Λίγο καθυστερημένα κερνάω για τα γενέθλια μου, που ήταν στις 24/12, αλλά εκείνη η μέρα είναι πολύ κουραστική για μένα, επειδή κάνω το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου! Ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια έτσι, αρχικά λόγω των γενεθλίων μου και καθιερώθηκαν τα φαγοπότια των ημερών, με αυτή τη σειρά. Παραμονή εγώ, Χριστούγεννα άλλο αγαπημένο πρόσωπο! Όπως είχε πει ο γιος μου παλιά που με είχε δει κουρασμένη.- Αχ μαμά, μόνο εσύ και και ο Άγιος Βασίλης δουλεύετε σήμερα;-)
Δεν θα σας βάλω την αγαπημένη μου τούρτα κάστανο, λίγο αργότερα αυτή! Θα σας βάλω μια τούρτα που έφτιαξα για πρώτη φορά και ενθουσίασε αυτούς που δεν είναι πολύ φαν της σοκολάτας. Πάλι από περιοδικό την έχω βρει!
για το παντεσπάνι
5 αβγά
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι άρωμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι άρωμα αμυγδάλου
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα αλεσμένα
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
για την κρέμα
250 γρ κρέμα γάλακτος
2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά κορν φλάουρ
2 κρόκους αυγών
60 γρ βούτυρο φρέσκο, μαλακό
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα Προσθέτουμε τα αρώματα, τα αμύγδαλα και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν σφικτή μαρέγκα. Την προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα μείγματα. Καλύπτουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 β για 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει το παντεσπάνι και να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν κρυώσει το κόβουμε οριζόντια σε δύο μέρη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο με 1 κουταλιά νερό και ανακατεύουμε. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τους δύο κρόκους και ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, χωρίς να πάρει βράση. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε ζωηρά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και ανακατεύουμε με το μείγμα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1 ωρίτσα σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα.
Βάζουμε τον ένα δίσκο σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε με ένα πλατύ στρώμα κρέμας. Από πάνω βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι και το σκεπάζουμε με ένα λεπτό στρώμα κρέμας. Πασπαλίζουμε με μπόλικα αμύγδαλα φιλέ και άχνη ζάχαρη προαιρετικά.
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ότι η κρέμα δεν ήταν αρκετά πηχτή, (μάλλον ανακάτεψα τη σαντιγύ με την κρέμα χωρίς να έχει κρυώσει εντελώς) με αποτέλεσμα όταν την άπλωνα, πολύ εύκολα έτρεχε προς τα πλάγια. Αφού την έφτιαξα λοιπόν την έβαλα στην κατάψυξη. Μία ώρα πριν τη σερβίρω την έβγαλα και έτσι όταν φαγώθηκε ήταν αρκετά μαλακή αλλά έμοιαζε και λίγο σαν παγωτό. Αυτό ήταν που άρεσε περισσότερο!
Καλό υπόλοιπο γιορτών και καλή χρονιά να έχουμε!
Δεν θα σας βάλω την αγαπημένη μου τούρτα κάστανο, λίγο αργότερα αυτή! Θα σας βάλω μια τούρτα που έφτιαξα για πρώτη φορά και ενθουσίασε αυτούς που δεν είναι πολύ φαν της σοκολάτας. Πάλι από περιοδικό την έχω βρει!
για το παντεσπάνι
5 αβγά
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι άρωμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι άρωμα αμυγδάλου
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα αλεσμένα
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
για την κρέμα
250 γρ κρέμα γάλακτος
2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά κορν φλάουρ
2 κρόκους αυγών
60 γρ βούτυρο φρέσκο, μαλακό
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα Προσθέτουμε τα αρώματα, τα αμύγδαλα και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν σφικτή μαρέγκα. Την προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα μείγματα. Καλύπτουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 β για 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει το παντεσπάνι και να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν κρυώσει το κόβουμε οριζόντια σε δύο μέρη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο με 1 κουταλιά νερό και ανακατεύουμε. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τους δύο κρόκους και ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, χωρίς να πάρει βράση. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε ζωηρά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και ανακατεύουμε με το μείγμα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1 ωρίτσα σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα.
Βάζουμε τον ένα δίσκο σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε με ένα πλατύ στρώμα κρέμας. Από πάνω βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι και το σκεπάζουμε με ένα λεπτό στρώμα κρέμας. Πασπαλίζουμε με μπόλικα αμύγδαλα φιλέ και άχνη ζάχαρη προαιρετικά.
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ότι η κρέμα δεν ήταν αρκετά πηχτή, (μάλλον ανακάτεψα τη σαντιγύ με την κρέμα χωρίς να έχει κρυώσει εντελώς) με αποτέλεσμα όταν την άπλωνα, πολύ εύκολα έτρεχε προς τα πλάγια. Αφού την έφτιαξα λοιπόν την έβαλα στην κατάψυξη. Μία ώρα πριν τη σερβίρω την έβγαλα και έτσι όταν φαγώθηκε ήταν αρκετά μαλακή αλλά έμοιαζε και λίγο σαν παγωτό. Αυτό ήταν που άρεσε περισσότερο!
Καλό υπόλοιπο γιορτών και καλή χρονιά να έχουμε!
Ό,τι σου τρέχει απ΄τα πλάγια να φωνάζεις εμένα big mama να το μαζεύω με ένα κουτάλι να το τρώω ...χαχαχα όταν ήμουνα μικρή κ έφτιαχνε η μητέρα μου τούρτα αυτό έκανα ;).Θα μου πεις ότι μεγάλωσα πια....έλα που ξυπνάει σε κάτι τέτοια το παιδί-διαβολάκι μέσα μου :)))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Φιλιά
Βλέπω ότι ήρθα δεύτερος για τα περισσεύματα και τα πασαλλειμένα, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να σου ευχηθώ Πολύχρονη και να γιορτάζεις πάντα τα γενέθλια σας, έστω και κουρασμένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω και ένα μικρό(;) κομματάκι, παρ'όλο που είμαι fun ΚΑΙ της σοκολάτας.
Καλό απόγευμα
Καλεεεέ!Έπεσα εκεί με τα μούτρα να καθαρίσω την πιατέλα και ξέχασα να σου ευχηθώ για τα γενέθλιά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύχρονη,πολυχαρούμενη και πολυευτυχισμένη!!!
χχχχχ
Πολύχρονη και Ευτυχισμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι κι αν έχουμε φάει άπειρα γλυκά αυτές τις μέρες; σε μια τέτοια τούρτα δεν λέμε ποτέ όχι!
παίρνω την κομματάρα μου και σε φιλώ!
και του χρόνου !!!
Πολύχρονη και καλόχρονη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι από καρδιάς ότι επιθυμείς!!
Και φυσικά κερνιέμαι κανονικό κομμάτι, όχι από τα περισσεύματα χα χα χα (απ' τα οποία όπως βλέπω δεν έμεινε και τίποτα, τα καθαρίσανε όλα;-)
Φιλιά!
Να τα εκατοστήσεις, να σε χαίρονται τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ο καινουριος χρόνος να σου φέρει υγεία και ότι άλλο επιθυμείς...
ΑπάντησηΔιαγραφήείδες που καμιά φορά απο μικρολαθάκια βγαίνουν ωραίες συνταγές?
περιμένω την τούρτα κάστανο, πριν δυο χρόνια είχα φτιάξει κορμο κάστανο και όλοι ξετρελάθηκαν αλλά έχασα την συνταγή ευκαιρία τώρα να φτιάξω τούρτα...
φιλιά!!!
Mμμμ... ωραία φαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε όμ ως και του κάστανου γιατί έχω πολλά..
:-0
ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ και ΥΓΙΗΣ (είχε και η μεγάλη μου κόρη στις 24) Να χαίρεσαι την οικογένειά σου
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς είναι ελπιδοφόρο το 2010 για όλη την ανθρωπότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά
……... / | \ .......♥♫ 2010 & ♫*♥
……..... *•♥•* ...... ♠♫ a Happy New Year ♫♦♫*
……... *♥♫♦♫♥* ......
….... *♥•º♦•♫º♥* .....
..... *♥☺♥•♥☺♫♥* .....
.... *♥•♫♥☺º♠☺#♥* .....
... *♥♫♥º♫♥♦♥♫♥♫♦* .....
.. *♥♦♥☺♥♫♥♫♥☺♦º♥* ......
Χρόνια πολλά!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια καλάαααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!
Πολλά φιλιάααααααααα
να τα εκατοστήσεις, πάντοτε με υγεία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήόσο για την τουρτίτσα και εγώ μαζί με την
"και λοιπόν" θα βοηθάω τρώγοντας ότι τρέχει γύρω-γύρω!!!
είδες τι εξυπηρετικές φιλενάδες έχεις, έτοιμες πάντα να δώσουμε ένα χεράκι με το αζημίωτο!!!!!!!
Καλή χρονιά σε όλους...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή χρονια σε όλους
καλή χρονιά σε όλους με υγεία και χαρά.....
Χρόνια πολλααααααααααααααααα
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τις ευχές σας! Δεν απαντώ ξεχωριστά σήμερα, ήμουν όλη μέρα στο ανιψάκι και είμαι μεν ξετρελαμένη αλλά και λίγο κουρασμένη! Καλό βράδυ εύχομαι σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήbig mama, αυτές οι μέρες μάλλον είναι από τις καλύτερές σου αφού μπορείς να δημιουργήσεις τόσο ωραία γλυκά και φαγητά!! Σου εύχομαι οτι καλύτερο για το 2010 κι οσο πιο γευστικό γίνεται! Θερμές ευχές από το Σουλτανάτο
ΑπάντησηΔιαγραφή