Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

παστιτσάδα/Pastitsada

For English, scroll down
 Ένα πράγμα θα πω μόνο. Το φαγητό μας σήμερα ΔΕΝ είναι μοσχάρι κοκκινιστό! Μοιάζει αλλά δεν είναι! Τα μπαχαρικά.... η σαλτσούλα....τι να πω!!! Χαρακτηριστική επτανησιακή συνταγή, μοσχομυρωδάτη και νοστιμότατη που αρέσει σε όλους. Το χοντρό μακαρόνι μας αρέσει έτσι κι αλλιώς οπότε καταλαβαίνετε πόσο αγαπάμε αυτό το φαγητό!

χρειαζόμαστε
1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο σε κομμάτια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα τριμμένη
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
αλάτι-πιπέρι
1/2 κιλό μακαρόνια χοντρά
κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κουταλιά βούτυρο

Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα, το κόκκινο πιπέρι, το μπαχάρι και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας για 1 1/2 ώρα περίπου.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε. Τα ανακατεύουμε με το βούτυρο.
Για να τα σερβίρουμε, βάζουμε λίγη σάλτσα σε πιατέλα, βάζουμε τα μακαρόνια και απλώνουμε από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του. πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι. Μπορούμε να ανακατέψουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και να τα σερβίρουμε με το κρέας από πάνω.
I have one thing to say: This dish IS NOT roast beef in a tomato sauce! It looks like it but it is not!
Is it because of the spices...the sauce...I can't tell!!! This is a very flavorful traditional recipe from the Ionian Islands, the Greek islands that are close to Italy. We all love bucatini anyway, so you can understand how much we love this dish!

we need
2 lbs 3 oz beef, cubed
3 Tbsps olive oil
1 Tbsp butter
2 onions, finely chopped
3 cloves garlic, finely chopped
1/4 tsp cinnamon
1/4 tsp red pepper
5-6 grains allspice
1 bay leaf
1/2 cup white wine
2 tsps sugar
1 cup fresh tomatoes, crushed
2 Tbsps tomato paste
salt and pepper, to taste
1 lb bucatini, or any other tubular pasta
romano cheese, grated
1 Tbsp butter

Heat oil and butter in a pot and brown meat on all sides. Add onion, garlic, red pepper,  cinnamon, allspice, and saute for 2 more min, stirring gently. Add wine, bring to a boil and tomato, tomato paste, sugar, bay leaf, one cup hot water, salt and pepper. Cover pot and let simmer until meat is tender, about 1 1/2 hours.
Boil pasta according to package directions and drain. Add butter and stir. When ready to serve, spoon some sauce over bottom of serving platter, transfer pasta to platter and top with meat and sauce. Sprinkle with grated romano cheese. We could mix pasta and sauce together and top with meat.    
                         

11 σχόλια:

  1. Ελα βρε Μαρια και πεινάω...
    Θα την έτρωγα όλη την πατιέλα αν την ειχα μπροστά μου τωρα ;) (αα..ωραία πιατέλα)

    Αγαπημένο φαγάκι και το παρουσίασες ακόμα πιο ωραίο

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ με πέθανες Μαρία μου με τις μακαρούνες και την σαλτσούλα μιαμ μιαμ!! Το αγαπώ αυτό το πιάτο πολύ και δεν έχω αποπειραθεί να το φτιάξω μόνη μου!! Να μία πολύ πολύ ωραία συνταγή!! Ευχαριστούμε πολύ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!! Ειναι κορυφαιο!!!!! Λουκουμι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και ψάχνω χρόνια μια καλή συνταγή για παστιτσάδα!!!!!

    φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία συνταγή, αγαπημένο φαγητό σε όλους!!
    Πολύ λαχταριστές φωτογραφίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κερκυραϊκο δεν είναι?Έχω δοκιμάσει και είναι μούρλια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κλασσικό από την πανέμορφη Κέρκυρα !!
    Με αρώματα και μπαχάρια θα είναι τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να πω ότι δεν το λιγουρευομαι θα πω ψέματα,ειναι υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
    Έχεις απόλυτο δίκιο ...η παστιτσάδα δεν είναι κοκκινιστό είναι μια ιδιαίτερη λιχουδιά που τη γεύεσαι με ...κλειστά μάτια για να νιώσεις την απόλυτη νοστιμιά του!!! Τέλεια την έκανες Μαρία μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή