For English, scroll down
Θα μπορούσα να τα πω άνετα και τσουρεκάκια! Η διαδικασία είναι παρόμοια, έχουν μαγιά, πρέπει να αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει, οπότε γιατί όχι; Εντάξει, τσουρεκάκια δεν τα λέμε αλλά είναι σίγουρο πως όποιος προτιμάει τα μαλακά κουλούρια θα ενθουσιαστεί με αυτή τη συνταγή.
Πρέπει να είναι κρητική συνταγή, τη βρήκα πάλι σε ένα χαρτάκι στη μαμά μου...λίγο μπερδεμένη... κάποιες φορές αναρωτήθηκα τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής! Ίσως γι αυτό και δε θυμάμαι να μας έχει φτιάξει τέτοια κουλουράκια! Πάντα κάναμε τα αγαπημένα μας κουλουράκια με ούζο.
Η αρχική συνταγή λέει 500 γρ αλεύρι. Την πρώτη φορά που τα έφτιαξα, φοβήθηκα μη γίνουν σκληρά και έβαλα λίγο παραπάνω αλεύρι. Το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ μαλακή ζύμη που ψιλοκολλούσε και μου έφερε δυσκολία και στο πλάσιμο. Τη δεύτερη φορά έβαλα παραπάνω, τα έπλασα μια χαρά και έγιναν υπέροχα. Γενικά μη βάλετε πιο πολύ αλεύρι γιατί θα γίνουν σκληρά, όσο πιο λίγο τόσο πιο αφράτα θα είναι. Και αν κολλάνε λίγο στο πλάσιμο βρέξτε τα χέρια σας με λίγο λαδάκι!
Οι φωτογραφίες μου είναι από την πρώτη προσπάθεια γιαυτό και τα κουλουράκια δεν είναι πολύ όμορφα και συμμετρικά αλλά τα δεύτερα, που ήταν ομορφούλια, τα μοίρασα και δεν πρόλαβα να ξαναβγάλω.
χρειαζόμαστε (περίπου 50 κουλουράκια)
1 κουταλάκι μαγιά ξερή
1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη +1 κουταλιά
600-650 γρ αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ βούτυρο μαλακό
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
3 αυγά
Σε ένα μικρό γυάλινο μπολ βάζουμε τη μαγιά με 1 κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει ένα χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα 2 αυγά μέχρι να γίνει αφράτο μείγμα. Ρίχνουμε και το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, το μείγμα με τη μαγιά και σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20-25 λεπτά περίπου.
I could easily call these miniature Easter Bread. It's the same procedure, they're made with yeast, we have to let them rise so why not? Those who love soft cookies will surely love these. I think it's a Cretan recipe, I found it among my mom's papers... I thought it was a bit confusing, maybe this is the reason why I never remember my mom having made these cookies! She always made our favorite ouzo cookies.
The original recipe called for about 1 lb of flour. The first time I made them, I only added a touch more flour because I was afraid they would be hard. The end result was a very soft, sticky dough, that gave me a hard time during kneading. The second time around, I used the quantity given below and I had no problem at all.
The pics are from the first try, that's why the cookies are not as shapely...The ones I made the second time around were "distributed" before I even had a chance to take pics.
we need (for about 50 cookies)
1 tsp dry yeast
1/2 cup warm milk
1 1/4 plus 1 Tbsp sugar
20-22 oz all purpose flour
3 1/3 oz butter, softened
1/2 cup yogurt
1 tsp lemon rind
3 eggs, divided
In a small glass bowl, combine yeast with 1 Tbsp sugar and 3 Tbsps flour. Add milk and stir. Cover bowl and let mixture rise.
Beat butter with sugar and 2 eggs until fluffy. Add yogurt, lemon rind, yeast mixture and flour, little by little. Knead until dough is soft. Some extra flour might be needed. Cover dough and let rise.
Beat third egg in a bowl. Shape cookies and brush with egg. Bake in preheated oven, at 350F, for
about 20-25 min.
Θα μπορούσα να τα πω άνετα και τσουρεκάκια! Η διαδικασία είναι παρόμοια, έχουν μαγιά, πρέπει να αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει, οπότε γιατί όχι; Εντάξει, τσουρεκάκια δεν τα λέμε αλλά είναι σίγουρο πως όποιος προτιμάει τα μαλακά κουλούρια θα ενθουσιαστεί με αυτή τη συνταγή.
Πρέπει να είναι κρητική συνταγή, τη βρήκα πάλι σε ένα χαρτάκι στη μαμά μου...λίγο μπερδεμένη... κάποιες φορές αναρωτήθηκα τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής! Ίσως γι αυτό και δε θυμάμαι να μας έχει φτιάξει τέτοια κουλουράκια! Πάντα κάναμε τα αγαπημένα μας κουλουράκια με ούζο.
Η αρχική συνταγή λέει 500 γρ αλεύρι. Την πρώτη φορά που τα έφτιαξα, φοβήθηκα μη γίνουν σκληρά και έβαλα λίγο παραπάνω αλεύρι. Το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ μαλακή ζύμη που ψιλοκολλούσε και μου έφερε δυσκολία και στο πλάσιμο. Τη δεύτερη φορά έβαλα παραπάνω, τα έπλασα μια χαρά και έγιναν υπέροχα. Γενικά μη βάλετε πιο πολύ αλεύρι γιατί θα γίνουν σκληρά, όσο πιο λίγο τόσο πιο αφράτα θα είναι. Και αν κολλάνε λίγο στο πλάσιμο βρέξτε τα χέρια σας με λίγο λαδάκι!
Οι φωτογραφίες μου είναι από την πρώτη προσπάθεια γιαυτό και τα κουλουράκια δεν είναι πολύ όμορφα και συμμετρικά αλλά τα δεύτερα, που ήταν ομορφούλια, τα μοίρασα και δεν πρόλαβα να ξαναβγάλω.
χρειαζόμαστε (περίπου 50 κουλουράκια)
1 κουταλάκι μαγιά ξερή
1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη +1 κουταλιά
600-650 γρ αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ βούτυρο μαλακό
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
3 αυγά
Σε ένα μικρό γυάλινο μπολ βάζουμε τη μαγιά με 1 κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει ένα χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα 2 αυγά μέχρι να γίνει αφράτο μείγμα. Ρίχνουμε και το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, το μείγμα με τη μαγιά και σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20-25 λεπτά περίπου.
I could easily call these miniature Easter Bread. It's the same procedure, they're made with yeast, we have to let them rise so why not? Those who love soft cookies will surely love these. I think it's a Cretan recipe, I found it among my mom's papers... I thought it was a bit confusing, maybe this is the reason why I never remember my mom having made these cookies! She always made our favorite ouzo cookies.
The original recipe called for about 1 lb of flour. The first time I made them, I only added a touch more flour because I was afraid they would be hard. The end result was a very soft, sticky dough, that gave me a hard time during kneading. The second time around, I used the quantity given below and I had no problem at all.
The pics are from the first try, that's why the cookies are not as shapely...The ones I made the second time around were "distributed" before I even had a chance to take pics.
we need (for about 50 cookies)
1 tsp dry yeast
1/2 cup warm milk
1 1/4 plus 1 Tbsp sugar
20-22 oz all purpose flour
3 1/3 oz butter, softened
1/2 cup yogurt
1 tsp lemon rind
3 eggs, divided
In a small glass bowl, combine yeast with 1 Tbsp sugar and 3 Tbsps flour. Add milk and stir. Cover bowl and let mixture rise.
Beat butter with sugar and 2 eggs until fluffy. Add yogurt, lemon rind, yeast mixture and flour, little by little. Knead until dough is soft. Some extra flour might be needed. Cover dough and let rise.
Beat third egg in a bowl. Shape cookies and brush with egg. Bake in preheated oven, at 350F, for
about 20-25 min.
Κουλουράκια με μαγιά ?!!? Πάρα πολύ ενδιαφέρον .. Στη φωτογραφία φαίνονται πεντανόστιμα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα !!
Μια χαρά φαίνονται τα κουλουράκια, δεν ξέρω τι λες εσύ. Μεγαλη σημασία εχει η γεύση άλλωστε. Δεν έχω ξαναδεί κουλουράκια με γιαούρτι πάντως, ενδιαφέρουσα συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμ πραγματικα δεν εχω δει κουλουρακια με μαγια,ενδιαφερουσα συνταγη μαρια,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη εβδομαδα,φιλια!!!
Θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω!!Φαίνονται υπέροχα!Καλή Μεγαλοβδομάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Μαρία μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά είναι κι αυτά. Πολύ ωραία και φαίνονται αφράτα.
Ωραία συνταγή αυτή.
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα
Φιλιά
Τα τσουρεκο-κουλουράκια σου δείχνουν λαχταριστά Μαράκι και η συνταγή με την μαγιά μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή Μεγαλοβδομάδα!
They look and sound delicious.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Μαρία τα έχω δει αυτά τα κουλουράκια με την μαγιά σε ένα βιβλίο με Κρητικές συνταγές που έχω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει να τα φτιάξω, αλλά πρέπει να είναι πολύ νόστιμα!
Φιλιά, καλό Πάσχα!
Είτε τσουρεκάκια τα πείς ή κουλουράκια φαίνονται πεντανόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει το γιαούρτι και η μαγιά στα συστατικά τους.
Καλη εβδομάδα
Μαρία μου τι ωραία συνταγή είναι αυτή?
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τα τσουρέκια και αυτά τα κουλουροσουρεκάκια σου είναι τέλεια!
Πόσο νερό έβαλες στην μαγια?
Φιλάκια πολλά!
Ωχ Μάχη, καλά που το είδες! Γάλα ήθελα να γράψω και έκανα λάθος! Ευτυχώς που το είδες και το διόρθωσα! Ευχαριστωωωωώ:)
ΔιαγραφήΑαα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα είναι κρητική συνταγή θα είναι σίγουρα υπέροχα :)
(είμαι λίγο υποκειμενική ε;;)
Μου αρέσει που είναι αφράτα τα κουλουράκια σου Μαράκι και πρέπει να είναι και σούπερ νόστιμα!
Σε φιλώ, καλό βράδυ!
Η πρώτη μου αντίδραση ήταν : "Τι ομορφιές είναι αυτές!!!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά διάβασα τα καθέκαστα και είπα: "Πόσα θες να μας τρελάνεις Μαρία μου;;"
Φαντάζομαι τα ομορφούλια σου πως θα ήταν!!!!!
Πολλά φιλιά
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση
Τι όμορφα κουλουράκια κορίτσια! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ όλους! Γενικά όσο πιο λίγο αλεύρι βάλουμε τόσο πιο μαλακά γίνονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you so much!
Κουλουράκια με μαγιά; εγώ τα κάνω μόνο με γιαούρτι, θα κάνω μία δοκιμή.
ΑπάντησηΔιαγραφή