Ένα μεζεδάκι ευκολούτσικο και νόστιμο θα φτιάξουμε σήμερα! Παλιά που έκανα περισσότερα τραπέζια, μου άρεσε να έχω διαφορετικά μεζεδάκια κάθε φορά. Πριν από κάθε ένα τραπέζι λοιπόν, το τι τρώγανε οι δικοί μου δε λέγεται! Αυτό που θα φτιάξω σήμερα άρεσε πολύ στην πεθερά μου όταν το είχα φτιάξει για δοκιμή. Ακόμα και μετά από χρόνια, όταν το Αλτσχάιμερ είχε προχωρήσει και νόμιζε πως είμαι η μαγείρισσα του ξενοδοχείου και μου προξένευε το γιο της (:-) χωρίς καλά καλά να ξέρει να το πει με λόγια, όλο αυτό μου ζήταγε!
Η συνταγή είναι από βιβλίο της Βέφας. Η ποσότητα στα υλικά είναι διαφορετική ανάλογα με τα γούστα μου αλλά η μόνη δική μου προσθήκη είναι το τυρί!
χρειαζόμαστε
12 φέτες ψωμί του τοστ
1 κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές λάδι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
100 γρ. ανάμικτα λαχανικά κατεψυγμένα (εγώ δεν είχα, έβαλα αρακά και καρότο)
1/2 φλιτζάνι γάλα
3 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα λαχανικά για πέντε λεπτάκια. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ περίπου 8 εκ. διάμετρο, κόβουμε τις φέτες του τοστ. Τις αλείφουμε με λάδι και από τις δύο πλευρές. Τις πιέζουμε μέσα στο μαφινοταψί. Εγώ έχω ένα πραγματάκι που έχω πάρει από τον Καναδά για τέτοιες περιπτώσεις αλλά και χωρίς αυτό μια χαρά γίνεται, ίσως και καλύτερα. Ανακατεύουμε το γάλα με το αλεύρι και το βάζουμε να βράσει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μισό βούτυρο και ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε έτσι μια ψευτομπεσαμέλ.
Με το υπόλοιπο βούτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε το ζαμπόν, τα βρασμένα λαχανικά, τη μπεσαμέλ και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα στις ταρτούλες του ψωμιού. Ψήνουμε στους 180β για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρουμε ζεστές!
Και επειδή όπως έχουμε πει δεν πετάμε τίποτα, τα υπόλοιπα του ψωμιού τα κόβουμε σε κομμάτια, τα ανακατεύουμε με λίγο λάδι, σκόνη σκόρδου και παρμεζάνα, τα ψήνουμε για λίγο στο φούρνο και έχουμε ωραιότατα σκορδοψωμάκια για το φαγητό μας.
Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Η συνταγή είναι από βιβλίο της Βέφας. Η ποσότητα στα υλικά είναι διαφορετική ανάλογα με τα γούστα μου αλλά η μόνη δική μου προσθήκη είναι το τυρί!
χρειαζόμαστε
12 φέτες ψωμί του τοστ
1 κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές λάδι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
100 γρ. ανάμικτα λαχανικά κατεψυγμένα (εγώ δεν είχα, έβαλα αρακά και καρότο)
1/2 φλιτζάνι γάλα
3 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα λαχανικά για πέντε λεπτάκια. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ περίπου 8 εκ. διάμετρο, κόβουμε τις φέτες του τοστ. Τις αλείφουμε με λάδι και από τις δύο πλευρές. Τις πιέζουμε μέσα στο μαφινοταψί. Εγώ έχω ένα πραγματάκι που έχω πάρει από τον Καναδά για τέτοιες περιπτώσεις αλλά και χωρίς αυτό μια χαρά γίνεται, ίσως και καλύτερα. Ανακατεύουμε το γάλα με το αλεύρι και το βάζουμε να βράσει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μισό βούτυρο και ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε έτσι μια ψευτομπεσαμέλ.
Με το υπόλοιπο βούτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε το ζαμπόν, τα βρασμένα λαχανικά, τη μπεσαμέλ και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα στις ταρτούλες του ψωμιού. Ψήνουμε στους 180β για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρουμε ζεστές!
Και επειδή όπως έχουμε πει δεν πετάμε τίποτα, τα υπόλοιπα του ψωμιού τα κόβουμε σε κομμάτια, τα ανακατεύουμε με λίγο λάδι, σκόνη σκόρδου και παρμεζάνα, τα ψήνουμε για λίγο στο φούρνο και έχουμε ωραιότατα σκορδοψωμάκια για το φαγητό μας.
Καλή εβδομάδα να έχουμε!
μούρλια, ξελιγώθηκα βραδιάτικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι νόστιμο μεζεδάκι είναι αυτό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα ήταν να μην αρέσει της πεθεράς??
Γιάμι γιάμιιιιιιιιιιιιιι χιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή εβδομάδα
Πολύ ωραία συνταγή και έρχεται σε κατάλληλη χρονική στιγμή (την Κυριακή έχω τραπέζι για τη γιορτή της κόρης μου και θα το προσθέσω στη λίστα των ετοιμασιών μου!). Μπορώ να ετοιμάσω τις τάρτες νωρίτερα και να τις ζεστάνω εκείνη τη στιγμή ή θα πρέπει να τις ψήσω τότε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολο και τέλειο...πολύ ωραία ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου ήσουν να το έχεις γράψει νωρίτερα καλή μου; Μπουφεδάκι "ξεπετάξαμε" την προηγούμενη βδομάδα, να το είχαμε κι' αυτό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολα και με φαντασία!Το ξύλινο εργαλείο στη φωτο είναι το κουπ πατ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ ....ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο ένα Παίρνω και για την οικογένεια
ΑπάντησηΔιαγραφή:-)
Καλή σου εβδομάδα!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Υπέροχο!!! Μου άνοιξες την όρεξη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Πολύ καλή η ιδέα σου, αλλά έχω ένα θέμα με τα ψωμιά αυτά του τόστ με τι άλλο θα μπορούσα να το κάνω;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εύκολο,αλλά αν κάνω εγώ ζύμη για ψωμί και το ψήσω μέσα στα φορμάκια σαν τάρτα βέβαια, θα γίνει εξίσου καλό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
γευστικότατο και πραγματικά ότι πρέπει για μπουφέ το μεζεδάκι,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω όμως δύο απορίες
τι είναι το ξύλινο εργαλείο στη φωτογραφία?
αν δεν έχουμε το μαφινοταψάκι πως μπορούμε να τα φτιάξουμε?
ελπίζω να μη σε κούρασα.
φιλιά πολλά, καλό βράδυ!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΟΛΑ ΕΓΩ;;ΧΕ ΧΕ!!!ΠΑΝΤΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΣΟΥ.
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ πάρε μεζεδάκι να σου φύγει η λιγουρίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ μου σε ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri μου ευχαριστώ, καλή εβδομάδα και σε σένα! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήAmelie δεν ξέρω να σου πω, φαντάζομαι θα γίνεται, γιατί όταν το βγάζουμε είναι πολύ αφράτο. Καλύτερα βγάλτα σε ένα ταψάκι και ζέστανε τα έτσι, μην τα αφήσεις στο μαφινοταψί.
ΑπάντησηΔιαγραφήpandora, ευχαριστώ πολύ. Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope, δεν πειράζει, θα το κάνεις κάποια άλλη φορά! Τι ωραία τους έφτιαξες; Ελπίζω να τα βάλεις στο blog!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λοιπόν;E allora? είναι αυτό που πιέζουν τις ζύμες στο μαφινοψί. Από τη μια, για τα μεγάλα μαφινάκια και από την άλλη για τα μικρά μαφινάκια! Είναι τρελοί αυτοί οι Αμερικάνοι;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήELENI μου ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ πάρε κι άλλα καλέ! Πάρτα όλα! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήdrosostalitsa, ευχαριστώ πολύ, καλή εβδομάδα και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή, νομίζω θα μπορούσες να το κάνεις και με σφολιάτα και έχω δει και παρόμοια συνταγή με φύλλο κανταίφι! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίνα, φυσικά και γίνεται. Μη κοιτάς εγώ την άσχετη που δεν ξέρω από ζύμες! Μόνο δεν ξέρω αν πρέπει να ψηθεί μόνο το για λίγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήthumbelina, αυτό το ξύλινο είναι αυτό που αγόρασα για να πιέζει τη ζύμη στο ταψί και είναι ειδικό για αυτά τα ταψάκια. Από τη μια μεριά είναι για τα μεγάλα και από την άλλη για το ταψί με τα μικρά μαφινάκια. Μπορείς να το κάνεις και σε αυτές τις πυρέξ φορμούλες που είχαν οι μαμάδες μας για την κρέμα καραμελέ, ή σε αλουμινένια μιας χρήσης που έχουν στα Σ/Μ. Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήSΚΡΟΥΤΖΑΚΟ μου σε ευχαριστώ! Πάρε τα όλα να τα ευχαριστηθείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μεζεδάκια σου θα έχουν φέτος την πρώτη θέση στο γιορτινό μου τραπέζι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Μεγλομαμά μου, τέτοιες συνταγές είναι που με ξεσηκώνουν....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι έχει σχέση με μαφινοκαταστάσεις, πρώτη και καλύτερη.
Το εργαλειο σου, τέλειο, θα βοηθάει πολύ!!
Γεια στα χέρια σου. Θα τα φτιάξω πάραυτα...
Φιλιά :))))
Τώρα αν σου πω ότι ζήλεψα το γκατζετάκι από τον Καναδά τι θα πεις; Πώς μου ξέφυγε εμένα κάτι τέτοιο πέρυσι; Χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τέλεια και σου λύνουν τα χέρια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Καλημέρα μας!
dhmhtra, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήEYH, ευχαριστώ! Φτιάξε τα και πες μου εντυπωσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki, καλά εμεις αν πηγαίναμε μαζί για ψώνια σε τέτοια μαγαζιά θα τα σηκώναμε όλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστρο - Συμμορίτες ευχαριστώ πολύ! Καλό απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε!!! ΑΣΕ!!!! Να έβλεπες μόνο τι έφερα! Αφού από τώρα σχεδιάζω τι θα πάρω αν θα ξαναπάω! χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι για αυτές τις τάρτες μου έγραφες! Μέχρι και στο μαραφέτι που χρησιμοποιήσαμε για να βάλουμε το ψωμί στην φόρμα μοιάζουν! Πώς μου είχε ξεφύγει το συγκεκριμένο ποστ? Πολύ ωραίο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικη Ν, είδες; Αλλά εδώ τα ψήνουμε όλα μαζί. Η δικιά σου ιδέα είναι πιο καλλιτεχνική:))
ΑπάντησηΔιαγραφή