόνο που είχε από την προηγούμενη μέρα ήταν μπαγιάτικο άσπρο κέικ οπότε σκέφτηκε να το βουτήξει σε σοκολατένιο σιρόπι και να το πασπαλίσει με καρύδα.
Αφού είπα λοιπόν αυτά, ας κάνω τώρα τα δικά μου γλυκάκια .
σοκολατένια γλυκάκια με καρύδα
χρειαζόμαστε
για το παντεσπάνι
4 αυγά
2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
2/3 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/3 κακάο
3 κουταλιές ζεστό νερό
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
μαρμελάδα για τη γέμιση
για το γλάσσο
250 γρ κουβερτούρα
2 κουταλιές βούτυρο
1/3 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 κ. άρωμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι γάλα
τριμμένο ινδοκάρυδο
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ενώνουμε το νερό με το βούτυρο, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί τετράγωνο ταψί με 25εκ πλευρά και το ψήνουμε στους 180β για 30-35 λεπτά. Όταν το βγάλουμε αφαιρούμε το λαδόχαρτο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλάσσο. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και όσο γάλα χρειαστεί για να γίνει ένα όχι πολύ αραιό γλάσσο.
Κόβουμε το παντεσπάνι σε 5 λωρίδες και μετά σε 5 λωρίδες κάθετες με τις άλλες έτσι ώστε να γίνουν 25 τετράγωνα κεκάκια. Χωρίζουμε το κάθε κεκάκι οριζόντια στη μέση και βάζουμε μαρμελάδα ενδιάμεσα. Τα περιχύνουμε με το γλάσσο μέχρι να καλυφθούν και τα τυλίγουμε στο ινδοκάρυδο.
Από ότι μου είπε η φίλη τα γλυκάκια επειδή είναι σοκολατένια με ινδοκάρυδο μοιάζουν με ένα άλλο γλυκάκι που φτιάχνουν που λέγεται hedgehogs δηλαδή σκατζόχοιροι αλλά αυτά δεν είναι τετράγωνα έχουν το στρογγυλό σχήμα όπως τα σκατζοχοιράκια.
Τέλος πάντων πολύ σας κούρασα, είναι πραγματικά πολύ νόστιμα γλυκάκια αλλά lamingtons Αυστραλίας δεν είναι!!!
Και τι μας νοιάζει πως τα λένε??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουν σοκολάτα και καρύδα, δεν θέμε τίποτα άλλο, βουτάμε μερικά κρυφά, κι άλλα τόσα φανερά και τα απολαμβάνουμε;-)
Φιλιά!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμ υπέροχα!!!!!! Αφού δεν μας νοιάζει πως τα λένε, να βάλω αντί για καρύδα που δεν μου αρέσει, τρίμα από καρύδια ??? φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως κι αν τα λένε, νόστιμα θα είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή , την βάζω στο κατάλογο γιατί όπως είπα ετοιμάζω κατάλογο απο τι να φτιάξω για τα γεννέθλια του εγγονού μου στις 21 του μήνα, είναι πολύ όμορφα , κλέβω τη συνταγή και φεύγω η κακιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήσιγά μη κολλήσουμε στο όνομα, μια χαρά συνοδεύουν το καφεδάκι μας όπως κι αν τα λένε, μούρλια!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω να προτείνω κάτι πρακτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάφτισέ τα! Μια νονά/ος σου χρειάζεται!
Τα γλυκάκια σου είναι τέλεια!
ααααχ θα μου ανέβει το ζάχαρο στα ύψη αυτές τις μέρες! τι ωραία γλυκάκια βλέπουν τα ματάκια μου, μούρλια ο συνδυασμός σοκολάτας-καρύδας!
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλω κι εγώώώώώώ!!!
ta tetragonakia einai to kanoniko sxima gia LAMINGTONS - ta trogame kai stin Nea Zilandia (delicious, light, nice cakes for coffee) - you did really well here!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως έλεγε και ο Κωνσταντίνου στην ταινία.....δεν θέλω να το μάθω, να το φάω θέλω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα γλυκάκια πραγματικά!
γλυκιά μου φαίνονται τόσο νόστιμα που λίγο με απασχολεί πως λέγονται, όταν τα φτιάξω είμαι σίγουρη πως κανείς δε θα ρωτήσει πως λέγονται αλλά πως φτιάχνονται...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια πολλά!!!
ΕΛΕΝΑ και κρυφά και φανερά πάρε όσα θέλεις! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήKATERINA βάλε καρύδια, μια χαρά θα είναι. Έτσι κι αλλιώς ότι θέλουμε κάνουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki ευχαριστώ! Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήαχτίδα, μπορείς να τα κάνεις και με οτιδήποτε κέικ από αυτά τα τέλεια που φτιάχνεις. Απλώς πριν τα κόψεις βάλε το κέικ στην κατάψυξη να παγώσει λίγο και έτσι θα κόψεις τα τετραγωνάκια πιο εύκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ευχαριστώ! Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικη Ν, ας τα πούμε γλυκάκια. Τι σημασία έχει, έτσι κι αλλιώς τα φάγαμε όλα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty, άσε τι έχουμε πάθει, θα τρέχουμε όλοι στους γιατρούς σε λίγο:)
ΑπάντησηΔιαγραφήMediterranean kiwi, thank you! Your opinion means a lot to me!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα χα,χα, να΄σαι καλά, ευχαριστώ! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήthumbelina, είναι πραγματικά. Αν τα φτιάξεις πες μου εντυπωσεις! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗρθαμε να πάρουμε μία γεύση. Τι όμορφα!
Πάντα τέτοια.
Πολυ εμφανισιμα, σαν παστακια ειναι.Εγω τα τρωω οπως και αν τα βαπτισεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμφανίσιμα είναι, νόστιμα σίγουρα θα είναι αφού έχουν σοκολάτα και καρύδα, όπως και να τα λένε θα τα φάμε σίγουρα αν τα έχουμε μπροστά μας. Χαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήbig mama ευχαριστούμε για την παρουσίαση.
Καλό βράδυ.
Αστρο - Συμμορίτες καλώς ήλθατε και αυχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιουργία, ευχαριστώ, είναι λίγο πιο πολύ σαν μίνι κεκάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήVASILIKI, πραγματικά δεν έχουμε πρόβλημα, τα τρώμε όλα! ΧΑ,ΧΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφή