Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

ρυζόγαλο με ρύζι jasmine και μήλα/Jasmine Rice Pudding With Apples

Ένα εύκολο και νόστιμο γλυκάκι για την Κυριακή! Χρόνια είχα να φτιάξω ρυζόγαλο. Περιέργως είναι το μόνο γλυκό που το "μικρό" μου παμφάγο δεν τρώει. Από τότε που ήταν μικρός και επειδή του άρεσαν πολύ τα γαλακτερά, προσπάθησα να του φτιάξω και ρυζόγαλο. Το έφτυνε πάντα, ποτέ δεν το έφαγε. 'Ετσι κι εγώ το ξέχασα. Τώρα τελευταία βλέπω στα blogs να κυκλοφορεί πολύ ρυζόγαλο και το λιγουρεύτηκα. Είπα λοιπόν να ξαναδοκιμάσω αλλά να το κάνω λίγο διαφορετικό για να ξεγελάσω το γιο. Σκέφτηκα λοιπόν... στο ρυζόγαλο βάζουμε κανέλα...τι πάει με κανέλα; Μήλο. Ας βάλουμε και μήλο λοιπόν!
Αποτέλεσμα....όχι ότι δεν το έφαγε (παμφάγο γαρ)  αλλά και πάλι έπρεπε να βλέπατε τη μούρη του όταν προσπαθούσε να τελειώσει το μπολάκι. Δεν το θέλει παιδί μου, δεν το θέλει!!!!!

χρειαζόμαστε (για 6-7 μπολάκια)
1 λίτρο γάλα
100 γρ ρύζι jasmine
50 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια
για τα μήλα
2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
2 κουταλάκια ζάχαρη
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 φλιτζάνι χυμό μήλου
2 κουταλιές μαύρη σταφίδα

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό μήλου, τα μήλα, την κανέλα και τα 2 κουταλάκια ζάχαρη να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και μείνουν χωρίς πολλά υγρά. Ρίχνουμε τη σταφίδα, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα με το ρύζι για 40-45 λεπτά περίπου, σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει και κάνει πέτσα από πάνω. Μόλις αρχίσει να πήζει βάζουμε τη ζάχαρη και την βανίλια και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα. Βάζουμε στα μπολάκια 2 κουταλιές από τα μήλα με τις σταφίδες και ρίχνουμε το ριζόγαλο στα μπολάκια. Όταν το ρίχνουμε δεν είναι τελείως πηχτό, όσο κρυώνει θα πήζει. Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Καλό τριήμερο και καλά Κούλουμα σε όλους!


I haven't made rice pudding in years. Strangely enough, this is the only dessert my "younger" omnivore doesn't eat. Since he's always loved dairy products, when he was little, I had tried several times to give him rice pudding. He never had it once, he'd always spit it out. So I forgot all about it. Only recently have I seen lots of rice pudding recipes in different blogs and I got a sudden craving for it. So I thought I'd retry it, slightly different however, hoping to trick my son. Well, I thought...we pair rice pudding with cinnamon...what goes well with cinnamon? Apples! So let's add apples!
The end result... he did eat it (hence the omnivore title). Even so, you should have seen his face while trying to finish the bowl. He still doesn't want it, he just doesn't!!!!!

we need (for 6-7 bowls)
34 oz milk
3 1/3 oz jasmine rice
1 2/3 oz sugar
1 tsp vanilla
for the apples
2 apples, peeled, cored and sliced
2 tsps sugar
1/2 tsp cinnamon
1 cup apple juice
2 Tbsps black raisins

In a pot, bring apple juice, apples, cinnamon and 2 tsps sugar to a boil until apples are soft and liquid is evaporated. Add raisins, cover pot and set aside.
In a medium pot, boil milk with rice at medium-low temperature, for 40-45 min, stirring frequently to prevent it from sticking to the pot or from getting a crust. As soon as it starts to thicken, add sugar and vanilla and continue boiling for a few more min. Spoon 2 Tbsps of the apple mixture into each bowl and divide pudding among the bowls. Rice pudding will not be set until it gradually cools down. Sprinkle with cinnamon.

15 σχόλια:

  1. Υπέροχη παρουσίαση Μαρία μου! Και είναι και ένα εξαιρετικό γλύκισμα!Καλό τριήμερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ έξυπνη παραλλαγή του τόσο αγαπημένου γλυκού!! εύγε Μαρία!!! :)
    καλό τριήμερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ αρωματικο και διαφορετικο θα ειναι με αυτο τον τυπο ρυζιου!
    Καλό Σαββατοκύριακο, καλά κούλουμα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο και πρωτότυπο Μαρία μου!!! Τέλεια η παρουσίαση και οι φωτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλασική αξία το ρυζόγαλο και το δικό σου με την συνοδεία του μήλου πρέπει να έγινε εξαιρετικό. Φαντάζομαι ότι και το ρύζι ρύζι jasmine πρέπει να του έδωσε ένα λεπτό ιδιαίτερο άρωμα, πολύ καλή επιλογή!
    Καλά κούλουμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και εμένα δεν μου αρέσει το ριζόγαλο ομολογώ (λατρεύω το γάλα παρεπιμπτόντως!! ) Ωραία σκέψη όμως το ρύζι jasmine!! Φιλιά και ευχές για καλά Κούλουμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραια η διαφορετικοτητα του, και η διχρωμια του. Μου αρεσουν επισης πολυ και τα ποτηρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aφού δεν το θέλει το παιδί... άστο κι εσύ.χιχι...

    Εμενα το τσακίζουν το ρυζόγαλο, ιδίως ο γιος μου. Αυτό το διαφορετικό ρυζόγαλο είναι πολύ ωραίο.
    Το μήλο ταιριάζει και το έκανες πολύ ωραίο

    Ωραίες φωτο ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ διαφορετική η συνταγή με το ρύζι jasmine, και την σάλτσα μήλου για βάση!!
    Μου αρέσει το ρυζόγαλο, μου αρέσει η συνταγή σου πολύ!!
    Καλή Καθαρά Δευτέρα Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μμμμμ γκουρμέ ρυζόγαλο!

    Καλή Καθαρά Δευτέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μπραβο μαρια,αυτες οι πετατροπες παραδοσικων γλυκων/φαγητων τις βρισκω εξαιρετικες!!!φανταστικη η ιδεα σου,ο τολμων νικα!!!!
    πολλα φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατί η Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι υπερτροφή (superfood) και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    http://goo.gl/GdRG1R
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ πάντως θα έτρωγα όλο το ρυζόγαλο μου με μεγάλη χαρά και θα ζητούσα και δεύτερο μπολάκι!!
    Ωραία η προσθήκη μήλου, όντως ταιριάζει με την κανέλα και δίνει απίστευτη γέμιση σε ένα all time classic γλυκάκι!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ πρωτότυπο γλυκάκι, και πολύ ωραία σερβιρισμένο !! Καλή Σαρακοστή !!! Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σου έκανε το χατήρι όμως μαμά και το έφαγε όλο, οπότε δεν έχεις παράπονο!!
    Εγώ τρώω ρυζόγαλο αλλά μόνο ζεστό..
    ο μικρός μου το τρώει και του αρέσουν και τα μήλα..ωραία ιδέα Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή