Πλούσια τυροπιτούλα, πολύ νόστιμη, η αγαπημένη της ανιψιάς μου που είναι και έγκυος και μου τη ζητάει συνέχεια.
Τη φτιάχνω με δυο τρόπους και θα γράψω και τους δυο!
χρειαζόμαστε
1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι
6 αυγά
1 λίτρο φρέσκο γάλα
200 γρ ανθότυρο
200 γρ φέτα
200 γρ γραβιέρα
200 κασέρι
200 γκούντα
150 γρ ροκφόρ (προαιρετικό)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
μπόλικο πιπέρι
Τρίβουμε όλα τα τυριά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα δύο αυγά, το ελαιόλαδο και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη και στρώνουμε το μισό ( αφού το έχουμε μαδήσει με τα δάχτυλα) σε μεγαλούτσικο, βουτυρωμένο πυρέξ. Ρίχνουμε από πάνω όλα τα τυριά. Στρώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα υπόλοιπα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε το κανταΐφι. Το κόβουμε σε μερίδες και το αφήνουμε για μια ώρα να απορροφήσει τα υγρά του πριν το ψήσουμε. Το περιχύνουμε με το βούτυρο και το ψήνουμε στους 200 β για 45 λεπτά περίπου.
Ο άλλος τρόπος που μου αρέσει και περισσότερο είναι:
Χωρίζουμε το μαδημένο κανταΐφι σε πολλά μικρά μέρη. παίρνουμε ένα και το βάζουμε στην παλάμη μας. Βάζουμε μια μεγαλούτσικη κουταλιά και το τυλίγουμε σαν φωλίτσα. Στρώνουμε τις φωλίτσες σε βουτυρωμένο ταψί.... και η συνέχεια είναι ίδια.Οι φωτογραφίες είναι πολύ πρόχειρες επειδή το ταψί που έφτιαξα χτες το πήγα σε ένα τραπέζι και δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω. Αυτές είναι από ένα μικρό πυρεξάκι που κράτησα για την οικογένεια, μικρές μπουκίτσες να τις φάνε σαν μεζεδάκι!
Τη φτιάχνω με δυο τρόπους και θα γράψω και τους δυο!
χρειαζόμαστε
1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι
6 αυγά
1 λίτρο φρέσκο γάλα
200 γρ ανθότυρο
200 γρ φέτα
200 γρ γραβιέρα
200 κασέρι
200 γκούντα
150 γρ ροκφόρ (προαιρετικό)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
μπόλικο πιπέρι
Τρίβουμε όλα τα τυριά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα δύο αυγά, το ελαιόλαδο και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη και στρώνουμε το μισό ( αφού το έχουμε μαδήσει με τα δάχτυλα) σε μεγαλούτσικο, βουτυρωμένο πυρέξ. Ρίχνουμε από πάνω όλα τα τυριά. Στρώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα υπόλοιπα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε το κανταΐφι. Το κόβουμε σε μερίδες και το αφήνουμε για μια ώρα να απορροφήσει τα υγρά του πριν το ψήσουμε. Το περιχύνουμε με το βούτυρο και το ψήνουμε στους 200 β για 45 λεπτά περίπου.
Ο άλλος τρόπος που μου αρέσει και περισσότερο είναι:
Χωρίζουμε το μαδημένο κανταΐφι σε πολλά μικρά μέρη. παίρνουμε ένα και το βάζουμε στην παλάμη μας. Βάζουμε μια μεγαλούτσικη κουταλιά και το τυλίγουμε σαν φωλίτσα. Στρώνουμε τις φωλίτσες σε βουτυρωμένο ταψί.... και η συνέχεια είναι ίδια.Οι φωτογραφίες είναι πολύ πρόχειρες επειδή το ταψί που έφτιαξα χτες το πήγα σε ένα τραπέζι και δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω. Αυτές είναι από ένα μικρό πυρεξάκι που κράτησα για την οικογένεια, μικρές μπουκίτσες να τις φάνε σαν μεζεδάκι!
Έχω δει πολλές συνταγές με κανταίφι σε αλμυρή έκδοση μα η αλήθεια είναι οτι δεν το έκανα ποτέ.Μα τα κουλουράκια σου τα χθεσινά λέω να τα κάνω αυτή την εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτη την πιτουλα θα την φτιαξω σιγουρα, γιατι ειναι στα μετρα μου. δεν ξερω βλεπεις να ανοιγω φυλλο, οποτε για μενα ειναι η πιο ευκολη λυση.νασαι καλα που δινεις ευκολες ιδεες και για τις τεμπελουλες. χαχααα. καλο σου απογευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάνω που προσπαθούσα να θυμηθώ πως ΄φτάχνεται.Ενυπωσικη για τραπέζι!.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις την έκανα copy paste.ΨΑΧΝΩ Ελληνικά μπλόγκ για να συνδεθώ με μεγάλη μου χαρα!!!
Μπέττυ
αχτίδα μου δοκίμασε τη είναι αρκετά διαφορετική! Αν και εσύ είσαι τυχερή που ανοίγει φύλλο το αγόρι σου, τι να τα κάνεις τα έτοιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μπισκοτάκια, δε θυμάμαι αν το έγραψα, δε φουσκώνουν οπότε τα κόβεις όσο τα θέλεις.
ΤΕΛΕΙΑ ΑΥΤΗ Η ΤΥΡΟΠΙΤΑ.ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΣΕ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΑ.ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.
Εφη, και εγώ μια τεμπελούλα είμαι:) Και εγώ δεν έχω ιδέα από άνοιγμα φύλλου οπότε ψάχνω πάντα κάτι έυκολο και αυτό είναι και διαφορετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ, χαίρομαι που σε βλέπω! Είναι πραγματικά εντυπωσιακή για τραπέζι, κυρίως στη δεύτερη εκδοχή που είναι σε φωλίτσες. Καλό σου βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήSΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, πραγματικά για τραπέζι η δεύτερη εκδοχή είναι η καλύτερη. Μικρές μεριδούλες! Καλό σου βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή την εκδοχή δεν την είχα σκεφτεί.Αλλά με τόσα τυριά είναι μεγάλη αμαρτία!!!θερμίδων ήθελα να πω.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαταπληκτική τυροπιτούλα, την έχω φτιάξει και σε θήκες για μάφινς!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η ιδέα της τυρόπιτας με φύλλο από κανταϊφι και μάλιστα για μιά έκτακτη περίσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα κάνει κάποτε αλμυρό κανταϊφι με τυριά.
Φιλιά
λοιπόν παρόμοια συνταγή είχα βρει κάπου και την δοκίμασα μια φορά αλλά δεν μου πέτυχε, ίσως έφταιγε η συνταγή ή κάτι έκανα λάθος...
ΑπάντησηΔιαγραφήτην δική σου όμως θα την δοκιμάσω σίγουρα γιατί έχω εμπιστοσύνη ότι θα γίνει καταπληκτική! ευχαριστώ...
Καλησπέρα big mama !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκπληκτική και ως προς τα υλικά (γέμιση κλπ) και ως προς τη διαδικασία.
Κι εγώ τη 2η εκδοχή σου θα υιοθετήσω !! Είναι λίγο πιο μπελαλίδικη, αλλά χαλάλι :)
φιλιά
Καλό βράδυ
τρελαίνομαι για το καταιφι γλυκό , λέω όμως να δοκιμάσω και το αλμυρό δικό σου, υποθέτω ότι θα είναι πεντανόστιμο μμμμμμμμ για να δούμε. φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα και εγω προτιμώ την 2η εκδοχή. Αν και δεν τα έχω φτιάξει ποτέ, με φύλλο καταίφι, φοβούμενη ότι θα είναι πολύ ξερό και θα τρίβεται στην προσπάθεια να το φάς και ότι θα μαδάει.... Δεν ξέρω πως μου έχει σφηνωθεί αυτή η ιδέα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια :)))
τωρα μου θύμισες τα πάρτυ των παιδιών, όσο τα γιόρταζαν στο σπίτι, αυτά τα τυροκανταϊφάκια δεν έλειπαν, είναι μούρλια και μπορούμε να παίξουμε με τα διάφορα τυράκια, έτσι κάθε φορά γίνονται διαφορετικά,
ΑπάντησηΔιαγραφήθα πάρω 1-2 για τη μπυρίτσα μου
Δεν έχω τολμήσει να κάνω τυρόπιτα με φύλλο κανταίφι, μου φαίνεται παράξενο. Ίσως το δοκιμάσω όμως. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Πολύ ωραία ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Ξανθή, δεν το συζητώ! Μεγάλη αμαρτία! Γι αυτό είναι μόνο για γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα, ωραία ιδέα σε θήκη για μάφινς, το έχω κάνει αλλά με σφολιάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήdhmhtra, πραγματικά είναι για εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι πολύ πλούσια σε τυριά (και θερμίδες:))
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty μου, την έχω κάνει αρκετές φορές και γενικά αρέσει. Δοκίμασε την και πες μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήgvarvakis από υλικά άλλο τίποτα! Είναι όμως εμφανίσιμη! Και εγώ τη δεύτερη εκδοχή προτιμώ! Καλή νύχτα σου εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήKATERINA δοκίμασε τη και θα δεις ότι σου αρέσει! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήEYH με το γάλα γίνεται ομοιόμορφη και δεν χαλάει όταν κόβεται! Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήγαστεροπλήξ και εμένα τα μικρούλικα μου αρέσουν περισσότερο! Πάρε δυο τρία, ευχαρίστως!
ΑπάντησηΔιαγραφήthumbelina το φύλλο είναι όπως το κανονικό σε γεύση, απλώς ίσως φαίνεται παράξενο επειδή το κανταΐφι το έχουμε συνηθίσει σε γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίνα, είναι διαφορετική και πολύ νόστιμη. Αλλά δεν είναι και για κάθε μέρα, από θερμίδες είναι φουλ! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μικρά μου άρεσαν (ακόμα πιο) πολύ! Θα είναι ωραία και για μπουφέ! Μπράβο Big Mama!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανούλα θέλω πολύ να την δοκιμάσω αυτη την συνταγη. ευχαριστω που μας την εδωσες...
ΑπάντησηΔιαγραφήωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ. Σίγουρα στα υπ' όψιν. Καλό ΣΚ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικη ευχαριστώ! Πραγματικά, τώρα που πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες είναι ότι πρέπει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκη δοκίμασε την, εσύ θα την κάνεις και πιο όμορφη! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri ευχαριστώ πολύ. Καλό Σ/Κ και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩωωωωχχχ τέτοια ώρα που κατέφτασα ούτε ένα τυροκαταϊφάκι δεν θα βρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την δεύτερη εκδοχή την κάνω πάντα κι εγώ και συνήθως βάζω φέτα και 1-2 γλυκά κίτρινα τυριά.
Το ροκφόρ πώς μου ξέφυγε, μου λες??
Φιλάκια!
Ωωωω!!! Με φύλλο καταΐφι; Μιαμ!!! Θα δοκιμαστεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
Πολλά φιλιά.
ΕΛΕΝΑ, με το ροκφόρ εσένα σκεφτόμουνα, είναι και για μένα αγαπημένο! Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki, άμα το δοκιμάσεις, πες μου εντυπώσεις! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty νάσαι καλά! Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήKAΛΟ ΜΗΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλουσιότατη σε υλικά, δεν μιλώ για θερμίδες, πως να της αντισταθείς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και καλό μήνα εύχομαι.
Μιαμ! Θα φτιάξουμε κάτι ανάλογο σήμερα, με τυριά και δυόσμο σε ατομικά μαφινοθηκάκια. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ ωραίο το φύλλο καταϊφι, κριτσανιστό και ιδιαίτερο!