Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Chicken, Bacon and Mushroom Pie/Πίτα Με Κοτόπουλο, Μανιτάρια Και Μπέικον

I started out making this pie as a result of a wrap I had tried at COSTCO, on the way though I just felt I had to slightly deviate and adjust the cheese to a Greek family's necessity: Feta! The end result was really delicious, all of us loved it and it will be repeated..Here we go..

we need
2-2 1/2 lbs boiled chicken meat, chopped
10 oz mushrooms
10 oz bacon, chopped
1 large onion, chopped
3 cloves garlic, minced
8 oz feta cheese, crumbled
2 Tbsps fresh parsley, chopped
2 large sheets of puff pastry
3 Tbsps olive oil
for the sauce
3 cups chicken broth
1 Tbsp butter
1 cup milk
8 Tbsps corn flour
2 eggs, divided (reserve 1 Tbsp egg white)
salt and pepper, to taste

In a large saucepan, saute bacon until crisp, drain on paper towels and discard fat. Slice mushrooms and saute in olive oil for 3 min, add chopped onion and saute until soft, add chicken and stir well, add garlic and saute for two more min. Turn element off, add crumbled feta and parsley and stir to combine.
In a saucepan, bring chicken broth and butter to a boil. In a bowl dilute corn flour in milk. In another bowl, beat eggs. When broth comes to a boil, retrieve saucepan from element, add milk at once, stir vigorously to combine and return to element while stirring, until sauce thickens, yet has no lumps.
Retrieve and eggs at once, while stirring.
Turn sauce into chicken mixture and stir well. Season with salt and pepper, keeping in mind that both feta and bacon are quite salty already.
Layer one sheet of pastry over bottom and sides of pan and turn in chicken mixture. Cover with remaining sheet of pastry by brushing the edges with water and pressing them with fingers to seal all around.
In a small bowl beat 1 Tbsp water with reserved egg white and brush over puff pastry.
Bake in preheated oven, at 375F, until golden, about 40 min.
Ξεκίνησα να φτιάξω αυτή την πίτα έχοντας κατά νου κάτι παρόμοιο που είχα φάει σ' ένα μαγαζί, μετά από ένα σημείο όμως άλλαξαν τα πράγματα γιατί έπρεπε να την προσαρμόσω στην τυρο-πραγματικότητα μιας Ελληνικής οικογένειας που τρώει φέτα! Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο, άρεσε σε όλους και θα επαναληφθεί. Ας ξεκινήσουμε..

χρειαζόμαστε
1.200 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
300 γρ. μανιτάρια
300 γρ. μπέικον κομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
240 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλα φύλλα σφολιάτας
3 κ.σ. ελαιόλαδο
για την κρέμα
3 φλ. ζωμό κότας
1 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. γάλα
8 κ.σ. κορν φλάουρ
2 αυγά, χωρισμένα ( κρατάμε 1 κ.σ. ασπράδι)
αλάτι και πιπέρι

Σ' ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε το μπέικον και, όταν καλοψηθεί, το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και πετάμε το λίπος. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και σωτάρουμε στο ελαιόλαδο για 3 περίπου λεπτά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 2 ακόμη λεπτά.
Σβήνουμε το μάτι, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το ζωμό και το βούτυρο να βράσουν σε μια κατσαρόλα. Σ' ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα, ενώ σ' ένα μικρότερο μπολ χτυπάμε τ' αυγά.
Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, κατεβάζουμε από το μάτι προσθέτουμε αμέσως το γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα και επιστρέφουμε στο μάτι μέχρι να αρχίσει να πήζει, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη σβολιάσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά.
Αδειάζουμε την κρέμα στο κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε, με προσοχή στο αλάτι γιατί τόσο η φέτα όσο και το μπέικον είναι ήδη αλμυρά.
Στρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει και λίγο τα τοιχώματα και αδειάζουμε το μείγμα. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, βρέχοντας με ένα πινέλο τα άκρα και των δύο φύλλων και πιέζουμε με τα δάχτυλα να ενωθούν γύρω-γύρω.
Σ' ένα μικρό μπολ χτυπάμε 1 κουταλιά νερό με το ασπράδι που κρατήσαμε και απλώνουμε στην επιφάνεια της πίτας .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190C, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η ζύμη.

11 σχόλια:

  1. Γιάμι, γιάμι, δείχνει απίστευτα λαχταριστή!!!
    Στις πίτες έχουμε λατρεία και ειδικά στις νόστιμες και πλούσιες πίτες σαν την δική σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα πώς να μην είναι πεντανόστιμο το τελικό αποτέλεσμα Χαρά με τέτοια υλικά!
    Κοτόπουλο και μπέικον μαζί είναι πραγματικό πάρτι για τον ουρανίσκο μας.
    Και τώρα βλέπω τις φώτο, διαβάζω και τη συνταγή και πεινάω. Τόσο απλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πωπω! Τι συνδυασμός απίστευτος είναι αυτός!
    Τόσο νόστιμα υλικά, τόσο αρμονικά συνδυασμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χορταστική και σίγουρα νόστιμη. Τέλεια χειμωνιάτικη πίτα, τέτοια ώρα (πρωί εδώ) δε θα με χάλαγε ένα κομματάκι και για πρωινό ακόμα μαζί με τον καφέ μου!
    Καλό Π/Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δείχνει τρομερά νόστιμη, αφράτη και δελεαστική! Σούπερ η πίτα σου κούκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιαμμμ μιαμμ!
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφού είναι πίτα θα μου αρέσει σίγουρα. Και από ότι βλέπω και διαβάζω, αυτή η πλούσια κρεμώδης κοτόπιτα θα μπει "πρέπει να κάνω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ χορταστική φαίνεται η πιτούλα σου, μυρωδάτη και λαχταριστή!! αχχχχ να είχα ένα κομματάκι!
    φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή