Καλή εβδομάδα σε όλους! Πολλές υποχρεώσεις, άλλες ευχάριστες και άλλες όχι τόσο, με βοήθησαν να κάνω ένα διάλειμμα από τα blogs για μερικές μέρες. Εκτός αυτού, ότι είχα στο μυαλό μου (και στις φωτογραφίες μου) το ίδιο ή παρόμοιο το έκανε κάποια άλλη φίλη της blogoγειτονιάς! Δεν μαγείρευα και πολύ, οπότε σήμερα θα βάλω κάτι από αυτά που λέω "τα παραπεταμένα μου".
Το φινόκιο είναι στην πραγματικότητα ρίζα μάραθου, έχει άρωμα γλυκάνισου και τώρα πια υπάρχει σε όλα τα Σ/Μ. Μόλις το πρωτοέκοψα ξετρελάθηκα με το άρωμα του, μου θυμίζει ούζο και πολύ μου αρέσει;-)
χρειαζόμαστε
3 ρίζες φινόκιο
2 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές βούτυρο
αλάτι-πιπέρι
Κόβουμε το φινόκιο σε χοντρές φέτες. Βάζουμε το ζωμό με αλάτι και πιπέρι (αν είναι κύβος προσέχουμε το αλάτι) να βράσει και ρίχνουμε τις φέτες φινόκιο. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και στραγγίζουμε
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε μέσα μια στρώση φινόκιο. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και λίγο βούτυρο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το φινόκιο και να έχουμε βάλει περίπου τη μισή παρμεζάνα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη παρμεζάνα και λίγο πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Το φινόκιο είναι στην πραγματικότητα ρίζα μάραθου, έχει άρωμα γλυκάνισου και τώρα πια υπάρχει σε όλα τα Σ/Μ. Μόλις το πρωτοέκοψα ξετρελάθηκα με το άρωμα του, μου θυμίζει ούζο και πολύ μου αρέσει;-)
χρειαζόμαστε
3 ρίζες φινόκιο
2 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές βούτυρο
αλάτι-πιπέρι
Κόβουμε το φινόκιο σε χοντρές φέτες. Βάζουμε το ζωμό με αλάτι και πιπέρι (αν είναι κύβος προσέχουμε το αλάτι) να βράσει και ρίχνουμε τις φέτες φινόκιο. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και στραγγίζουμε
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε μέσα μια στρώση φινόκιο. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και λίγο βούτυρο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το φινόκιο και να έχουμε βάλει περίπου τη μισή παρμεζάνα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη παρμεζάνα και λίγο πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Ομολογώ ότι δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στο φινόκιο, όμως η πρότασή σου για ογκρατέν είναι πολύ ενδιαφέρουσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ειδικά ανακατεμένο με τυριά!
Καλή βδομάδα:))
Ωραίο συνοδευτικό για τραπέζι και αρκετά πρωτότυπο, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα! Υποθέτω πως θα ταιριάζει ωραία με ένα ψητό κρέας έτσι δεν είναι; Εσύ με τι το συνδυάζεις:
ΑπάντησηΔιαγραφήkκαλη μας ορεξη φαινεται πολυ καλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα big mama!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει υπερβολικά ο μάραθος είτε σε κεφτέδες είτε σαν μυρωδικό στη γέμιση!
Πολύ πρωτότυπη όντως εκδοχή η σημερινή σου!
Παίρνω το πιρούνι μου :)
Φιλιά
το μάραθο το χρησιμοποιώ πολύ, ιδιαίτερα με ψάρια , και εμένα η μυρωδιά ούζου που έχει με ξετρελαίνει, ωραίο το φαγάκι σου σήμερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φινόκιο το χρησιμοποιώ όπως π. χ. το κρεμμύδι σε φαγητά σκέτο δεν το έχω μαγειρέψει ποτέ, δεν είναι έντονη η γεύση μαγειρεμένο μόνο του;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό και κατατοπιστικότατες οι οδηγίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! ρε εμείς οι λογιστές στο δρόμο του Μαμαλάκη!
Αν σου πω ότι δεν έχω φάει ποτέ φινόκιο θα με πιστέψεις; Και μόνο όμως που λες ότι μυρίζει σαν ούζο, θα το δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ κι εγώ, όπως η kiki, δεν έχω φάει φινόκιο ποτέ μου! ευχαρίστως θα το δοκίμαζα, φαντάζομαι όμως ότι η γεύση του θα είναι αρκετά έντονη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ, τώρα τελευταία το ανακάλυψα και εγώ. Ωμό σε σαλάτες δεν το πολυβάζω αλλά με τα τυριά μας αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήAmelie και εγώ με ψητό κρέας το συνδυάζω. Σαν συνοδευτικό, λαχανικό ή αντί και για σαλάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήELENI, ευχαριστώ! Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήgvarvakis, καλώς ήρθες! Έχει καταπληκτικό άρωμα δεν νομίζεις! Φέρε το πιρούνι σου και έλα;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήγαστεροπλήξ, στα ψάρια θα είναι πραγματικά ωραίο, θα μοσχομυρίζει! Είδες πως φαίνονται αυτοί που τους αρέσει το ούζο;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή, η γεύση του δεν είναι καθόλου έντονη, τουλάχιστο έτσι νομίζω εγώ! Το βάζεις σε όλα τα φαγητά όπως το κρεμμύδι; Δεν το έχω κάνει, θα το δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήnavarino, τι να κάνουμε, τόσα χρόνια με αριθμούς, μας έχουνε μείνει κουσούρια;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki, από τότε που το δοκιμάσαμε το φτιάχνουμε συχνά, αλλά ωμό και εγώ δεν το συνηθίζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty, για μένα η γεύση του δεν είναι έντονη όταν είναι ψημένο, απλώς είναι πολύ αρωματικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μου αρέσει πολύ το φινόκιο, γιατί ακριβώς μου αρέσει και το ουζάκι...χιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως το αποφεύγω στη μαγειρική επειδή στους άλλους τους έρχεται πολύ δυνατή η γεύση του και επικρατεί σε σχέση με τα άλλα υλικά :(
Παίρνω την μεριδα μου τώρα που το βρήκα έτοιμο και φεύγω :)))))
EYH, άμα το φτιάξεις μόνο του όλη η γεύση είναι δική του:)) Και εγώ στα φαγητά δεν το έχω δοκιμάσει! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήThis must give off a wonderful smell as well as taste great!
ΑπάντησηΔιαγραφήLiz,you are right! It smells and tastes good! It hasn't been too long that we started eating it but we enjoy it a lot!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το εχω φτιαξει ποτε γιατι δεν ξερω πως να το μαγειρεψω αλλα και σε τι φαγητα ταιριαζει. Μου αρεσει πολυ η μυρωδια του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει ποτέ το φινόκιο. Το μάραθο όμως ναι,τα φύλλα του δηλαδή που μοιάζουν σαν τον άνηθο, έχει καμία σχέση? Γιατί αν έχει το λατρεύω το χρησιμοποιούμε πολύ στα γεμιστά με ρύζι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιουργία και εγώ σε φαγητά δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά μόνο του έτσι όπως το φτιάχνω, σαν συνοδευτικό για κρέατα, μας αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήelen, από όσο ξέρω το φινόκιο είναι κάποιο είδος ρίζας μάραθου. Έχουν το ίδιο άρωμα πάντως! Καλή σου μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή