Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Oven-Roasted Leg Of Lamb With Potatoes/Αρνι Με Πατάτες Στο Φούρνο

Η συνταγή στα ελληνικά, πιο κάτω.
I very rarely make lamb, one of the times is usually around Easter. In Canada one can never be sure about the weather on Easter Sunday, especially if it is celebrated as early as this year. We are being told by our weather gurus that we'll finally enjoy some sunshine this weekend after a very long and harsh winter, I'm not totally convinced though... Our BBQ is still well-embedded in ice :(
When I made this lamb, all my male carnivores were home and, if I may add, they had all been fed.
(This was supposed to be our lunch for the following day). When I uncovered the lamb, my "wolves" were one by one drawn in the kitchen and asked for permission to try the roast. "Sure", I said, reminding them they should only TASTE it... BIG MISTAKE!!! After the "tasting session" was finished, it was a miracle I was left with just enough meat to finish the pictures...( I told them they were bound to eat sandwiches for lunch, the following day...) Something tells me they liked it though...lol... It turned out very tender, moist and flavorful :) It's quite simple to make, so here we go:

we need
4 lbs boneless leg of lamb (approximately)
6 large baking potatoes, peeled
1/3 cup olive oil, divided
6-8 garlic cloves, peeled and vertically halved
4 Tbsps yellow mustard
1 1/2 Tbsp dried rosemary
salt, pepper and garlic powder, to taste
1/2 cup rosé wine
4 cups warm water (approximately)
freshly squeezed juice of 1 large lemon

Rinse and pat-dry meat with a paper towel. Make incisions with a knife, season them with salt and pepper and press half a garlic clove in each one of them. (I used 6 cloves for the lamb and the other two for the potatoes, you may prefer to use less)Sprinkle meat with salt, pepper, garlic salt and rosemary and rub with mustard, to cover all over.
In a large frying pan, brown lamb in 3-4 Tbsps of the olive oil. Add wine. Transfer to Dutch oven, add 2 cups of warm water, reserved garlic cloves, cover and bake in preheated oven, at 350F, for about 30 min.
In the meantime, prepare the potatoes, season with salt, pepper and garlic salt. Add to Dutch oven along with reserved olive oil and remaining warm water. Cover and continue baking for another 45 min to an hour, or until tested meat and potatoes are done. If desired, uncover the lamb and turn the oven setting to "grill" for a few min to slightly brown the potato edges.
Remove from oven, pour lemon juice all over, cover again and agitate Dutch oven. Let stand for a few minutes and serve.
Αρνί φτιάχνω πολύ σπάνια και συνήθως μια από τις φορές είναι το Πάσχα. Στον Καναδά δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι σίγουρος για τον καιρό την Κυριακή του Πάσχα, ειδικά όταν το γιορτάζουμε τόσο νωρίς όσο φέτος. Οι γκουρού της μετεωρολογίας μας λένε ότι θα απολαύσουμε λίγη λιακάδα αυτό το Σ/Κ, μετά από ένα  βαρύ χειμώνα που τράβηξε πολύ παραπάνω από το συνηθισμένο, εγώ όμως δεν έχω απόλυτα πειστεί... Η ψησταριά μας είναι ακόμα ενσωματωμένη σε πάγο :(
Όταν έκανα αυτό το αρνί, όλα τα αρσενικά σαρκοφάγα μου ήταν στο σπίτι και μάλιστα ταϊσμένα.
(Αυτό θα ήταν θεωρητικά το γεύμα της επόμενης μέρας) Όταν ξεσκέπασα το φαγητό, οι "λύκοι" μου μαζεύτηκαν στην κουζίνα ένας προς έναν και ζήτησαν άδεια να δοκιμάσουν το ψητό. "Εντάξει" τους είπα, θυμίζοντάς τους ότι μπορούσαν μόνο να το ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ... ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ!!! Μετά το πέρας της "δοκιμής", ήταν θαύμα το ότι μου έμεινε ίσα-ίσα κρέας για να τελειώσω τις φωτογραφίες... (Τους είπα ότι θα έτρωγαν σάντουιτς για μεσημεριανό την επόμενη μέρα...) Κάτι μου λέει ότι τους άρεσε όμως...χιχιχι... Βγήκε πολύ τρυφερό, ζουμερό και γευστικότατο :)  Είναι πολύ εύκολο, ιδού οι οδηγίες:

χρειαζόμαστε
αρνίσιο πόδι, περίπου 2 κιλά
6 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
6-8 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση, κάθετα
4 κ.σ. κίτρινη μουστάρδα
1 1/2 κ.σ. αποξηραμένο δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι και σκόνη σκόρδου
1/2 φλ. ροζέ κρασί
4 φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
φρέσκος χυμός 1 λεμονιού

Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας. Χαράζουμε εγκοπές με ένα μαχαίρι, τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε μισή σκελίδα σκόρδου στην κάθε μια. (Χρησιμοποίησα 6 σκελίδες για το αρνί και τις άλλες δυο για τις πατάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερες) Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου και δεντρολίβανο στο κρέας και το αλείβουμε καλά με τη μουστάρδα.
Σε φαρδύ τηγάνι, βάζουμε 3-4 κ.σ. από το λάδι και ροδίζουμε το αρνί. Σβήνουμε με το κρασί. Μεταφέρουμε σε ταψί με σκέπασμα, προσθέτουμε 2 φλ. από το χλιαρό νερό, το υπόλοιπο σκόρδο, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C, για 30 περίπου λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τις πατάτες και τους βάζουμε αλατοπίπερο και σκόνη σκόρδου. Προσθέτουμε στο ταψί μαζί με το υπόλοιπο λάδι και χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 ακόμη λεπτά ως μια ώρα, ή μέχρι να δοκιμάσουμε αν έχει γίνει. Στο τέλος, μπορούμε να ξεσκεπάσουμε το ταψί και να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στο γκριλ για μερικά λεπτά, να ξεροψηθούν λίγο οι πατάτες.
Βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, ξανασκεπάζουμε και ανακινούμε το ταψί.
Αφήνουμε να σταθεί για μερικά λεπτά και σερβίρουμε.

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση, Υγεία και Χαρά σε σας και τους αγαπημένους σας :) 

7 σχόλια:

  1. Καλό Πάσχα Χαρά μου!! Το αρνάκι σου λουκουμάκι!!! Και του χρόνου με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαρά, πολλές ευχές για ένα υπέροχο Πάσχα !!! Να περάσεις πολύ όμορφα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαχταριστο και ζουμερο!
    Χριστός Ανέστη !
    Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη στις καρδιές μας!
    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. The lamb and potatoes both look and sound amazing!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη κορίτσια και χρόνια πολλά, με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Thank you for dropping by :)

    Σας ευχαριστούμε πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή