Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Stuffed Artichokes Au Gratin/Γεμιστές Αγκινάρες Au Gratin

Η συνταγή στα ελληνικά, πιο κάτω.
This recipe is the tasty answer to the question " What am I going to do with all those leftover Easter eggs?" I really love artichokes and after I tried this recipe I will love them even more!!! They were delicious and were gone pretty fast!

we need

2 lbs artichoke hearts (about 20)
5 eggs, hard boiled
4 oz turkey cold cuts
2 Tbsps fresh dill, finely chopped
5 Tbsps grated parmesan
pepper, to taste
for the Bechamel sauce
2 cans evaporated milk + equal quantity of water
10 Tbsps corn flour
1 cup milk
2 Tbsps butter
2 eggs, at room temperature, lightly beaten
salt and pepper, to taste
2 cups shredded mozzarella, divided
3 Tbsps butter

If you use fresh artichokes, you'll need to prepare them by peeling the outer leaves, scooping out the center and cutting the stem off completely, so that they have a flat bottom. They will need to be boiled until tender.
I used frozen ones, because I didn't find any fresh worth cooking at the time. I just took them out of the freezer when I started preparing the Bechamel, to slightly allow them to defrost. There was no need to boil them.
Peel eggs. In a bowl, chop turkey cold cuts, add eggs and mash with a fork. Add parmesan, dill and pepper and set aside.
In a bowl, dilute corn flour in 1 cup of milk. In a saucepan, bring evaporated milk with water and 2 Tbsps of butter to almost a boil. Retrieve from heat and immediately pour in corn flour mixture, vigorously stirring, to prevent lumps from forming. Add beaten eggs and continue stirring. Add 1 cup of shredded mozzarella and season with salt and pepper. Add 1 cup of Bechamel sauce to boiled egg mixture and stir to combine. (Season with salt, if necessary)
Butter a glass dish and spoon some Bechamel sauce to just cover the bottom. Arrange artichokes in the dish and stuff them with egg mixture. Spoon 2-3 Tbsps of Bechamel sauce over the artichokes and in between them. Sprinkle with remaining 1 cup of cheese and small pieces of butter.
Bake in preheated oven, at 325F, until golden brown, about 45 min.
Η συνταγή αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση " Τί να κάνω όλα αυτά τα Πασχαλινά αυγά;" Λατρεύω τις αγκινάρες και, από τη στιγμή που γεύτηκα αυτή τη συνταγή, τις λατρεύω πιο πολύ!!! Ήταν νοστιμότατες και εξαφανίστηκαν πολύ γρήγορα!

χρειαζόμαστε

1 κιλό καρδιές αγκινάρας (περίπου 20)
5 αυγά, βρασμένα
120 γρ. φέτες γαλοπούλας
2 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
5 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
πιπέρι
για τη Μπεσαμέλ
2 κουτιά γάλα εβαπορέ+ ίση ποσότητα νερού
10 κ.σ. corn flour
1 φλ. γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρά χτυπημένα
2 φλ. μοτσαρέλα
3 κ.σ. βούτυρο

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες αγκινάρες, τις καθαρίζετε, κόβετε το κοτσάνι έτσι ώστε να έχουν επίπεδη βάση και τις βράζετε να μαλακώσουν.
Εγώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένες γιατί δεν έτυχε να βρω καλές φρέσκιες. Τις έβγαλα από την κατάψυξη πριν ξεκινήσω να κάνω την Μπεσαμέλ, για να ξεπαγώσουν λίγο. Δεν χρειάστηκαν βράσιμο.
Ξεφλουδίζουμε τ' αυγά. Σ' ένα μπολ, ψιλοκόβουμε τις φέτες της γαλοπούλας, προσθέτουμε τ' αυγά και λιώνουμε μ' ένα πιρούνι. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, τον άνηθο και το πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σ' ένα άλλο μπολ, διαλύουμε το corn flour στο 1 φλ. γάλα. Βάζουμε το εβαπορέ, το νερό και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να είναι έτοιμο να βράσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το μίγμα του corn flour, ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σβολιάσει. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τριμμένο μοτσαρέλα, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε ένα φλιτζάνι Μπεσαμέλ στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά. (Αλατίζουμε, αν χρειάζεται)
Βουτυρώνουμε ένα Πυρέξ και ρίχνουμε κουταλιές από τη Μπεσαμέλ να καλύψουμε τον πυθμένα.
Τακτοποιούμε τις αγκινάρες στο ταψί και τις γεμίζουμε με το μίγμα. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές Μπεσαμέλ πάνω στην κάθε αγκινάρα κι έπειτα γεμίζουμε τα κενά ανάμεσά τους. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ρίχνουμε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165C, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 45 λεπτά.

12 σχόλια:

  1. Φοβερό μεζεδάκι σκάρωσες Χαρούλα!!
    Κι εμείς αγαπάμε πολύ τις αγκινάρες!
    Εγώ να σου πω την αλήθεια επειδή κάθε χρόνο ξεμένω με τα άπειρα αυγά, φέτος έβαψα λίγα, έτσι για το καλό, και είναι η πρώτη χρονιά που δεν μου περίσσεψαν πολλά αυγά.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν περίσσεψαν αυγά αλλά επειδή λατρεύω τις αγκινάρες θα βράσω άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφορετική και πρωτότυπη συνταγή!
    Αγαπώ τις αγκινάρες, κι αυτή είναι μια τέλεια ιδέα να αξιοποιήσεις τα αβγά που περίσσεψαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία συνταγή, αγαπάμε πολύ τις αγγινάρες, και είναι κάτι διαφορετικό, και με την προσθήκη του
    βρασμένου αυγού και της μπεσαμέλ γίνεται και φαίνεται ένα τέλειο αποτέλεσμα, και ολοκληρωμένο
    γεύμα!!
    Πολλά φιλάκια Χαρά μου, και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημερα!! ωραια συνταγη για να φαμε αγγιναρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και το συγκεκριμένο λαχανικό δεν είναι από τα αγαπημένα μου, ομολογώ ότι αυτή η εκδοχή του είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ευχαρίστως θα την έτρωγα. Φαίνονται πολύ νόστιμες!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο κορίτσι μου! Μπράβο γιατί και εγώ ψάχνω τρόπους να φάω την αγκινάρα που δεν αγαπώ καθόλου! Πολύ ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εχω πολύ καιρο να φαω αγκινάρες! Ηρθε η ωρα πιστευω!
    Καλό Σαββατοκύριακο με όμορφες στιγμές!
    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχες οι αγκινάρες !!! Τέλεια ιδέα !!!
    Πολλά μπράβο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία πρόταση για όσους αγαπάμε τις αγγινάρες! Μια συνταγή που μπορεί να προσφερθεί ως μεζεδάκι αλλά και ως κυρίως γεύμα, μαζί με την απαραίτητη σαλατούλα! Μπράβο Χαρά! Ανακύκλωσες τα πασχαλινα αυγουλάκια που περίσσεψαν με έναν πολύ ωραίο τρόπο!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λοιπόν οι αγκινάρες μου είναι μάλλον αδιάφορες σαν υλικό. Δηλαδή οκ τις τρώω, αλλά δεν ενθουσιάζομαι κιόλας.
    Αυτή η συνταγή μπορεί να με κάνει να αλλάξω γνώμη. Δείχνει φοβερά λαχταριστή!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή