σαβαρέν ή μπαμπάς;/Savarin Or Rum Baba?

For English scroll down
Με αυτή την απορία θα μείνω! Διαβάζοντας λίγο στο ίντερνετ έμαθα ότι ο αυθεντικός μπαμπάς έχει και σταφίδες, εμείς εδώ όμως μπαμπά ξέρουμε αυτό το νόστιμο σιροπιαστό και αρωματικό γλυκό που το λέμε και σαβαρέν. Αυτό λοιπόν θα φτιάξουμε σήμερα, για να ξεκινήσει και ο Απρίλιος γλυκά. Όταν πήρα τη φόρμα ARMONY από τη Silikomart, δεν ξέρω γιατί, το μυαλό μου πήγε κατευθείαν σε αυτό το γλυκό. Είναι νομίζω ιδανικό γιατί έχει από πάνω μια λακκουβίτσα ότι πρέπει για να μπουν τα φρούτα και η σαντιγί!


χρειαζόμαστε
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
3 κουταλάκια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1/4 κουταλάκι αλάτι
4 αυγά
1 κουταλάκι άρωμα ρούμι (η ξύσμα λεμονιού)
για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1/4 φλιτζάνι ρούμι
σαντιγί και φράουλες για το στόλισμα

Σε ένα μικρό μπολάκι, βάζουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη, τη μαγιά, δυο κουταλιές αλεύρι και το γάλα. Ανακατεύουμε να γίνει σαν χυλός, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, το ξύσμα (εγώ έχω άρωμα ρούμι...από τη Χαρά φυσικά :)) και το χυλό που στο μεταξύ έχει φουσκώσει. Με το γάντζο του μίξερ που είναι για ζύμωμα, δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια λεία μαλακή ζύμη. Είναι καλύτερα με το μίξερ γιατί η ζύμη είναι αρκετά μαλακή και με το χέρι θα δυσκολευτούμε.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί. Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη, τη βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα, σκεπάζουμε τη φόρμα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί πάλι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190β για 30-35 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει σε ένα κατσαρολάκι  τη ζάχαρη με το νερό για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και το ρούμι και το αφήνουμε στο μάτι να μείνει ζεστό. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αναποδογυρίζουμε το μπαμπά και με ένα πινέλο σιγά, σιγά, αλείφουμε με το σιρόπι μέχρι να ποτίσει και να γυαλίσει. Κρατάμε 2-3 κουταλιές από το σιρόπι και μέσα σε αυτό ανακατεύουμε τις φράουλες να γυαλίσουν.
Στη λακκουβίτσα  της φόρμας βάζουμε σαντιγί και από πάνω βάζουμε τις φράουλες.
Καλό είναι να φαγωθεί την ίδια μέρα γιατί εμένα τουλάχιστον και τις δυο φορές που το έχω φτιάξει μέχρι τώρα, τις επόμενες μέρες στεγνώνει.
I'm still puzzled! While surfing the internet, I found out that Baba also contains raisins...we though know as Baba this delicious, syrupy and fragrant dessert that we call Savarin. This is what we made today. When I received the ARMONY form from Silikomart, for no reason, I immediately thought of this dessert. I think it's ideal because there's  a hollow on the bottom of the form, that can be filled with fruit and whipped cream!

we need
2 cups flour, divided
1 envelope dry yeast
3 tsps sugar, divided
1/2 cup lukewarm milk
1/2 cup butter, melted
1/4 tsp salt
4 eggs
1 tsp rum extract (or lemon rind)
for the syrup
2 cups sugar
2 cups water
1/4 cup rum
strawberries and whipped cream, to decorate

In a small bowl, combine 1 tsp sugar, yeast, 2 Tbsps flour and 1/2 cup milk. Stir until it turns to mush, cover and set aside. In a glass bowl, combine remaining flour, sugar and salt. Add melted butter, eggs, rum extract and the mush that has risen in the meantime.
Place dough in a mixer bowl and work with hook attachment until dough is soft and smooth. It is better to work with a mixer because dough is very sticky to be kneaded by hand.
Cover dough and place in a warm spot until it doubles in size. When it does, transfer to a greased ring form and keep in a warm spot until it doubles again. Bake in a preheated oven, at 375F, for 30-35 min, or until golden.
In the meantime, in a saucepan, boil water with sugar for 2-3 min. Add rum and turn element off. Keep syrup warm. Remove Baba from oven, invert onto serving plate and slowly brush with syrup until it absorbs it and surface is shiny. Reserve 2-3 Tbsps of syrup and fold in strawberries, to glaze them.
Fill hollow part of Baba with whipped cream and decorate with strawberries.

17 σχόλια:

  1. πωωω αυτος ειναι μπαμπας!!! δεν το ηξερα αυτο με τις σταφιδες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το λατρεμένο γλυκό του αντρούλη μου!
    Κι εγώ χωρίς σταφίδες το φτιάχνω!
    Καλό μήνα Μαράκι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω φτιάξει πρόσφατα ατομικούς, αυτό με τις σταφίδες δεν το ήξερα.
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία πολύ αγαπητό και νόστιμο γλυκό!! Τρελαίνομαι για σιροπιαστά, μια μεγάλη μερίδα παρακαλώ!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και μη σοκολατένιο, το συγκεκριμένο είναι από τα αγαπημένα μου γλυκάκια!
    Έχει αυτό το φοβερό σιρόπι και όλα τα ωραία διακοσμητικά που το κάνουν σούπερ δελεαστικό!
    Και αυτή τη φόρμα την έχω συμπαθήσει πάρα πολύ. Προσφέρεται για πολλές δημιουργίες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχω να φάω πολλά χρόνια μπαμπά, τον είδα τώρα και τρελάθηκα, πολύ ωραία εικόνα, πολύ λαχταριστό!!
    Μαρία μήπως θέλει περισσότερο σιρόπι για αυτό που αναφέρεις, νομίζω ότι λίγο ακόμα ζάχαρη θα μπορούσε να πάρει!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εγω μπαμπα το ξερω αλλα στην τελικη οπως και να το λενε εγω να το φω θελωωω!!!!ωραιο κλασικο γλυκο ,κλασικη αξια και μας το παρουσιασες αψγα μαρια!!!
    πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια που ήταν της μόδας, αλλά δε θυμάμαι τι γέυση έχουν οι "μπαμπάδες", μπορεί και να μην έχω φάει ποτέ. Πολύ όμορφη η παρουσίαση με τις φράουλες από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ω, τι ακαταμάχητο γλυκό Μαρία μου!

    Και να σου πω ότι χρόνια προσπαθώ να το σκαρώσω...αλλά όλο το αφήνω, φοβούμενη μήπως δεν βγει αφράτο και φουσκωτό όσο πρέπει...όπως στις μνήμες των παιδικών μου χρόνων που τους αγοράζαμε (ατομικούς τότε) από γνωστό ζαχαροπλαστείο των Εξαρχείων και με το κερασάκι στην κορυφή!!!

    Γεια στα χέρια σου καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλειος ο μπαμπάς!! Και φυσικά χωρίς σταφίδες, έτσι τον έχουμε συνηθίσει.
    Υπέροχος φαίνεται με τις φράουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλησπέρα !!
    Τι ωραίο που έγινε !! Από τα αγαπημένα μου !! Είναι φωτογενές γλυκό :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναια πό τα γλυκά που σπάνια τρώω. Βέβαια ποτέ δεν μου σέρβιραν κάτι τόσο ωραίο!! Καιρός να αλλάξει αυτό ε?Την καλησπέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ωραιο, ζουμερο πράμα ειναι αυτό με τις φραυλίτσες του απο πανω!!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χμμ, πρέπει να είναι γλυκό "παλιομοδίτικο", δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ να πουλάνε στα ζαχαροπλαστεία. Σε πολλές συνταγές διαβάζω ότι βάζουν και μαρμελάδα από πάνω, καλύτερα όμως με τις φράουλες και τη σαντιγύ όπως το έχεις φτιάξει εσύ.
    Σταφίδες σε γλυκό σιροπιαστό δεν μου κολλάνε, καλύτερα όπως το ξέρουμε και το φτιάχνουμε είτε λέγεται μπαμπάς, είτε σαβαρέν.
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χοντρούλι μπαμπάτσικο και μελωμενο!!!
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αν και δεν είναι από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά, έτσι όπως το βλέπω ζουμερό, ζουμερό και με τις φράουλες από πάνω, θα έπαιρνα ευχαρίστως ένα κομματάκι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Και εγώ φοβόμουν ότι δε θα μου γίνει φουσκωτό και αφράτο αλλά τελικά τα κατάφερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή