Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Κέικ πορτοκαλιού με δενδρολίβανο/Rosemary Orange Cake


Μου δώσανε πριν αρκετές μέρες φρέσκο δενδρολίβανο και φυσικά το κρέμασα να το ξεράνω. Προχτές όπως ξεφύλλιζα ένα από τα περιοδικά της Χαράς βρήκα μια συνταγή για κέικ με φρέσκο δενδρολίβανο. Στεναχωρήθηκα πολύ που δεν το είχα δει νωρίτερα γιατί φανταζόμουν ότι το δικό μου θα είχε πια ξεραθεί. Για πρώτη φορά χάρηκα που το σπίτι μου και η περιοχή που μένω έχει πολύ υγρασία....μπορεί να κάνει κακό στα κοκαλάκια μου αλλά ήταν καλό για το φρέσκο δενδρολίβανο μου, χαχα! Έτσι λοιπόν έγινε το κέικ, με διάφορες αλλαγές φυσικά:)
Η συνταγή μεταξύ άλλων έλεγε 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη αλλά εγώ έβαλα 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και 1 φλιτζάνι σιρόπι και λιωμένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.

χρειαζόμαστε
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 1/4 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
3/4 κουταλάκι αλάτι
200 γρ βούτυρο μαλακό
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη ή 1 1/2 φλ.ζάχαρη και 1 φλ.σιρόπι με λιωμένο γλυκό του κουταλιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 αυγά
1/2 φλιτζάνι γάλα
3 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
για το γλάσο
200 γρ. άσπρη σοκολάτα
2 κουταλάκια βούτυρο
2-3 κουταλάκια γάλα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και τη σόδα. Βάζουμε στο multi 1 φλιτζάνι σιρόπι από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι μαζί με 4-5 φέτες πορτοκάλι γλυκό, το δενδρολίβανο και το γάλα και τα χτυπάμε (αυτός είναι ο τρόπος που βρήκα για να γίνει το δενδρολίβανο ψιλοκομμένο:). Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του γλυκού και το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι όπως είναι συνήθως στα κέικ, αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο γάλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια μεγαλούτσικη φόρμα με τρύπα στη μέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 170β για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να το τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το γάλα να γίνει ένα ωραίο γλάσο και απλώνουμε πάνω από το κέικ. Αν θέλουμε διακοσμούμε το κέικ με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.

Several days ago,I was given fresh rosemary, so I naturally hung it to dry out.
The other day however, just as I was browsing through one of the magazines that Xara has sent me, I found a cake recipe with fresh rosemary. I got really upset I hadn't seen it earlier because I thought the one I had would have already dried out. For the first time, I was happy that both my house and the area I live in are very humid...they may be be bad for my bones but good for my fresh rosemary.. haha!
This is the story behind this cake, made with various changes, as expected :)
Among other things, the recipe called for 2 1/2 cups of sugar, I only used 1 1/2 cups of sugar, 1 cup of syrup and mashed orange from a "spoon dessert" that I had.

we need
4 cups flour
1 1/4 tsps baking powder
1 tsp baking soda
3/4 tsp salt
6 2/3 oz butter, softened
2 1/2 cups sugar or 1 1/2 cups sugar and 1 cup of syrup with mashed "spoon dessert"
1/2 cup olive oil
5 eggs
1/2 cup milk
3 tsps orange rind
1 tsp fresh rosemary, finely chopped
for the glaze
6 2/3 oz white chocolate
2 tsps butter
2-3 tsps milk

In a bowl, blend flour, baking powder, baking soda and salt. In mini blender, add 1 cup of syrup from an orange "spoon dessert" as well as 4-5 orange slices of the same dessert, the fresh rosemary and milk (this is the way I found to finely chop rosemary:). In another bowl, beat butter with sugar until fluffy. Add eggs, one by one, orange rind and continue beating. Lower mixing speed and alternately add spoon dessert mixture and flour. Batter consistency should be like in a normal cake, if too stiff, add some milk.
Turn batter into a large Bundt pan and bake at 325F for 1 hr and 20 min, or until inserted toothpick comes out clean.
In double boiler, melt chocolate with butter and milk to obtain a nice glaze and spread over cake. Decorate with slices of orange spoon dessert, if desired.

32 σχόλια:

  1. Realmente exquisito me encanta quiero un trozo,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαίρετο φαίνεται και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σε κέικ δεντρολίβανο...θα με φάει η περιέργεια μέχρι να το φτιάξω!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραιο κεκακι!
    Προσφατα χρησιμοποιησα το δεντρολιβανο σε γλυκο, στο ιταλικο παραδοσιακο castagnaccio με αλευρι απο καστανα και ο συδυασμος με εξεπληξε!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεντρολίβανο;;έχω ένα τεράστιο δεντρολίβανο έξω στην πόρτα μου και η απορία μου είναι μεγάλη πως θα είναι μέσα στο κεικ!! λες να το τολμήσω;
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα το φανταζόμουν, ομολογώ!!!! Έχω ολόκληρο δέντρο στον κήπο μου, οπότε θα δοκιμαστεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραίο κέικ .. και αυτό το γλάσσο απο πάνω δελεαστικότατο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαβάζω τα σχόλιά σου Μαρία, βλέπω και από πάνω την επιβεβαίωση της Μαρίνας για γλυκό με δενδρολίβανο και σκέφτομαι ότι δεν είναι τυχαίο. Τα κέικ είναι η αγάπη μου. Λες να το επιχειρήσω??

    Μπράβο πάντως που το τόλμησες. Εγώ θα το σκεφτόμουν και μάλλον δεν θα το έκανα. Αλλά εσύ... εύγε!

    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται πολύ νόστιμο και είναι ιδιαίτερα ευπαρουσίαστο! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κέικ με δενδρολίβανο αλλά πολύ θα ήθελα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πωπω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!μου τρέχουν τα σάλια!!!χαχχαα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω δοκιμάσει δεντρολίβανο και σε κέικ (μάφινς μικρά για την ακρίβεια) και σε μπισκότα και όντως το άρωμα που δίνει είναι το κάτι άλλο, ειδικά σε συνδυασμό με πορτοκάλι ή λεμόνι!
    Ωραίο το Δευτερο-κέικ, γλυκά & όμορφα ξεκίνησε η βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν φανταζόμουν πως μπαίνει το δενδρολίβανο και σε γλυκά... Τελικά με σας που έμπλεξα, έχω να μάθω πολλάααα ακόμα.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν φανταζόμουν πως μπαίνει το δενδρολίβανο και σε γλυκά... Τελικά με σας που έμπλεξα, έχω να μάθω πολλάααα ακόμα.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ τολμηρό το δενδρολίβανο στο κέικ.Είμαι περίεργη και θα το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μένω άφωνη..έχω συνδυάσει πολλές φορές το πορτοκάλι με το δενδρολίβανο στα φαγητά μου , ποτέ όμως στα γλυκά..γιατί όχι? αφού ταιριάζουν τόσο..
    καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μένω άφωνη..έχω συνδυάσει πολλές φορές το πορτοκάλι με το δενδρολίβανο στα φαγητά μου , ποτέ όμως στα γλυκά..γιατί όχι? αφού ταιριάζουν τόσο..
    καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαχα, το δοκίμασα κι εγώ παλιότερα το δενδρολίβανο σε κέηκ πορτοκαλιού, αλλά έβαλα κόκκινα πορτοκάλια. Πάντως το δικό σου με το γλάσο δείχνει πολύ λιμπιστικό, καλοφάγωτο να είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εχω κι εγώ δεντρολίβανο, έχω κι εγώ δεντρολιβανο!!!
    Εξαιρετικό και ιδιαίτερο το κέικ σου Μαράκι μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πωπω Μαρία μου φανταστικό το κέικ, φαντάζομαι το άρωμα, μου φαίνεται καταπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μαράκι μου καταπληκτικό κέικ!Μου αρέσει ο συνδυασμός πορτοκάλι- δεντρολίβανο.Θα ήθελα να το δοκιμάσω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Mπράβο Μαρία. Ιδιαίτερο κεικ με το δενδρολίβανο.
    Σίγουρα θα έχει ιδιαίτερη γεύση και σε συνδυασμό με το πορτοκάλι θα είναι πολύ καλό.

    Ο τολμών νικά κι εσύ σίγουρα κέρδισες μια ωραία νέα γεύση, κι εμείς το ίδιο.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!
    Ήταν πολύ νόστιμο, ιδιαίτερο και ενθουσίασε όσους το έφαγαν. Και δε μιλάω μόνο για τα παμφάγα μου αγόρια αλλά και την "περίεργη" κόρη μου και όλο το υπόλοιπο σόι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλή εβδομάδα να εχεις.Το σημερινό σου κέικ όμορφο με ιδιαίτερο άρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τέλειο φαίνεται ως προς την εμφάνιση,το δενδρολίβανο λίγο με παραξενεύει πρώτη φορά το ακούω,αλλά φαντάζομαι πως θα είναι καλό,καλοφάγωτο ,καλό βράδυ ,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η ερώτηση εύλογη, για όλες όσες σε διαβάσαμε Μαρία μου.
    Δενδρολίβανο;
    Δεν μένει παρά να μπούμε στην διαδικασία δοκιμασίας για να την λύσουμε την απορία μας.

    Καλημέρες πολλές και σε σένα και στην Χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όπως είπα και στο fb πολύ πρωτότυπη η προσθήκη του δενδρολίβανου στο κέικ και από εμφάνιση σκίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. πω πω πω πω Μαράκι μου τέλειο πρέπει να έγινε! φοβερή ιδέα το λιωμένο γλυκό του κουταλιού! ΕΥΓΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χαχα Πηνελόπη! Κάτι τέτοιο μου είπαν και όλοι μέσα στο σπίτι. Αλλά μετά το χάρηκαν πολύ!
    Θα πρέπει να πω ότι η συνταγή ήθελε 1 κουταλιά της σούπας δεννδρολίβανο αλλά δεν το τόλμησα, χαχα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Υπέροχο το κέικ σου!
    Όλο αρώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αναρωτιέμαι τι γεύση θα του δίνει το δεντρολίβανο! Έχει ιδιαίτερη αλλά ωραία γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτό το δεντρολίβανο δεν το συμπαθώ και πολύ στα φαγητά, αλλά για κάποιο λόγο μου φαίνεταιότι στο κεκάκι που έφτιαξες θα πηγαίνει τελεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή