Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

ρύζι ογκρατέν/Rice Au Gratin

For English, scroll down
Μια διαφορετική πρόταση για να φτιάξουμε το ρύζι μας, σας έχουμε σήμερα. Πολύ νόστιμο συνοδευτικό για ένα τραπέζι ή και ένα πλήρες γεύμα που τρώγεται πολύ ευχάριστα ζεστό ή κρύο!

χρειαζόμαστε
4 κουταλιές ελαιόλαδο
250 γρ άσπρα μανιτάρια σε φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο
250 ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
600 ml ζωμό κότας
1/8 κουταλάκι κρόκο σε σκόνη
5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
2 αυγά
150 ml  κρέμα γάλακτος 35%
1 φλιτζάνι τυρί γκούντα τριμμένο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο για δυο λεπτά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε να γυαλίσει ελαφρά. Το σβήνουμε με το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον κρόκο και τα μανιτάρια με το σκόρδο. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά. Ρίχνουμε το ζαμπόν, το μαϊντανό, τον άνηθο και 1 κουταλιά τυρί και ανακατεύουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε το μισό μείγμα σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι.Απλώνουμε το μισό τυρί και ρίχνουμε το υπόλοιπο ρύζι. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω.
Today we have a different suggestion for rice. Here's a very tasty side dish for a gathering or even a main course, that can be easily served either hot or cold!

we need
4 Tbsps olive oil
8 oz white mushrooms, sliced
1 garlic clove
8 oz arborio rice
1 onion, finely chopped
20 oz chicken broth
1/8 tsp powdered saffron
5-6 ham slices, finely chopped
2 eggs
5 oz whipping cream
1 cup gouda cheese, grated
1 Tbsp parsley, finely chopped
1 Tbsp dill, finely chopped
salt and pepper, to taste

In a skillet, heat 1 Tbsp olive oil and saute mushrooms and garlic for two min. In a pot, heat remaining oil and saute onion for a few min. Add rice and stir until transparent. Add broth, salt,   pepper, saffron and mushrooms with garlic. Boil over medium-low heat until rice absorbs liquid.
Add ham, parsley, dill and 1 Tbsp cheese and stir well. Turn half of the mixture into a lightly greased baking dish. Spread half of the grated cheese and top with remaining mixture.
Whisk eggs with cream, add some salt and pepper and pour over rice. Sprinkle with remaining cheese and bake in a preheated oven, at 350F, for 20-25 min, until top is golden.

13 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνταγή για συνοδευτικό σε κρεατικά, διαφορετικό από τα συνηθισμένα μας!
    Πολύ ωραία παρουσίαση!
    Καλημέρα Μαρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα!
    Πρωτοτυπο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ φαίνεται τόσο λαχταριστό με την κρούστα του απά πάνω!! Πολύ ενδιαφέρον και διαφορετικό ογκρατέν!! Πολλά φιλιά Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία ιδέα ρυζάκι στο φούρνο, δεν εχω φάει ποτέ, αλλά φαίνεται τοσο λαχταριστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Μαρία !!
    Αν και νομίζω πως είναι λίγο βαρύ για μένα :-) ομολογώ πως είναι πολύ πρωτότυπο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. !!!!!!!!!!!!! πρωτη φορα το βλεπω!!! ειμαι περιεργη για τη γευση..... καλη φαση αμα παρισσεψει ρυζι κ δν το θελουμε... θα το δοκιμασω παο περιεργεια καποια στιγμη1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ρύζι μας αρέσει και το τρώμε
    Επίσης αυτή είναι μια καλή ιδέα να γινει και με ρύζι που έχει περισσέψει, οπότε γίνεται ενα καινούργιο φαγάκι ;)

    Μ αρέσει πολύυυυ

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο συνοδευτικό αλλά και μόνο του με μία πράσινη σαλάτα γίνετε ένα ελαφρύ γεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πεθαινω για τετου ειδους φαγητα. Το ρυζι ογκραντεν μου αρεσει παααρα πολυ!! Το τρωω φυσικα σκετο ξαι οχι σαν γαρνιτουρα!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι ωραίο φαγάκι!
    Πλούσιο σε γεύση και με υλικά που πραγματικά αγαπώ!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραία ιδέα κορίτσια! θα το τιμήσω το ρυζάκι σας! μιαμμμμμ!
    καλό σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωρε και είμαι ρυζοφάγα λέμε!!! Αμάν, τι ωραία πράγματα είναι αυτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια!!! Θα ήθελες να ρίξεις μια ματιά στο blog μου:http://booksfrien.blogspot.com/ ;;; Θα το εκτιμούσα πολύ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή