Salmon Mousse and Vegetable Soup/Μους Σολομού Και Σούπα Λαχανικών


Η συνταγή στα ελληνικά, πιο κάτω

Just a few more days till Valentine's day... I thought it would be fun to prepare a five course meal for the occasion, a feast that is easy to prepare and will be satisfying to the palate!
Based on seafood and vegetables, everything is very light, all the way to the fruity dessert.
Without further a due, we're starting with an appetizer and a soup today, that might also be prepared ahead of time. Enjoy :)

Salmon Mousse
we need
1 envelope unflavored gelatin
1/4 cup cold water
1/2 cup boiling water
1/2 cup light mayonnaise
1 Tbsp fresh lemon juice
1 Tbsp red onion, grated
6 drops hot pepper sauce
1/2 tsp paprika
1 tsp salt
2 Tbsps fresh dill, finely chopped
2 cups canned salmon, skin and bones removed
1 cup 35% cream, whipped

Sprinkle gelatin over cold water, stir in boiling water and whisk until gelatin dissolves, allow to cool.
In a bowl, whisk mayonnaise, lemon juice, onion, hot pepper sauce, paprika, salt and dill and stir well.
Turn in dissolved gelatin and stir again to blend. Refrigerate for about 30 min, or until it starts to thicken.
Mash salmon with a fork, add to gelatin mixture and stir gently . Fold in whipped cream, transfer to molds of your choice (I used heart shaped ones) and refrigerate until set, about 4 hours. Serve with crackers. (Adapted from recipe found on Silver Palate)
This is a very tasty and very creamy soup, a sure hit for your Valentine!


Vegetable Soup
we need
1 red bell pepper, cut into thin strips, seeds removed
1 orange bell pepper, cut into thin strips, seeds removed
2 cups tomatoes, chopped
2 medium red onions, chopped
1 medium potato, peeled and cubed
1 medium carrot, cut in coins
3 Tbsps olive oil
1/4 cup white wine
1 tsp sugar
salt and pepper, to taste
4 cups hot water
croutons and dill to serve (optional)

In a pot, heat olive oil and add all prepared vegetables. Saute for 1-2 min and add wine. Add hot water, sugar, salt and pepper, stir well and allow to cook. When vegetables are done, puree with a stick blender until smooth and serve with croutons and dill.

Come back  for the salad and main dish that follow :)


Λίγες μέρες μας έμειναν για τη γιορτή των ερωτευμένων... Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να ετοιμάσω ένα πλήρες γιορταστικό γεύμα, εύκολο στην προετοιμασία και ικανοποιητικό για τον ουρανίσκο!
Με θέμα τα θαλασσινά και τα λαχανικά, όλες οι προτάσεις είναι ανάλαφρες, ακόμα και το σοκολατένιο επιδόρπιο.
Χωρίς πολλά λόγια, ξεκινάμε σήμερα μ' ένα ορεκτικό και μια σούπα, που μπορούν επίσης να ετοιμαστούν την παραμονή. Καλή όρεξη :)

Μους Σολομού
χρειαζόμαστε
1 φάκελλο ζελατίνη
1/4 φλ. κρύο νερό
1/2 φλ. βραστό νερό
1/2 φλ. μαγιονέζα light
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. τριμμένο κόκκινο κρεμμύδι
6 σταγόνες καυτερή σάλτσα πιπεριάς
1/2 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνιθο
2 φλ. σολομό κονσέρβας, χωρίς πέτσα και κόκκαλα
1 φλ. κρέμα γάλακτος 35%, χτυπημένη σε σαντιγί

Αδειάζουμε το φάκελλο της ζελατίνης στο μπολ με το κρύο νερό, προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σ' ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα, το χυμό λεμονιού, το κόκκινο κρεμμύδι, την καυτερή σάλτσα, την πάπρικα, το αλάτι, το άνιθο και χτυπάμε καλά με αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τη διαλυμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή περίπου ώρα, μέχρι ν' αρχίσει να πήζει.
Λιώνουμε το σολομό μ' ένα πιρούνι και προσθέτουμε το μείγμα της ζελατίνης. Ανακατεύουμε απαλά, προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Βάζουμε σε φόρμα (εγώ χρησιμοποίησα φόρμες σε σχήμα καρδιάς) και επιστρέφουμε στο ψυγείο για 4 περίπου ώρες, μέχρι να δέσει. Σερβίρουμε με κράκερς. (Αρχική συνταγή από το Silver Palate)
Και τώρα μια πολύ γευστική σούπα που σίγουρα θα αγαπήσει ο Βαλεντίνος σας!


Σούπα Λαχανικών
χρειαζόμαστε
1 κόκκινη πιπεριά,  κομμένη σε λωρίδες
1 πορτοκαλί πιπεριά,  κομμένη σε λωρίδες
2 φλ. κομμένες ντομάτες
1 μέτρια πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 μέτριο καρότο, κομμένο σε ροδέλες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. άσπρο κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη
αλατοπίπερο
4 φλ. ζεστό νερό
κρουτόν για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά. Τα γυρίζουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το ζεστό νερό , ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις γίνουν, πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα και σερβίρουμε με κρουτόν.

Ακολουθούν η σαλάτα και το κύριο γεύμα :)

11 σχόλια:

  1. αααα ωραια και γκουρμε η προταση σου χαρα!μους σολομου...και μονο ο τιτλος αρκει για να μου εξαψει την φαντασια!!!τρελαινομαι για σουπες λαχανικων και σιγουρα θα την δοκιμασω την δικη σου η οποια φανταζομαι εχει εντονη την γευση της πιπεριας που μαρεσει τοσο πολυ!!!!
    περιμενω με αγωνια για την προταση σου στο κυριως πιατο!!!
    φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μους σολομού υπέροχη ιδέα!! Τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να εκτιμώ πολύ τις σουπίτσες!! Για να δούμε και τη συνέχεια Χαρά μου!!
    Αχ βρε στα πούπουλα τους έχετε τους άντρες σας χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπως βλέπω σκοπεύεις να καλοπεριποιηθείς τον Βαλεντίνο σου φέτος με τα καλούδια που θα του ετοιμάσεις!
    Ωραία η μους σολομού, μα αυτή η σουπίτσα πολύ κλικ μου έκανε!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μου αρέσει η ιδέα ενός πλήρους γεύματος.
    Η μους σολομού πολύ κομψή, αλλά η σούπα μου έκλεψε την καρδιά. Πλούσια σε γεύση και ελαφριά.
    Ανυπομονώ και για τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ γκουρμέ οι προτάσεις σας!! Φαίνονται τέλειες!! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και τα δύο πιάτα υπέροχα με εκλεπτυσμένη γεύση και ιδανικά για την περίσταση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωραίος συνδυασμός για το εορταστικό τραπέζι!! και τα δύο φαίνονται πολύ νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σας ευχαριστούμε όλες, κορίτσια! Η αλήθεια είναι ότι πρέπει που και που να "κακομαθαίνεις" τα αρσενικά , ιδίως όταν πλησιάζουν εκπτώσεις...Μουαχαχα.. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλέπω τον τιμάτε τον Άγιο Βαλεντίνο! Πολύ ωραίο το μενού σας, κορίτσια!
    Τα φιλιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή