Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Φινόκιο ογκρατέν

Καλή εβδομάδα σε όλους! Πολλές υποχρεώσεις, άλλες ευχάριστες και άλλες όχι τόσο, με βοήθησαν να κάνω ένα διάλειμμα από τα blogs για μερικές μέρες. Εκτός αυτού, ότι είχα στο μυαλό μου (και στις φωτογραφίες μου) το ίδιο ή παρόμοιο το έκανε κάποια άλλη φίλη της blogoγειτονιάς! Δεν μαγείρευα και πολύ, οπότε σήμερα θα βάλω κάτι από αυτά που λέω "τα παραπεταμένα μου".
Το φινόκιο είναι στην πραγματικότητα ρίζα μάραθου, έχει άρωμα γλυκάνισου και τώρα πια υπάρχει σε όλα τα Σ/Μ. Μόλις το πρωτοέκοψα ξετρελάθηκα με το άρωμα του, μου θυμίζει ούζο και πολύ μου αρέσει;-)

χρειαζόμαστε

3 ρίζες φινόκιο
2 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές βούτυρο
αλάτι-πιπέρι

Κόβουμε το φινόκιο σε χοντρές φέτες. Βάζουμε το ζωμό με αλάτι και πιπέρι (αν είναι κύβος προσέχουμε το αλάτι) να βράσει και ρίχνουμε τις φέτες φινόκιο. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και στραγγίζουμε
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε μέσα μια στρώση φινόκιο. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και λίγο βούτυρο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το φινόκιο και να έχουμε βάλει περίπου τη μισή παρμεζάνα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη παρμεζάνα και λίγο πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

26 σχόλια:

  1. Ομολογώ ότι δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στο φινόκιο, όμως η πρότασή σου για ογκρατέν είναι πολύ ενδιαφέρουσα!
    Και ειδικά ανακατεμένο με τυριά!
    Καλή βδομάδα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο συνοδευτικό για τραπέζι και αρκετά πρωτότυπο, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα! Υποθέτω πως θα ταιριάζει ωραία με ένα ψητό κρέας έτσι δεν είναι; Εσύ με τι το συνδυάζεις:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kκαλη μας ορεξη φαινεται πολυ καλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα big mama!!
    Μου αρέσει υπερβολικά ο μάραθος είτε σε κεφτέδες είτε σαν μυρωδικό στη γέμιση!
    Πολύ πρωτότυπη όντως εκδοχή η σημερινή σου!
    Παίρνω το πιρούνι μου :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το μάραθο το χρησιμοποιώ πολύ, ιδιαίτερα με ψάρια , και εμένα η μυρωδιά ούζου που έχει με ξετρελαίνει, ωραίο το φαγάκι σου σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το φινόκιο το χρησιμοποιώ όπως π. χ. το κρεμμύδι σε φαγητά σκέτο δεν το έχω μαγειρέψει ποτέ, δεν είναι έντονη η γεύση μαγειρεμένο μόνο του;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτικό και κατατοπιστικότατες οι οδηγίες!

    Α! ρε εμείς οι λογιστές στο δρόμο του Μαμαλάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν σου πω ότι δεν έχω φάει ποτέ φινόκιο θα με πιστέψεις; Και μόνο όμως που λες ότι μυρίζει σαν ούζο, θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αχ κι εγώ, όπως η kiki, δεν έχω φάει φινόκιο ποτέ μου! ευχαρίστως θα το δοκίμαζα, φαντάζομαι όμως ότι η γεύση του θα είναι αρκετά έντονη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΛΕΝΑ, τώρα τελευταία το ανακάλυψα και εγώ. Ωμό σε σαλάτες δεν το πολυβάζω αλλά με τα τυριά μας αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Amelie και εγώ με ψητό κρέας το συνδυάζω. Σαν συνοδευτικό, λαχανικό ή αντί και για σαλάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. gvarvakis, καλώς ήρθες! Έχει καταπληκτικό άρωμα δεν νομίζεις! Φέρε το πιρούνι σου και έλα;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γαστεροπλήξ, στα ψάρια θα είναι πραγματικά ωραίο, θα μοσχομυρίζει! Είδες πως φαίνονται αυτοί που τους αρέσει το ούζο;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξανθή, η γεύση του δεν είναι καθόλου έντονη, τουλάχιστο έτσι νομίζω εγώ! Το βάζεις σε όλα τα φαγητά όπως το κρεμμύδι; Δεν το έχω κάνει, θα το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. navarino, τι να κάνουμε, τόσα χρόνια με αριθμούς, μας έχουνε μείνει κουσούρια;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kiki, από τότε που το δοκιμάσαμε το φτιάχνουμε συχνά, αλλά ωμό και εγώ δεν το συνηθίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Betty, για μένα η γεύση του δεν είναι έντονη όταν είναι ψημένο, απλώς είναι πολύ αρωματικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εμένα μου αρέσει πολύ το φινόκιο, γιατί ακριβώς μου αρέσει και το ουζάκι...χιχιχιχι
    Ομως το αποφεύγω στη μαγειρική επειδή στους άλλους τους έρχεται πολύ δυνατή η γεύση του και επικρατεί σε σχέση με τα άλλα υλικά :(
    Παίρνω την μεριδα μου τώρα που το βρήκα έτοιμο και φεύγω :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. EYH, άμα το φτιάξεις μόνο του όλη η γεύση είναι δική του:)) Και εγώ στα φαγητά δεν το έχω δοκιμάσει! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. This must give off a wonderful smell as well as taste great!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Liz,you are right! It smells and tastes good! It hasn't been too long that we started eating it but we enjoy it a lot!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν το εχω φτιαξει ποτε γιατι δεν ξερω πως να το μαγειρεψω αλλα και σε τι φαγητα ταιριαζει. Μου αρεσει πολυ η μυρωδια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ το φινόκιο. Το μάραθο όμως ναι,τα φύλλα του δηλαδή που μοιάζουν σαν τον άνηθο, έχει καμία σχέση? Γιατί αν έχει το λατρεύω το χρησιμοποιούμε πολύ στα γεμιστά με ρύζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δημιουργία και εγώ σε φαγητά δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά μόνο του έτσι όπως το φτιάχνω, σαν συνοδευτικό για κρέατα, μας αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. elen, από όσο ξέρω το φινόκιο είναι κάποιο είδος ρίζας μάραθου. Έχουν το ίδιο άρωμα πάντως! Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή