Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Enchiladas με γαλοπούλα/Turkey Enchiladas

Μεξικάνικο σήμερα! Τα enchiladas είναι τορτίγιες σε ρολό, γεμισμένες με διάφορα υλικά και καλυμμένες με σάλτσα τσίλι. Εμείς βάλαμε το ψαχνό από τη γαλοπούλα που μας περίσσεψε και φτιάξαμε ένα πάρα πολύ νόστιμο φαγητό, όλο γεύση και άρωμα!

χρειαζόμαστε
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι σκόνη τσίλι
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο ψαχνό γαλοπούλας
1 1/2 φλιτζάνι σάλτσα για tacos*
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 φλιτζάνι βρασμένο ρύζι
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλιτζάνι γκούντα ή τσένταρ τριμμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο κόλιανδρο
8 τορτίγιες

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με με τη σκόνη τσίλι, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα, τα φασόλια, το ρύζι και 3/4 του φλιτζανιού από τη σάλτσα. ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό κεφαλοτύρι και το μισό γκούντα. προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο κόλιανδρο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200β. Σε ένα ταψί απλώνουμε τις τορτίγιες και τις ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά να μαλακώσουν. Βάζουμε σε κάθε τορτίγια 2 κουταλιές από το μίγμα μας και τις τυλίγουμε λίγο από τα πλάγια και μετά σε ρολό. Σε ένα ταψί απλώνουμε τη μισή από την υπόλοιπη σάλτσα και βάζουμε τις τορτίγιες με το άνοιγμα προς τα κάτω. Απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί για 5-10 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα το τυρί.

*σάλτσα για tacos
Τη συνταγή την πήρα από εδώ αλλά επειδή δεν είμαστε πολύ του καυτερού, την προσάρμοσα στα δικά μας γούστα. Στην πραγματικότητα δεν είναι το καυτερό που σου μένει αλλά το υπέροχο άρωμα!

250 γρ πάστα ντομάτας
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι νερό
1/8 κουταλάκι σκόνη τσίλι
1/2 κουταλάκι κύμινο
3 κουταλιές σκόνη κρεμμύδι
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδο
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι ξύδι
1/8 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι τα αφήνουμε να ζεσταθούν μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και μετά κλείνουμε το μάτι.
Today we serve Mexican! In these enchiladas, I used our leftover turkey and the meal was extremely tasty, so flavorful and fragrant!

we need
1 Tbsp olive oil
1 onion, finely chopped
1/2 tsp chili powder
2 cups turkey white meat, finely chopped
1 1/2 cups taco salsa*
1 can of red beans
1 cup steamed rice
1 cup kefalotyri or romano cheese, grated
1 cup gouda or cheddar cheese, grated
2 Tbsps coriander, finely chopped
8 tortillas

In a large frying pan, saute onion and chili powder in olive oil, until fragrant. Add turkey, beans, rice and 3/4 of the salsa, stir well and let cook for 5 min. Remove from heat, blend in half of the romano, half of the gouda and the coriander and stir lightly.
Preheat oven at 400F. Layer tortillas over bottom of baking pan and heat till soft, 1-2 min.
Remove tortillas from pan and place two Tbsps of the mixture in the center of each one, fold two of the sides inwards and then roll them.
Spread half of the remaining salsa over bottom of pan and arrange stuffed tortillas, with the open side facing down. Top with remaining salsa and sprinkle with remaining romano and gouda.
Cover with aluminum foil and bake for 20-25 min. Uncover and bake for another 5-10 min, or until cheese has a nice color.

*taco salsa
I found the recipe here but I adjusted it to our taste, since we're not into spicy hot dishes. In reality, we didn't love it because it was spicy but because it was so fragrant!

8 oz tomato paste
1 tsp olive oil
1/2 cup water
1/8 chili power
1/2 tsp cumin powder
3 Tbsps onion powder
1/2 tsp garlic powder
1/4 tsp salt
1/2 tsp sugar
1 tsp vinegar
1/8 tsp red pepper

Combine all ingredients in a small pot, bring to a boil and turn heat off.

10 σχόλια:

  1. οοοονειροοοο!!!!!Παρα πολυ ωραια ιδεα!!!!!
    καλη χρονια με υγεια!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μεξικάνικο είναι από τις πλέον αγαπημένες μου κατηγορίες φαγητού!
    Με την προσθήκη τόσο ωραίων υλικών, τα όποια περισσεύματα κοτόπουλου ή γαλοπούλας μεταμορφώνονται σε ένα πραγματικά πολύ νόστιμο πιάτο.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι νόστιμα που φαίνονται. Ενώ μου αρέσουν πολύ τα μεξικάνικα δεν φτιάχνω ποτέ στο σπίτι. Ωραία ιδέα για τις γιορτές για κάτι διαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεύω μεξικάνικο!! Ωραία ιδέα για την περισσεούμενη γαλοπούλα!! Καλή Χρονιά με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά τα φαγητά η είναι η νέα μου αγάπη!!Δεν μου φτάνει όλο το ταψάκι σου Μαρία μου!! Καλή Χρονιά να έχετε<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ααα τελειο!!! ωραια ιδεα για τα περισευματα γαλοπουλας κ κοτας! καλη χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα θελω όλα τιποτα δεν θα αφησω!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βουτιά στην οθόνη θα κάνω......πεθαίνω για μεξικάνικο!!!!
    Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και πολλές χαρούμενες στιγμές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντάξει υποκλίνομαι σε κάθε τι γκρατιναρισμένο και μεξικάνικο!!!
    φαίνεται νοστιμότατο!! Μακάρι να είχα ένα πιάτο τωρα :) :)
    Καλή Χρονιά σας εύχομαι με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εντάξει, με τέτοια ιδέα, μακάρι να έχω περισσεύματα κάθε μέρα!
    Τέλειος ο συνδυασμός!
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή