Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Πανακότα με ρόδι/Pomegranate Pannacotta

Καλό μήνα φίλοι μας! Έφτασε η πιο αγαπημένη μου εποχή και η πιο αγαπημένη μου γιορτή φυσικά! Αρχίζουμε σιγά σιγά να μπαίνουμε σε γιορτινό κλίμα!  Ήρθε και η ώρα που θα στολίσουμε το σπίτι (σε λίγο...... πρέπει να καθαρίσουμε πρώτα..... χιχιχι)..... τι να κάνουμε, πολλές οι βόλτες.......το χάσαμε το ΣΚ :)
Προς το παρόν ας στολίσουμε λίγο το blogoσπιτάκι μας! Για αρχή, σας βάζουμε μια συνταγή για ένα δροσερό και νόστιμο γλυκό για τις γιορτινές μέρες. Έχει λίγη διαδικασία η παρασκευή του αλλά το πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να γίνει από την προηγούμενη, οπότε δε χρειάζεται να ασχοληθούμε με γλυκό την ημέρα που θα έχουμε καλεσμένους.

χρειαζόμαστε (για 6 μερίδες)
για τη σάλτσα
1 φλιτζάνι χυμό ρόδι
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές λεμόνι
για την κρέμα
600 ml κρέμα γάλακτος 35%
50 ml γάλα
50 ml βραστό νερό
50 γρ άχνη ζάχαρη
1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη ( ή δυο φύλλα)
1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
2 κουταλιές λικέρ ρόδι ή άλλο λικέρ ή ρούμι
για το ζελέ
100 ml ρόδι
50 ml νερό
50 γρ ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι ζελατίνη σκόνη (ή ένα φύλλο)

Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το χυμό ρόδι, τη ζάχαρη και το λεμόνι για 15-20 λεπτά ή και περισσότερο αν χρειάζεται. Έχετε υπ' όψιν σας ότι ή σάλτσα πρέπει να βγει από το μάτι μόλις αρχίσει να γίνεται λίγο πιο παχιά, γιατί αν περιμένουμε να πήξει στη φωτιά όταν θα κρυώσει θα έχει γίνει σαν πηχτή καραμέλα. Μια ιδέα για να δούμε αν έχει γίνει, είναι να κάνουμε τη δοκιμή όπως κάνουμε στις μαρμελάδες, να βάλουμε δηλαδή για λίγα λεπτά ένα πιάτο στην κατάψυξη, να ρίξουμε ένα κουταλάκι από τη σάλτσα και αν δούμε ότι πήζει , σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Μπορεί να μας περισσέψει λίγη από τη σάλτσα, μπορούμε όμως να τη φυλάξουμε στο ψυγείο και να τη χρησιμοποιήσουμε πάνω από παγωτό, κρέμες ή ακόμα και σε σαλάτες.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα.  Ρίχνουμε τη ζελατίνη στο γάλα και την αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζελατίνη. Αν χρησιμοποιούμε φύλλα ζελατίνης, τα μουσκεύουμε σε κρύο νερό για 5 λεπτά και μετά τα στίβουμε καλά και τα βάζουμε στην κρέμα που έχουμε προσθέσει και το γάλα και το νερό. Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε την κρέμα, την άχνη, και τη βανίλια μέχρι πριν αρχίσει να βράζει. Ρίχνουμε τη ζελατίνη και το λικέρ και ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Μοιράζουμε την κρέμα σε ποτήρια και αφήνουμε τις κρέμες στο ψυγείο να πήξουν για 4-5 ώρες τουλάχιστον.
Για να φτιάξουμε το ζελέ ρόδι, βάζουμε τη ζελατίνη στο νερό να φουσκώσει για 2-3 λεπτά. Βράζουμε το χυμό ρόδι, με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τη ζελατίνη, ανακατεύουντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε στα ποτήρια πάνω από την κρέμα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχει πήξει εντελώς η κρέμα όταν θα ρίξουμε από πάνω το ζελέ.Βάζουμε τα ποτήρια στο ψυγείο, μέχρι να πήξει το ζελέ, καλύτερα όλο το βράδυ.
My most favorite season, as well as my most favorite holiday are just around the corner!
We're slowly starting to get into a festive mode! The time to start home decorating is approaching (Shortly... first we need to clean up..hahaha) :)
For the time being we get started by decorating our blog. Here's a refreshing, as well as tasty dessert for the holidays. It takes a little longer to make, the advantage though is that it can be made a day ahead, so that we won't need to worry the day we receive our visitors.

we need (for 6 people)
for the sauce
1 cup pomegranate juice
2 Tbsps sugar
2 Tbsps lemon juice
for the cream
20 oz 35% whipping cream
1 2/3 oz milk
1 2/3 boiling water
1 2/3 icing sugar
1 envelope gelatin powder(or 2 sheets)
1 tsp vanilla essence
2 Tbsps pomegranate liqueur, or other liqueur, or rum
for the jello
3 1/3 oz pomegranate
1 2/3 oz water
1 2/3 oz sugar
1 1/2 gelatin powder(or 1 sheet)

We start by making the sauce. In a small saucepan boil pomegranate, sugar and lemon for about 15-20 min or more, if necessary. Keep in mind that sauce has to be removed from heat as soon as it starts to thicken, otherwise, if it's left longer, it will become like a thick caramel.
We can test for readiness as we do for jams, that is, put a plate in the freezer for a few min, then drop a tsp of sauce and, if it thickens, it means it's ready.
Then we make the cream. Empty gelatin envelope on milk and let stand for 2-3 min. Add hot water and stir to dissolve gelatin. If using gelatin sheets, soak in cold water, then squeeze well and add to cream, where we've added milk and boiling water.
In the meantime heat cream, icing sugar and vanilla, just until before it reaches a boiling point. Add gelatin and liqueur and stir well. Remove from heat and let slightly cool. Divide among glasses and refrigerate until set, at least 4-5 hrs.
In order to make the pomegranate jello, sprinkle gelatin over water and allow to sit for 2-3 min.
Boil pomegranate juice with sugar and add gelatin, continuously stirring until gelatin is dissolved.
Let cool, then pour into glasses, over cream. We have to make sure that cream is completely set before doing this. Return glasses to refrigerator until jello is set, preferably overnight.

18 σχόλια:

  1. Νόστιμο γλυκό η πανακότα και πολύ αριστοκρατικό! Οι φωτογραφίες σου το αποδεικνύουν! Ίσως από τα καλύτερα επιδόρπια που μπορώ να φανταστώ για μετά το εορταστικό δείπνο.Μπράβο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα Μαρία : )

    Πολύ ωραίο γλυκό.
    Δροσιστικο και με το ρόδι το κάνει πιο εορταστικό.
    Ωραίες και οι φωτογραφίες σου ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο επιδόρπιο για τις γιορτινές μέρες που έρχονται!
    Καλό μήνα Μαράκι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο, γιορτινό κ ονειρεμένο Μαράκι μου! Φιλάκια πολλά, καλές γιορτές σας εύχομαι και σε σενα και στην Χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πνέμορφα και γευστικα τα ποτηράκια!

    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ, εγώ θα δυσκολευόμουν να τις φάω! Είναι τόσο όμορφες για να τις χαλάσεις! Και πολύ γιορτινές!
    Πολλά φιλάκια και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άκρως εορταστικό και δροσερό γλυκάκι! Ο, τι πρέπει μετά από φαγοπότι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο και άκρως εορταστικό γλυκάκι!!! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάρα πολύ ωραία και κομψή πρόταση για τις γιορτές.
    Γλυκάκι αρκετά εύκολο και ελαφρύ, πολύ ευπαρουσίαστο και ιδανικό για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια μας!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μήνα με υγεία, η πανακοτα σου άκρως εορταστική !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. απιθανο και πανεμορφο,απολυτα ταιριαστό με τα χριστουγεννα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλειο, φανταστικό, υπέροχο. Το λάτρεψα με το που το είδα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραίο γλύκο, ελαφρύ για να δροσίσει μετά από βαρύ (εορταστικό) γεύμα και κυρίως ευπαρουσίαστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ε αυτή κι αν είναι γιορτινή ανάρτηση! τι όμορφες φωτογραφίες! και η πανακότα φαίνεται μιαμμμμμμμμμμμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εξαιρετικό γλυκάκι!!
    ελαφρύ και δροσιστικό, ότι πρέπει για μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ όμορφο και θα συμφωνήσω με την Πέπη, πως δείχνει πολύ "φίνο" και άκρως εορταστικό, Μαρία μου.

    Με το καλό λοιπόν στις μέρες των Χριστουγέννων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή