ρολά κολοκύθας με γλάσο κανέλας/Pumpkin Rolls With Cinnamon Glaze


For English, scroll down

Καλή εβδομάδα φίλοι μας! Σήμερα στον Καναδά γιορτάζεται η Ημέρα Των Ευχαριστιών, όπου η κολοκύθα έχει "εξέχουσα θέση" στο γιορταστικό τραπέζι, σαν σούπα, συνοδευτικό και γλυκό.
Όπως έχω ξαναπεί η κολοκύθα ήταν ένα λίγο άγνωστο προϊόν στο σπίτι μας. Στην Αθήνα τουλάχιστον που θυμάμαι εγώ, η κολοκύθα δεν ήτανε τόσο διαδεδομένη όπως τώρα ούτε την έβρισκες στα μαγαζιά σε τέτοια ποικιλία. Αν μας έδινε κανείς κολοκύθα φτιάχναμε γλυκιά κολοκυθόπιτα.
Τα πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει  και η κολοκύθα έχει γίνει πια αγαπημένο λαχανικό του φθινοπώρου. Στο παρελθόν έχουμε φτιάξει σαλάτα, κέικ και λαζάνια με κολοκύθα, σήμερα έχουμε ένα γλυκό εύκολο και νόστιμο. Το γλάσο κανέλας, κατα γενική ομολογία έκανε τη διαφορά.

χρειαζόμαστε
7 φύλλα χωριάτικο φύλλο
400 γρ πουρές κολοκύθας*
2/3 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές σιμιγδάλι
2 κουταλάκια κανέλα
3 κουταλιές σταφίδες μαύρες
3 κουταλιές τριμμένο καρύδι
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
για το γλάσο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1-2 κουταλάκια νερό
1/2 κουταλάκι κανέλα

Λιώνουμε την κολοκύθα όπως για πουρέ και την ανακατεύουμε με το 1/3 από το βούτυρο και το μέλι. Προσθέτουμε την κανέλα, το σιμιγδάλι, τις σταφίδες και το καρύδι και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Χωρίζουμε τη γέμιση σε 7 μέρη για να είναι πιο εύκολο όταν τη βάλουμε στα φύλλα.
Απλώνουμε στον πάγκο μας ένα φύλλο, βουτυρώνουμε το μισό και διπλώνουμε επάνω του το άλλο μισό. Βουτυρώνουμε ελαφρά και απλώνουμε στην άκρη λίγη γέμιση. Κλείνουμε τις άκρες και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Βάζουμε τα ρολά σε βουτυρωμένο μακρόστενο ταψάκι, βουτυρώνουμε τα ρολά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρώμα. Μόλις τα βγάλουμε τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε την άχνη με το νερό και την κανέλα μέχρι να γίνει ένα ελαφρά πηχτό γλάσο και το ρίχνουμε πάνω στα ρολάκια. 

* Για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας, την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και την ψήνουμε στους 180β για μια ώρα περίπου. Την αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε τη σάρκα της σε ένα μπολ. Τη λιώνουμε με πιρούνι.

Today is Canadian Thanksgiving, where pumpkin is widely served as a soup, a side dish and as a dessert.
As I've mentioned before, pumpkin was  fairly unknown in our home. In Athens, as far as I can remember, pumpkin was neither as widely known as it is today, nor offered in such a variety in stores. If somebody ever gave us a pumpkin, we would always make a pumpkin pie.
Things are very different today and pumpkin has become a fall necessity. In the past we've made pumpkin salad, cake, lasagna, today we have a dessert.
The cinnamon glaze was unanimously the reason these rolls were such a hit at home!

we need
7 sheets of phyllo dough
13 1/3 oz pumpkin purée*
2/3 cup butter, melted
2 Tbsps honey
2 Tbsps semolina
2 tsps cinnamon
3 Tbsps black raisins
3 Tbsps ground walnuts
icing sugar for sprinkling
for the glaze
1/2 cup icing sugar
1-2 tsps water
1/2 tsp cinnamon

Combine pumpkin purée with 1/3 of the butter and the honey. Add cinnamon, semolina, raisins and ground walnuts and stir well. Divide batter in seven equal parts to have ready for each phyllo sheet.
Layer a phyllo sheet on the work surface, brush half with butter and fold remaining half over it.
Lightly brush with butter and place one part pumpkin on the edge. Bring the two edges together and
roll phyllo. Repeat with remaining phyllo sheets and pumpkin. Place pumpkin rolls on a buttered baking pan, brush them with melted butter and bake in  preheated oven, at 350F, for 30-40 min, until golden. Remove from oven and sprinkle with icing sugar.
Mix icing sugar with water and cinnamon to make a slightly thick glaze and drizzle rolls.

*In order to make the pumpkin purée, slice a pumpkin in large pieces and bake at 350F for about 1 hour. Let cool, then scoop the flesh out in a bowl. Mash with a fork.


17 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαράκι.
    Φοβερές οι φλογέρες ...πεντανόστιμες και πολύ λαχταριστές και το γλάσο κανέλας κάνει πράγματι τη διαφορά!!!!!
    Χρόνια πολλά και στη Χαρά για την ημέρα των Ευχαριστιών!!!! Και του χρόνου!!!
    Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο γλυκάκι και χωρίς πολύ ζάχαρη!
    Το γλάσο θα το απογειώνει!
    Καλή σας μέρα Μαρία και Χαρά καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο γλυκό Μαρία μου και το κανελο-γλάσο απολαυστικό!!
    Οι λήψεις συναρπαστικές!!!!!!!
    Καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μου αρέσει που πλέον η κολοκύθα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας!! είναι ένα υλικό με το οποίο μπορείς να κάνεις αμέτρητα πιάτα, αλμυρά και γλυκά.
    το γλυκό σας είναι υπέροχο! σίγουρα το γλάσο το απογειώνει
    φιλιά και στις δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρουλα χρόνια πολλά για τη γιορτή σας στον Καναδά! Λατρεύω κανέλλα και ταιριάζει πολύ με την κολοκύθα, οπότε θα το δοκίμαζα ευχαρίστως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι αλήθεια η κολοκύθα ήταν υποτιμημένο λαχανικό παλιότερα. Με το internet άρχισε και εδώ η κατανάλωσή της περισσότερο. Πολύ νόστιμα τα ρολλάκια σας κορίτσια. Και Happy Thanksgiving στον Καναδά! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τελεια!!!! αγαπαμε κολοκυθα σε οποιαδηποτε συνταγη!!! αυτα τα ρολακια τα λιγουρευτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρεμένη κολοκύθα, να μας υπενθυμίζει ότι αλλάξαμε εποχή και να δίνει τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα σε γλυκές και αλμυρές συνταγές! Έχω μείνει να κοιτάω την δεύτερη φωτογραφία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κανέλα είναι αυτό που απογειώνει την κολοκύθα!
    Υπέροχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπώ κολοκύθα, και ειδικά σε τέτοιες συνταγές! Φανταστική και η παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα ρολακια της κολοκύθας φαίνονται υπέροχα έτσι όπως τα βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά φαίνονται τόσο λαχταριστά και πρωτότυπα!! Η κανέλα και η γέμιση πραγματικά κάνουν τη δοφορά στα συγκεκριμένα ρολάκια!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα!
    Πολύ ωραία υλικά! Μου αρέσει που χρησιμοποίησες μέλι αντί για ζάχαρη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επιτέλους καταφερα να αφήσω σχόλιο....

    Πολύ πολύ ωραία Μαρία. Πρεπει να παρω κολοκυθα.
    Το γλάσο τα κάνει ακόμα πιο ωραία.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φανταστικά ρολά!!!! Τρελλαίνομαι για κολοκύθα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άραγε να γίνεται και με τους έτοιμους πουρέδες γλυκοπατάτας η συνταγή; Σαν εναλλακτικό της κολοκύθας, όταν δεν έχουμε. Χμμμ... με έβαλες πάλι σε σκέψεις ;)
    Πάντως τέλεια συνταγή και είτε έτσι είτε αλλιώς θα την δοκιμάσω σίγουρα!
    Καλά να περνάτε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Λία μου να είσαι καλά. Φαντάζομαι γίνεται και με γλυκοπατάτα, η Χαρά έχει κάνει πίτα γλυκοπατάτας οπότε γιατί όχι; Ίσως να μη χρειστεί να βάλεις και μέλι.

      Διαγραφή