χοιρινό με φασόλια/Pork And Beans


For English, scroll down

Μερικές φορές βρίσκω δύσκολο το να αποφασίσω τί φαγητό να μαγειρέψω για την οικογένεια, ειδικά τις Κυριακές, όταν είμαστε όλοι στο σπίτι για μεσημεριανό.
Σήμερα έχουμε λοιπόν ένα πολύ νόστιμο χειμωνιάτικο φαγητό, κατάλληλο για ένα κυριακάτικο μεσημέρι. Μπορούμε να το φτιάξουμε και με φασόλια που μας έχουν περισσέψει από τις προηγούμενες μέρες.

χρειαζόμαστε
1 κιλό χοιρινό (σπάλα) σε κομμάτια
300 γρ φασόλια ξερά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
1-2 καυτερές κόκκινες πιπερίτσες
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο

Μουλιάζουμε τα φασόλια από το βράδυ, το πρωί τα βράζουμε σε νερό, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την πιπεριά και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, 2 φλιτζάνια νερό, τη δάφνη, την πάπρικα, την κανέλα και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με τη σάλτσα του. Ρίχνουμε τότε τα φασόλια και αφήνουμε να πάρει το φαγητό μια δυο βράσεις.
Μπορούμε να τελειώσουμε το φαγητό στο φούρνο. Αδειάζουμε το κρέας με τη σάλτσα σε πήλινο, ρίχνουμε και τα φασόλια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για μισή ώρα περίπου
Sometimes I find it hard to choose what to cook for my family, especially on a Sunday, when all of us can have lunch together.
This is a very tasty winter meal, just right for Sunday lunch. We could also use leftover beans.

we need
2 lbs 3 oz pork (shoulder blade), cubed
10 oz dry beans
2 onions, finely chopped
1 garlic clove
1 yellow pepper, cubed
1/2 cup red wine
1 bay leaf
1-2 red hot chili peppers
2 Tbsps tomato paste
1/4 tsp cinnamon
1/4 tsp sweet paprika
1 tsp sugar
1/2 cup olive oil
1 Tbsp parsley, finely chopped

Soak beans overnight. In the morning, boil them, strain and set aside. In a wide skillet, sauté pork in olive oil. Add onions, garlic and pepper and stir until vegetables are soft. Add wine, then tomato paste, 2 cups of water, bay leaf, paprika, cinnamon, sugar, salt and pepper and let simmer until pork is soft and sauce has thickened. Turn in beans and allow to boil for a minute longer.
We may also finish cooking this meal in the oven: Transfer cooked meat and vegetables  to a clay pot, add beans and bake in a preheated oven, at 350F, for about 30 min.

8 σχόλια:

  1. ωραίος συνδυασμός! ξεφεύγεις κι από την κλασσική φασολάδα έτσι!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο φαγάκι Μαρία.
    Κι ωραίος συνδυασμός και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
    Και με τις καυτερές πιπερίτσες τέλειο ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το συνδυασμό αυτόν τον έχω ξαναδεί κάπου και μου είχε κάνει εντύπωση, δεν ξέρω αντιδράσεις και δεν το έχω δοκιμάσει. θα δελεάσω με την παρουσία της καυτερής πιπεριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίος συνδυασμός Μαρία και σίγουρα θα τον δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η αληθεια ειναι οτι ποτε δεν εχω δοκιμασει κρεας με φασολια!!! τα εχουμε συνηθισει σκετα λαδερα!! θα τον δοκιμασω εννοειτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσουν τόσο πολύ τα όσπρια! Βλέπω και την καυτερή πιπερίτσα και τα λιμπίζομαι!!! Κρέας δεν τρώω συχνά, οπότε θα άφηνα τα φασόλια σκέτα, με όλα τα αρωματικά και τα νοστιματικά που έξυπνα χρησιμοποίησες ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυχρωμαο και νοστιμο,ωραιο πιατο,καλο απογευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μμμμμμ φαίνεται πεντανόστιμο, το κατάλληλο πιάτο για μια κρύα μέρα σαν την σημερινή!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή