Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

ψωμάκια με μπέικον και γλυκοπατάτα/ Sweet Potato-Bacon Biscuits

For English, scroll down
Αφράτα, βουτυράτα και τόσο νόστιμα, αυτά τα γρήγορα ψωμάκια με μπέικον και γλυκοπατάτα, είναι σίγουρο ότι γίνουν τα αγαπημένα σας.
Η αρχική συνταγή είναι από το βιβλίο Betty Crocker The Big Book of Bread και οι αλλαγές που έκανα είναι μικρές. Λιγόστεψα το μπέικον και πρόσθεσα κρεμμύδι.... νομίζω ότι πολύ καλά έκανα :)

χρειαζόμαστε
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλιά baking powder
1/4 κουταλάκι αλάτι
6 φέτες μπέικον
3 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/2 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι
50 γρ βούτυρο σε κομματάκια
2 κουταλιές γιαούρτι
2/3 φλιτζάνι πουρές γλυκοπατάτας*
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τις φέτες του μπέικον να ψηθούν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και το σοτάρουμε. Το βγάζουμε και αυτό σε χαρτοπετσέτα να φύγουν τα υγρά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο, το θυμάρι και το βούτυρο. Το χτυπάμε ελαφρά με το μίξερ να γίνει όλο τρίμματα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη γλυκοπατάτα και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε 8 με 10 μπαλίτσες και τις απλώνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 250β για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Μόλις τα βγάλουμε τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα σερβίρουμε.
*Για να κάνουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας, βράζουμε γλυκοπατάτα και μόλις μαλακώσει την λιώνουμε και την ανακατεύουμε με γάλα μέχρι να γίνει ο πουρές.
These fluffy, buttery, very tasty and quick to make sweet potato and bacon biscuits will surely become your favorite ones.
The original recipe is from Betty Crocker's book "The Big Book of Bread" and I have only made slight changes. I used less bacon and added more onion...I think I did very well :)

we need
1 1/2 cups flour
1  Tbsp baking powder
1/4 tsp salt
6 bacon rashers
3 Tbsps onion, finely chopped
1/2 tsp fresh thyme
1 2/3 oz butter, cut up
2 Tbsps yogurt
2/3 cup sweet potato purée
2 Tbsps butter, melted

Cook bacon in a non-stick skillet. Remove and transfer to platter, lined with paper towels. Add onions to skillet and saute. Transfer to paper towels and allow to drain.
In a bowl, combine flour, baking powder and salt. Add bacon (finely chopped), thyme and butter.
Beat with mixer lightly, until crumbly. Add yogurt and sweet potato and knead until a soft dough is obtained. Shape into 8-10 balls and place on parchment paper lined cookie sheet.
Bake biscuits at 475F for 12-15 min, or until golden.
Remove from oven, brush with melted butter and serve.
*In order to make sweet potato purée, boil sweet potatoes and, once they're soft, mash and add milk, stirring until smooth.

12 σχόλια:

  1. Καλέ τί πανεύκολα αρωματικά ψωμάκια είναι αυτά!! Φανταστικά λέμε ενθουσιάστηκα! Και ότι δεν θέλουν ζύμωμα με ενθουσιάζουν διπλά!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι φοβερά ψωμάκια είναι αυτά Μαρία!!!!!!!!!!!!
    Σκέτη πρόκληση ;)
    Καταγράφονται άμεσα!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελεια!!! φανταστικος συνδυασμος υλικων!! σιγουρα εξαφανιζονται στο λεπτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι ύστερα λες για μένα πότε τα προλαβαίνεις;;; Θα ήθελα να δοκιμάσω αλλά δεν προλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τις γλυκοπατάτες δεν τις πολυχρησιμοποιώ, μάλλον γιατί φοβάμαι πως δεν θα αρέσουν στα παλικάρια Μαρία μου, αλλά έτσι όπως διαβάζω τα υλικά σου, δεν θα τις "πολυκαταλάβουν" στο σύνολό τους.
    Αν βρω την Δευτέρα στην Λαϊκή μας, θα αγοράσω, έτσι για δοκιμή :-)
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία ψωμάκια και τι ανακούφιση δεν θέλουν ζύμωμα, φούσκωμα και πάλι ζύμωμα...
    Μπέικον πολύ αγαπημένο και ιδιαίτερο, το αποφεύγω αλλά μερικές φορές μπορούμε να το απολαύσουμε μέσα στα ψωμάκια γιατί θα έχουν την γλυκοπατάτα!!
    Τέλεια Μαρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία μου, για μένα πολύ καλά έκανες που ελάττωσες το μπέικον και πρόσθεσες περισσότερο κρεμμύδι.
    Βλέπω ότι περιέχουν υλικά που μου αρέσουν πολύ. Το θυμάρι δίνει τόσο ωραίο άρωμα και γεύση!
    Πιθανολογώ ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη γλυκοπατάτα με κοινή πατάτα (στην περίπτωση που δεν βρούμε).
    Και με μια ζεστή σούπα, τι νόστιμα που θα είναι!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω φτιάξει παρόμοια αλλά όχι με γλυκοπατάτα!! Μου αρέσει η ιδέα πολύ!Πάντα απολαυστικά αυτά τα ψωμάκια βρε παιδί μου..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει πολύ η γλυκοπατάτα, και ο συνδυασμός όλων των υπόλοιπων υλικών θα δένει απίστευτα μαζί της! Φανταστικά ψωμάκια Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάρα πολύ ωραία η ιδέα της γλυκοπατάτας ;)
    Μπράβο Μαρία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ψωμάκια με γλυκοπατάτα, τα αγαπημένα μου! Τόσο εύκολα και νόστιμα, πρέπει να τα δοκιμάσω!!
    Ευχαριστούμε Μαρία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ψωμάκια με γλυκοπατάτα, τα αγαπημένα μου! Τόσο εύκολα και νόστιμα, πρέπει να τα δοκιμάσω!!
    Ευχαριστούμε Μαρία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή