Fall is officially here! Time to start getting over our summer ventures, for some of us who live closer to the North Pole a time of reflection and preparation for some pretty colder days...Although I haven't completely started freaking out (yet) over the progressive weather change, I've started spotting red and orange-yellow fallen leaves, our annual prelude to winter... :(
Enough with what we all know though, let's start the new season with a happy event that took place in June! My Lebanese friend Leila's son, Georges, tied the knot with the love of his life, Sally :))) His mom made some pretty tasty pastries to serve at the wedding reception and today I'm sharing her recipe with you.
"Ma'amoul" are pastries filled with either walnuts, or dates, or pistachios, that are very popular in Lebanon, Jordan, Syria, Israel and Palestine. They're traditionally made at Easter (by Christian Arabs) or at Ramadan (by Muslims). Usually though, they're kept in stock all year round.
Leila made quite a big batch of yummy ma'amoul while my only contribution was to put them in the special mold that created the striations, as I was enjoying my coffee...
we need
for the dough
2,2 lbs nr. 2 semolina
3 cups nr.1 semolina
1 lb 14 oz butter, melted
1 cup sugar (optional)
1/2 cup rose water
1/2 cup orange blossom water
1 cup water
1 tsp ground mahlab
1/4 tsp ground nutmeg
1/4 tsp ground mastic
2 tsps yeast, diluted in 1/4 cup lukewarm water
for the filling
1 lb 2 oz ground walnuts
1 cup sugar
1/4 cup rosewater
icing sugar, to decorate
In a large bowl, combine semolina, melted butter, sugar (if using), rose water, orange blossom water, water, mahlab, nutmeg and mastic. Mix thoroughly with fingers, cover and leave overnight.
In the morning, dilute yeast in lukewarm water, wait for a few min, then add to semolina and knead with fingers for 10min. Cover and let rest for 1 hour.
For the filling, grind walnuts in a chopper and mix well with sugar and rose water.
Pinch small chunks of dough and shape into 1 inch diameter balls(approximately). Place in the palm of your left hand and, with your right index finger, press in the middle and turn at the same time, to create a little pot. Spoon some filling into it and seal. Leila had a special wooden tool to create the design, you could press a fork on the dough instead, creating a criss-cross design.
Bake in a preheated oven, at 450F, for about 10min, or until golden. Let cool and sprinkle with icing sugar. The ingredients given will yield about 100 ma'amoul. They freeze well.
Congratulations Georges and Sally, wishing you a lifetime of happiness !!!
Το φθινόπωρο είναι επίσημα εδώ! Τέλος πια στις καλοκαιρινές εξορμήσεις, για μερικούς από μας ιδίως, που μένουν κοντύτερα στο Βόρειο Πόλο, είναι καιρός περισυλλογής και προετοιμασίας για τις πολύ πιο κρύες μέρες που έρχονται.. :(
Αν και δεν έχω τελείως πανικοβληθεί (μέχρι στιγμής), έχω αρχίσει να βλέπω πεσμένα φύλλα, κόκκινα και πορτοκαλοκίτρινα, το ετήσιο πρελούδιο του χειμώνα... :(
Αρκετά όμως με όσα όλοι μας γνωρίζουμε, ας ξεκινήσουμε τη νέα εποχή μ' ένα χαρμόσυνο γεγονός που συνέβηκε τον Ιούνιο! Ο γιος της Λιβανέζας φίλης μου, της Leila, ο Georges, παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, τη Sally:))) Η μητέρα του έφτιαξε κάτι πολύ γευστικά γλυκάκια για τη γαμήλια δεξίωση, τα οποία θα μοιραστούμε με σας σήμερα.
Τα "Μαμούλ" είναι γλυκάκια γεμιστά με καρύδια, χουρμάδες ή φυστίκια Αιγίνης, πολύ δημοφιλή στο Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Παραδοσιακά φτιάχνονται το Πάσχα (από τους Χριστιανούς Αραβικής προέλευσης) και το Ραμαζάνι (από τους Μουσουλμάνους).
Συνήθως όμως τα φτιάχνουν όλο το χρόνο.
Ενώ η Leila έκανε μια πολύ μεγάλη δόση πεντανόστιμα μαμούλ, η δική μου συμμετοχή ήταν να τα βάζω στην ειδική φόρμα που σχηματίζει τις γραμμώσεις στην επιφάνειά τους, απολαμβάνοντας τον καφέ μου...
χρειαζόμαστε
για τη ζύμη
1.500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
3 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
900 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
1/2 φλ. ροδόνερο
1/2 φλ. ανθόνερο
1 φλ. νερό
1 κ.γ. αλεσμένο μαχλέπι
1/4 κ.γ. αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. αλεσμένη μαστίχα
2 κ.γ. μαγιά, διαλυμένη σε 1/4 φλ. χλιαρού νερού
για τη γέμιση
500 γρ. αλεσμένα καρύδια
1 φλ. ζάχαρη
1/4 φλ. ροδόνερο
ζάχαρη άχνη, για το στόλισμα
Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε τα δυο είδη σιμιγδαλιού, το βούτυρο, τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιούμε), το ροδόνερο, το ανθόνερο, το νερό, το μαχλέπι, το μοσχοκάρυδο και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε καλά με τα δάχτυλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μια νύχτα.
Το πρωί, διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, περιμένουμε μερικά λεπτά, προσθέτουμε στο μείγμα και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα.
Για τη γέμιση, αλέθουμε τα καρύδια στο μούλτι και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και το ροδόνερο.
Τσιμπάμε μικρά κομματάκια ζύμης και πλάθουμε μπαλάκια διαμέτρου 2,5 εκ.(περίπου). Βάζουμε το κάθε ένα στην παλάμη του αριστερού χεριού, και με το δεξιό δείκτη πιέζουμε στο κέντρο και γυρίζουμε ταυτόχρονα, έτσι ώστε να πλάσουμε ένα μικρό μπολ. Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, να ενωθεί. Αν θέλουμε κάποιο σχέδιο, πιέζουμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι, χιαστί. Η Λέιλα είχε ένα ειδικό ξύλινο εργαλείο που δεν ξέρω αν υπάρχει στην Ελλάδα..
Βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 230C, για 10 λεπτά περίπου,
μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Βγαίνουν περίπου 100 κομμάτια. Μπορούν να καταψυχθούν.
Πολλές ευχές για "Βίο ανθόσπαρτο κι ευτυχισμένο" (ΣΙΓΟΥΡΑ, μετά από τόσο ροδόνερο και ανθόνερο) στο Georges και τη Sally :)))
Enough with what we all know though, let's start the new season with a happy event that took place in June! My Lebanese friend Leila's son, Georges, tied the knot with the love of his life, Sally :))) His mom made some pretty tasty pastries to serve at the wedding reception and today I'm sharing her recipe with you.
"Ma'amoul" are pastries filled with either walnuts, or dates, or pistachios, that are very popular in Lebanon, Jordan, Syria, Israel and Palestine. They're traditionally made at Easter (by Christian Arabs) or at Ramadan (by Muslims). Usually though, they're kept in stock all year round.
Leila made quite a big batch of yummy ma'amoul while my only contribution was to put them in the special mold that created the striations, as I was enjoying my coffee...
we need
for the dough
2,2 lbs nr. 2 semolina
3 cups nr.1 semolina
1 lb 14 oz butter, melted
1 cup sugar (optional)
1/2 cup rose water
1/2 cup orange blossom water
1 cup water
1 tsp ground mahlab
1/4 tsp ground nutmeg
1/4 tsp ground mastic
2 tsps yeast, diluted in 1/4 cup lukewarm water
for the filling
1 lb 2 oz ground walnuts
1 cup sugar
1/4 cup rosewater
icing sugar, to decorate
In a large bowl, combine semolina, melted butter, sugar (if using), rose water, orange blossom water, water, mahlab, nutmeg and mastic. Mix thoroughly with fingers, cover and leave overnight.
In the morning, dilute yeast in lukewarm water, wait for a few min, then add to semolina and knead with fingers for 10min. Cover and let rest for 1 hour.
For the filling, grind walnuts in a chopper and mix well with sugar and rose water.
Pinch small chunks of dough and shape into 1 inch diameter balls(approximately). Place in the palm of your left hand and, with your right index finger, press in the middle and turn at the same time, to create a little pot. Spoon some filling into it and seal. Leila had a special wooden tool to create the design, you could press a fork on the dough instead, creating a criss-cross design.
Bake in a preheated oven, at 450F, for about 10min, or until golden. Let cool and sprinkle with icing sugar. The ingredients given will yield about 100 ma'amoul. They freeze well.
Congratulations Georges and Sally, wishing you a lifetime of happiness !!!
Το φθινόπωρο είναι επίσημα εδώ! Τέλος πια στις καλοκαιρινές εξορμήσεις, για μερικούς από μας ιδίως, που μένουν κοντύτερα στο Βόρειο Πόλο, είναι καιρός περισυλλογής και προετοιμασίας για τις πολύ πιο κρύες μέρες που έρχονται.. :(
Αν και δεν έχω τελείως πανικοβληθεί (μέχρι στιγμής), έχω αρχίσει να βλέπω πεσμένα φύλλα, κόκκινα και πορτοκαλοκίτρινα, το ετήσιο πρελούδιο του χειμώνα... :(
Αρκετά όμως με όσα όλοι μας γνωρίζουμε, ας ξεκινήσουμε τη νέα εποχή μ' ένα χαρμόσυνο γεγονός που συνέβηκε τον Ιούνιο! Ο γιος της Λιβανέζας φίλης μου, της Leila, ο Georges, παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, τη Sally:))) Η μητέρα του έφτιαξε κάτι πολύ γευστικά γλυκάκια για τη γαμήλια δεξίωση, τα οποία θα μοιραστούμε με σας σήμερα.
Τα "Μαμούλ" είναι γλυκάκια γεμιστά με καρύδια, χουρμάδες ή φυστίκια Αιγίνης, πολύ δημοφιλή στο Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Παραδοσιακά φτιάχνονται το Πάσχα (από τους Χριστιανούς Αραβικής προέλευσης) και το Ραμαζάνι (από τους Μουσουλμάνους).
Συνήθως όμως τα φτιάχνουν όλο το χρόνο.
Ενώ η Leila έκανε μια πολύ μεγάλη δόση πεντανόστιμα μαμούλ, η δική μου συμμετοχή ήταν να τα βάζω στην ειδική φόρμα που σχηματίζει τις γραμμώσεις στην επιφάνειά τους, απολαμβάνοντας τον καφέ μου...
χρειαζόμαστε
για τη ζύμη
1.500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
3 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
900 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
1/2 φλ. ροδόνερο
1/2 φλ. ανθόνερο
1 φλ. νερό
1 κ.γ. αλεσμένο μαχλέπι
1/4 κ.γ. αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. αλεσμένη μαστίχα
2 κ.γ. μαγιά, διαλυμένη σε 1/4 φλ. χλιαρού νερού
για τη γέμιση
500 γρ. αλεσμένα καρύδια
1 φλ. ζάχαρη
1/4 φλ. ροδόνερο
ζάχαρη άχνη, για το στόλισμα
Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε τα δυο είδη σιμιγδαλιού, το βούτυρο, τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιούμε), το ροδόνερο, το ανθόνερο, το νερό, το μαχλέπι, το μοσχοκάρυδο και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε καλά με τα δάχτυλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μια νύχτα.
Το πρωί, διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, περιμένουμε μερικά λεπτά, προσθέτουμε στο μείγμα και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα.
Για τη γέμιση, αλέθουμε τα καρύδια στο μούλτι και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και το ροδόνερο.
Τσιμπάμε μικρά κομματάκια ζύμης και πλάθουμε μπαλάκια διαμέτρου 2,5 εκ.(περίπου). Βάζουμε το κάθε ένα στην παλάμη του αριστερού χεριού, και με το δεξιό δείκτη πιέζουμε στο κέντρο και γυρίζουμε ταυτόχρονα, έτσι ώστε να πλάσουμε ένα μικρό μπολ. Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, να ενωθεί. Αν θέλουμε κάποιο σχέδιο, πιέζουμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι, χιαστί. Η Λέιλα είχε ένα ειδικό ξύλινο εργαλείο που δεν ξέρω αν υπάρχει στην Ελλάδα..
Βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 230C, για 10 λεπτά περίπου,
μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Βγαίνουν περίπου 100 κομμάτια. Μπορούν να καταψυχθούν.
Πολλές ευχές για "Βίο ανθόσπαρτο κι ευτυχισμένο" (ΣΙΓΟΥΡΑ, μετά από τόσο ροδόνερο και ανθόνερο) στο Georges και τη Sally :)))
φαινονται πεντανοστιμα!!! το σχεδιο τους βγαινει απο καλουπι;; μπορω να το κανω και με μια οδοντογλυφιδα φανταζομαι....
ΑπάντησηΔιαγραφή..και ρωταει ο σπασικλας...δηλαδη εγω:γιατι κανουν σχεδιο αφου το καλυπτουν απο πανω με την αχνη?!?!
ΑπάντησηΔιαγραφήωραια τα μαμουλ(τελειο ονομα!!!)
φιλια!!
Τι νόστιμα που δείχνουν με την γέμιση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκάκια ιδανικά για να συνοδεύουν όμορφες στιγμές!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Να ζήσουν τα παιδιά! Πολύ νόστιμα φαίνονται! Καλό φθινόπωρο λοιπόν! Κι εδώ σήμερα ψιλοβρέχει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Πω-πω Χαρά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτό το γλυκάκι πρέπει σίγουρα να καταποιαστώ το συντομότερο.
Εξαιρετικό διαβάζεται και φαίνεται.
Πολλές ευχές.
Ομολογω πως δεν τα γνωριζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και λίγο καιρό θέλω και εγώ να φτιάξω Μαμούλ και αναρωτιέμαι
ΑπάντησηΔιαγραφήπου θα βρω τη ξύλινη φόρμα με τα σχέδια! Τα δικά σας φαίνονται πράγματι εξαιρετικά.
Να ζήσουν οι νεόνυμφοι.
Ωραιο όνομα... κανει κάτι σαν Μαμούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχεδιο τους μου χτυπησε στο μάτι :)
Όμορφο γλυκό, εορταστικό, εγώ για να είμαι ειλικρινής ξέρω τα μαμούλια της Χίου, ένα πανομοιότυπο γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ γευστικά και αρωματικά τα γαμήλια κεράσματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στη γλυκιά και περήφανη μαμά!
Τι γλυκάκια είναι αυτά? Μήτε τα έχω ξαναδεί, μήτε ξαναφάει και τα θέλωωωωω...
ΑπάντησηΔιαγραφήAgapameAnDolmas, τα σχέδια έγιναν με καλούπι, μπορείς όμως να κάνεις γραμμές είτε με οδοντογλυφίδα, είτε με την κοίλη πλευρά ενός πιρουνιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήkikitchen and the chef, η απορία σου είναι και δική μου..Κάθε φορά που μου δίνει η φίλη μου μαμούλ τινάζω όλη τη ζάχαρη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήmookies, το καλούπι είναι ξύλινο και εδώ, στο Μόντρεαλ,διατίθεται σε αγορές με πελάτες Αραβικής καταγωγής. Κάνοντας όμως μια μικρή έρευνα, γιατί θέλω κι εγώ ν'αγοράσω, βρήκα ότι υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων στο Amazon.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩωωωω! Χαρά μου πρέπει να ειναι πεντανόστιμα αυτά τα μπισκότα... και τα λατρεύω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ζήσουν και οι νεόνυμφοι!!! :))
Φιλιά και καλό φθινόπωρο!!
Tα βλέπω κι εγώ σε άλλα μπλογκς αυτά τα Μαμούλ και θα ήθελα πολύ να τα κάνω ... πρέπει να είναι πολύ ωραία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι πρέπει για γαμήλια κεράσματα.
ΦΙλιά
Σας ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη στο μπλογκο-σπιτάκι μας καθώς επίσης για τα σχόλια και τις ευχές σας :))
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεδώ και καιρό θέλω να τα δοκιμάσω!! μου τα θυμίσατε και πολύ χάρηκα!!
κρατάω τη συνταγή και θα επανέλθω όταν τα φτιάξω :)
Καλησπέρα Μαράκι μου!την άκουγα πολύ αυτή την συνταγή-εννοώ το όνομα-αλλά δεν την είχα δεί γραμμένη!!δείχνει φανταστική!η παρουσίαση συναρπαστική!!υ.γ...τιμήσαμε τα μαφινάκια σου με το λουκάνικο στην οικογένεια και τα καταευχαριστηθήκαμε όλοι μας!!ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφή