Με την ψυχή στο στόμα κάναμε και φέτος τα πατροπαράδοτα γλυκάκια μας. Μοιράσαμε στους αγαπημένους και μείνανε και λίγα για μας.. Ευτυχώς που μείνανε και για μας και ευτυχώς που μείνανε λίγα, για τους γνωστούς λόγους 😉 Δεν συμφωνεί βέβαια η οικογένεια με μένα! Μόνο ηλεκτροφόρα σύρματα που δεν έχω βάλει γύρω από τα γλυκά για να μείνουν τόσα μέχρι την Παραμονή που έχω το τραπέζι.
Συνταγή για κουραμπιέδες δεν βάζω, της Χαράς η συνταγή είναι η καλύτερη που έχω βρει και πάντα φτιάχνω αυτή. Δείτε τη αν θέλετε εδώ. Εγώ θα βάλω συνταγή για μελομακάρονα επειδή οι περισσότεροι προτιμούν με αλεύρι αλλά εγώ τα κάνω με σιμιγδάλι. Είναι από παλιό βιβλίο μαγειρικής της μαμάς μου, από τη Σοφία Σκούρα! Νομίζω όλες οι μαμάδες της δικής μου εποχής,αυτό το βιβλίο μαγειρικής είχανε!
χρειαζόμαστε
1 φλιτζάνι λάδι
2 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1/4 φλ. ζάχαρη
1/2-1 φλ. αλεύρι
1/4 φλ. κονιάκ
1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το κονιάκ και το ξύσμα. Στο χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε τη σόδα και αφού αφρίσει το ρίχνουμε και αυτό στο λάδι. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και πλάθουμε μια μαλακούτσικη ζύμη. Εδώ θα πρέπει να προσθέσω πως παρόλο που εμένα αυτό μου είναι αρκετό, θα πρέπει, αν δούμε πως η ζύμη δεν πλάθεται όπως τη θέλουμε να προσθέσουμε λίγο αλευράκι. Φαντάζομαι πως αυτό έχει να κάνει με το αλεύρι ή το σιμιγδάλι. Με το χεράκι μας παίρνουμε λίγο λίγο το ζυμάρι το πατάμε και κόβουμε με κουπ πατ. Εγώ χρησιμοποιώ συνήθως ένα στρογγυλό και ένα σαν λουλουδάκι. Με ένα πιρουνάκι αν θέλουμε κάνουμε τρυπούλες από πάνω. Ψήνουμε στους 180β για 20 λεπτά.
Αφού κρυώσουν, ετοιμάζουμε το σιρόπι με:
1 φλιτζάνι μέλι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού νερό
1 ξυλάκι κανέλα και 2-3 γαρύφαλλα
Αφού το βράσουμε και το ξαφρίσουμε, βγάζουμε τα κανελογαρύφαλλα και ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα να απορροφήσουν το σιρόπι. Τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Πάντως, δεν τα αφήνω να απορροφήσουν πολύ μέλι γιατί μου αρέσουν λίγο τραγανά!
Again this year, we made our traditional Christmas desserts and we're all out of breath from all the running around. We gave some out to friends and kept some for us...Thankfully we had some for us and even more thankfully they were not many, for the usual reason ;) Not that my family agrees with me! The only thing missing is an electric fence around the sweets, so that I can have at least some of them for our New Year's Eve celebration. The almond cookies in the photos are from Xara's recipe you can see it here if you want. The melomakarona recipe I'm posting today calls for semolina, although many people prefer them with flour. It's from my mom's old recipe book, I think all moms at that time used the same book!
we need
1 cup oil
2 1/2 cups fine semolina
1/4 cup sugar
1/2-1 cup flour
1/4 cup brandy
1/4 cup orange juice
2 Tbsps orange rind
1 tsp baking soda
Beat oil with sugar, then add brandy and rind. Mix orange juice with baking soda and add to oil. Add flour and semolina and knead to obtain a soft dough. Add a bit more flour, if necessary. Pinch off little chunks of dough, press down and cut with cookie cutters. I usually cut out circles and flower shapes. You can pierce the top with a fork, if you wish. Bake at 350F for 20 min.
Remove from oven, let cool and prepare syrup with:
1 cup honey
1/2 cup sugar
3/4 cup water
1 cinnamon stick and 2-3 cloves
In a large pot bring all ingredients to a boil for a few minutes, skim and remove cinnamon and cloves. Place melomakarona in syrup, a few at a time and allow them to absorb the syrup. Transfer to platter and sprinkle with ground walnuts. I don't leave mine in the syrup for too long, I prefer them crunchy!
Συνταγή για κουραμπιέδες δεν βάζω, της Χαράς η συνταγή είναι η καλύτερη που έχω βρει και πάντα φτιάχνω αυτή. Δείτε τη αν θέλετε εδώ. Εγώ θα βάλω συνταγή για μελομακάρονα επειδή οι περισσότεροι προτιμούν με αλεύρι αλλά εγώ τα κάνω με σιμιγδάλι. Είναι από παλιό βιβλίο μαγειρικής της μαμάς μου, από τη Σοφία Σκούρα! Νομίζω όλες οι μαμάδες της δικής μου εποχής,αυτό το βιβλίο μαγειρικής είχανε!
χρειαζόμαστε
1 φλιτζάνι λάδι
2 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1/4 φλ. ζάχαρη
1/2-1 φλ. αλεύρι
1/4 φλ. κονιάκ
1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το κονιάκ και το ξύσμα. Στο χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε τη σόδα και αφού αφρίσει το ρίχνουμε και αυτό στο λάδι. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και πλάθουμε μια μαλακούτσικη ζύμη. Εδώ θα πρέπει να προσθέσω πως παρόλο που εμένα αυτό μου είναι αρκετό, θα πρέπει, αν δούμε πως η ζύμη δεν πλάθεται όπως τη θέλουμε να προσθέσουμε λίγο αλευράκι. Φαντάζομαι πως αυτό έχει να κάνει με το αλεύρι ή το σιμιγδάλι. Με το χεράκι μας παίρνουμε λίγο λίγο το ζυμάρι το πατάμε και κόβουμε με κουπ πατ. Εγώ χρησιμοποιώ συνήθως ένα στρογγυλό και ένα σαν λουλουδάκι. Με ένα πιρουνάκι αν θέλουμε κάνουμε τρυπούλες από πάνω. Ψήνουμε στους 180β για 20 λεπτά.
Αφού κρυώσουν, ετοιμάζουμε το σιρόπι με:
1 φλιτζάνι μέλι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού νερό
1 ξυλάκι κανέλα και 2-3 γαρύφαλλα
Αφού το βράσουμε και το ξαφρίσουμε, βγάζουμε τα κανελογαρύφαλλα και ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα να απορροφήσουν το σιρόπι. Τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Πάντως, δεν τα αφήνω να απορροφήσουν πολύ μέλι γιατί μου αρέσουν λίγο τραγανά!
Again this year, we made our traditional Christmas desserts and we're all out of breath from all the running around. We gave some out to friends and kept some for us...Thankfully we had some for us and even more thankfully they were not many, for the usual reason ;) Not that my family agrees with me! The only thing missing is an electric fence around the sweets, so that I can have at least some of them for our New Year's Eve celebration. The almond cookies in the photos are from Xara's recipe you can see it here if you want. The melomakarona recipe I'm posting today calls for semolina, although many people prefer them with flour. It's from my mom's old recipe book, I think all moms at that time used the same book!
we need
1 cup oil
2 1/2 cups fine semolina
1/4 cup sugar
1/2-1 cup flour
1/4 cup brandy
1/4 cup orange juice
2 Tbsps orange rind
1 tsp baking soda
Beat oil with sugar, then add brandy and rind. Mix orange juice with baking soda and add to oil. Add flour and semolina and knead to obtain a soft dough. Add a bit more flour, if necessary. Pinch off little chunks of dough, press down and cut with cookie cutters. I usually cut out circles and flower shapes. You can pierce the top with a fork, if you wish. Bake at 350F for 20 min.
Remove from oven, let cool and prepare syrup with:
1 cup honey
1/2 cup sugar
3/4 cup water
1 cinnamon stick and 2-3 cloves
In a large pot bring all ingredients to a boil for a few minutes, skim and remove cinnamon and cloves. Place melomakarona in syrup, a few at a time and allow them to absorb the syrup. Transfer to platter and sprinkle with ground walnuts. I don't leave mine in the syrup for too long, I prefer them crunchy!
Μεγαλομαμά μου και του χρόνου, να σαι καλά να μας κερνάς υπέροχα γλυκίσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που έκανες τα μελομακάρονα σε σχήμα λουλουδιού.
Καλά κάνεις πάντως και τα μοιράζεις, έτσι κάνουμε κι εμείς γιατί τι θα πρωτοφάμε τελικά;
Φιλάκια :))
και του χρόνου, με υγεία
ΑπάντησηΔιαγραφήπάλι καλά που είναι κάπως πειθήνιοι και δεν στα έχουν φάει όλα, εγώ μέχρι στιγμής έφτιαξα 100 κομμάτια και τα έφαγαν όλα, τώρα μόλις έφτιαξα άλλα 100 κι ως συνήθως παραμονή θα φτιάξω άλλα τόσα διότι ούτε ηλεκτροφόρο τους σταματάει!!!!!
Χρόνια Πολλά και Καλά, Μπιγκ-Μάμα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι εκείνη που συναντώ στο..."Καφενείο"?
Αν ναι, τρέλα... Τυχαία μπήκα εδώ!
Ευχές και Καλή Χρονιά
Υιώτα Στρατή,
Αστοριανη,
ΝΥ
Και του χρόνου με υγεία, τα πρώτα που έφτιαξε η κόρη δεν ξέρω τι έγιναν περιμένω τα δεύτερα, μόνο σιμιγδάλι ενδιαφέρον αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και από την εκδοχή σου, αγαπητή Μεγαλομαμά, λείπει το κανελογαρύφαλλο, μου άρεσε το σιμιγδάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πέτυχες ακριβώς την ημέρα της δημιουργίας και θα σε αντιγράψω σίγουρα, παράλληλα με τα δικά μου.
Να'σαι καλά και του Χρόνου και...άστους να τα φάνε να το ευχαριστηθούν... Είναι πολύ σκληρή η αίσθηση της απαγόρευσης!!
Καλημέρα και καλές Γιορτές.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΑΒΑ ΚΑΝΕΝΑ? ΤΙ ΝΟΣΤΙΜΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ!!!!ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήEYH, μου αρέσει να φτιάχνω και να μοιράζω στους αγαπημένους. Πάντα το έκανε η μανούλα μου, τώρα το κάνω εγώ! Καλές γιορτές να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, ευχαριστώ!Εγώ παραμονή έχω τραπέζι,το μόνο που μου έλειπε είναι να έχω να φτιάξω και γλυκά! Οπότε, απαγορευμένη περιοχή το σαλόνι:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστοριανή ευχαριστώ για τις ευχές! Δυστυχώς δεν είμαι εγώ αυτή που λες. Δεν ήξερα ότι υπάρχει και άλλη big mama!!! Καλές γιορτές σου εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου σε ευχαριστώ! Επειδή δε μου αρέσουν και πολύ μελωμένα γίνονται λίγο σαν κουλουράκια, μπορώ να πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΥΣΠΙΣΤΟΣ, καλά που μου επεσήμανες την παράληψη μου να το διορθώσω. Βάζω κανελογαρύφαλα μόνο στο σιρόπι. Ξέρεις πως είναι, γεύσεις που έχεις γνώριμες από παλιά. Στη μανούλα μου δεν άρεσαν τα μπαχαρικά και δε τα χρησιμοποιούσε, εγώ χρησιμοποιώ βέβαια αλλά σε μικρές ποσότητες!
ΑπάντησηΔιαγραφήELENI, πάρε όσα θέλεις, έχω ακόμα αρκετά! Καλές γιορτές να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθα κι εγώ να πάρω το γλυκάκι μου και να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη. Θα λείψω λίγες μέρες και θα τα ξαναπούμε για Πρωτοχρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωωωω μελομακάρονα!!!!!Γιαμι γιαμι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα και καλά να περάσεις!
Να' μαι κι εγώωωωωωωω :))))) Πήρα κι εγώ 5-6-10-15 και φεύγω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ,με ΑΓΑΠΗ, ΥΓΕΙΑ και ΧΑΡΑ!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Φαίνονται να είναι όπως μου αρέσουν: τραγανά και όχι πολύ γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Big Mama και καλές γιορτές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
Καλησπέρα και χαρούμενες μέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρνα να δηλώσεις το ζώδιό σου.
Εχθές έκανα την τρίτη δόση μελομακάρονα, φέρε κανένα .... ηλεκτροφόρο σύρμα να βάλω, δεν τους συγκρατώ με τίποτα!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγράφω αμέσως την συταγή σου, το σιμιγδάλι μου έλανε κλικ!
Καλές γιορτές και του χρόνου να είσαι καλά, να ξανακάνεις!
Και του χρόνου να είσαι καλά, πεντανόστιμα φαίνονται τα μελομακάρονα..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και χαρά εύχομαι!
Λίλα, καλά Χριστούγεννα και να περάσεις πολύ όμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λοιπόν;E allora? σου εύχομαι να περάσεις χαρούμενες γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri μου, πάρε όσα θέλεις! Καλές γιορτές να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ, ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι και σε σένα, χαρούμενες και ευτυχισμένες γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήnavarino, έτσι είναι όπως τα λες, γιατί έτσι μου αρέσουν, τραγανά! Καλά Χριστούγεννα σου εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστρο - Συμμορίτες, πέρασα! Καλές γιορτές να'χουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ, άστα, με το ζόρι τους κρατάω! Εύχομαι και σε σένα χαρούμενα Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήthumbelina ευχαριστώ πολύ! Χαρούμενα και ευτυχισμένα Χριστούγεννα σου εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρονου με υγεια και αγαπη! καλοφαγωτα , φιλακια πολλα πολλα
ΑπάντησηΔιαγραφήο δικος ο νικος καπως ηρεμησε εσενα ?
ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ, χάλια είναι τα πράγματα ακόμα, απλώς με τις γιορτές άλλαξε λίγο η διάθεση μας και ελπίζουμε για καλύτερα! Σου εύχομαι καλές γιορτές, με υγεία και ευτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου! Καλά χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου με υγεία. Ενδιαφέρουσα συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ μόλις πριν 10 λεπτά τα τελείωσα. Φέτος άργησα πολύ.
Καλά Χριστούγεννα.
Τελεια συνταγη για για μελομακαρονα.... σιγουρα θα την δοκιμασω! Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή