Ένα δίγλωσσο blog που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ασχοληθεί και
με τον Βαλεντίνο. Κυρίως όταν το ένα μέλος του blog μένει σε χώρα που
αυτή η γιορτή θεωρείται πολύ σημαντική για τους ερωτευμένους και όχι
μόνο.
Έλα όμως που το άλλο μέλος του blog είναι εδώ και ....κακά τα ψέματα... εμείς... την τσικνοπέμπτη θα γιορτάσουμε, χαχα!!!
Ένα πολύ νόστιμο και εύκολο φαγητό για κάρβουνα λοιπόν. Την ιδέα με το βερίκοκο τη βρήκα σε ένα από τα περιοδικά της Χαράς. Μπορεί να γίνει και στο γκριλ του φούρνου και επειδή το μοσχάρι γενικά είναι σκληρό κρέας μπορούμε να το κάνουμε και με χοιρινό.
χρειαζόμαστε για 4 άτομα
500 γρ μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια 4 εκ περίπου
20-25 βερίκοκα ξερά
1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι κόκκινο ξύδι
1 κουταλάκι ρίγανη ξερή
1 κουταλάκι θυμάρι ξερό
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
1 κουταλιά άσπρο κρασί
αλάτι-πιπέρι
για τις πατάτες
600-700 γρ πατάτες μικρές
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι αλάτι
Πλένουμε τις πατάτες, αν είναι μεγαλούτσικες τις κοβουμε στα δυο και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Τις στρώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, να είναι σε μια σειρά όχι η μια πάνω στην άλλη. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220β για 25 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το ξύδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη σκόνη σκόρδου και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε λίγο να ανακατευτούν τα υλικά. Κρατάμε 2 κουταλιές από το μίγμα και στο υπόλοιπο ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.
Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό ρίχνουμε το κρασί και βάζουμε τα βερίκοκα να μουλιάσουν.
Βάζουμε στα καλαμάκια με τη σειρά ένα κρέας, ένα βερίκοκο και ένα κομμάτι κρεμμύδι.*
Τα ψήνουμε στα κάρβουνα για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά, αν θέλουμε να είναι μέτρια ψημένα. τα βγάζουμε και τα αλείφουμε με τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει.
*Αν χρησιμοποιούμε ξύλινα καλαμάκια τα βάζουμε στο νερό για μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε για να μην καούν στο ψήσιμο.
A respectable bilingual blog has to post something for Valentine's day, especially when one of its two members lives in a country where this day is very special for the ones in love...
The other one though, living in Greece, will go ahead with our local tradition for this week, something for the grill...lol
A very easy, as well as tasty "meal on the grill" is our suggestion for today.
I got the idea for the apricots from a magazine that Xara has sent me. I cooked them in the oven, on the grill setting and, since beef is a harder meat, it can also be made with pork.
we need
1 lb 1 oz beef, cut in 1 3/4 cubes (approximately)
20-25 dried apricots
1 onion, cut in thick slices
1/4 cup olive oil
1/4 cup red vinegar
1 tsp dried oregano
1 tsp dried thyme
1/2 tsp garlic powder
1 Tbsp white wine
salt and pepper, to taste
for the potatoes
1 1/2 lbs small potatoes
2 Tbsps olive oil
2 garlic cloves, finely chopped
1 tsp sweet paprika
1/2 tsp salt
Coat jellyroll pan with cooking spray. In bowl, toss potatoes with oil, garlic, paprica and salt. Spread potato mixture on jellyroll pan in single layer. Roast, stirring occasionally in preheated oven, at 425F, for approximately 25 min, until brown and tender.
In a bowl, beat olive oil, vinegar, oregano, thyme, garlic powder, salt and pepper to combine. Reserve 2 Tbsps of the marinade and pour the rest over the beef cubes. Stir well and refrigerate for at least 30 min.
In a bowl, mix one cup of hot water with the wine and soak apricots.
Prepare kebabs by passing one beef cube, one apricot and a slice of onion through each skewer and repeat*
Grill for 4 min on each side (for medium rare), remove and baste with reserved marinade.
* If using wooden skewers, soak in water for 30 min, prior to grilling, so that they won't burn.
Έλα όμως που το άλλο μέλος του blog είναι εδώ και ....κακά τα ψέματα... εμείς... την τσικνοπέμπτη θα γιορτάσουμε, χαχα!!!
Ένα πολύ νόστιμο και εύκολο φαγητό για κάρβουνα λοιπόν. Την ιδέα με το βερίκοκο τη βρήκα σε ένα από τα περιοδικά της Χαράς. Μπορεί να γίνει και στο γκριλ του φούρνου και επειδή το μοσχάρι γενικά είναι σκληρό κρέας μπορούμε να το κάνουμε και με χοιρινό.
χρειαζόμαστε για 4 άτομα
500 γρ μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια 4 εκ περίπου
20-25 βερίκοκα ξερά
1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι κόκκινο ξύδι
1 κουταλάκι ρίγανη ξερή
1 κουταλάκι θυμάρι ξερό
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
1 κουταλιά άσπρο κρασί
αλάτι-πιπέρι
για τις πατάτες
600-700 γρ πατάτες μικρές
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι αλάτι
Πλένουμε τις πατάτες, αν είναι μεγαλούτσικες τις κοβουμε στα δυο και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Τις στρώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, να είναι σε μια σειρά όχι η μια πάνω στην άλλη. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220β για 25 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το ξύδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη σκόνη σκόρδου και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε λίγο να ανακατευτούν τα υλικά. Κρατάμε 2 κουταλιές από το μίγμα και στο υπόλοιπο ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.
Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό ρίχνουμε το κρασί και βάζουμε τα βερίκοκα να μουλιάσουν.
Βάζουμε στα καλαμάκια με τη σειρά ένα κρέας, ένα βερίκοκο και ένα κομμάτι κρεμμύδι.*
Τα ψήνουμε στα κάρβουνα για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά, αν θέλουμε να είναι μέτρια ψημένα. τα βγάζουμε και τα αλείφουμε με τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει.
*Αν χρησιμοποιούμε ξύλινα καλαμάκια τα βάζουμε στο νερό για μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε για να μην καούν στο ψήσιμο.
A respectable bilingual blog has to post something for Valentine's day, especially when one of its two members lives in a country where this day is very special for the ones in love...
The other one though, living in Greece, will go ahead with our local tradition for this week, something for the grill...lol
A very easy, as well as tasty "meal on the grill" is our suggestion for today.
I got the idea for the apricots from a magazine that Xara has sent me. I cooked them in the oven, on the grill setting and, since beef is a harder meat, it can also be made with pork.
we need
1 lb 1 oz beef, cut in 1 3/4 cubes (approximately)
20-25 dried apricots
1 onion, cut in thick slices
1/4 cup olive oil
1/4 cup red vinegar
1 tsp dried oregano
1 tsp dried thyme
1/2 tsp garlic powder
1 Tbsp white wine
salt and pepper, to taste
for the potatoes
1 1/2 lbs small potatoes
2 Tbsps olive oil
2 garlic cloves, finely chopped
1 tsp sweet paprika
1/2 tsp salt
Coat jellyroll pan with cooking spray. In bowl, toss potatoes with oil, garlic, paprica and salt. Spread potato mixture on jellyroll pan in single layer. Roast, stirring occasionally in preheated oven, at 425F, for approximately 25 min, until brown and tender.
In a bowl, beat olive oil, vinegar, oregano, thyme, garlic powder, salt and pepper to combine. Reserve 2 Tbsps of the marinade and pour the rest over the beef cubes. Stir well and refrigerate for at least 30 min.
In a bowl, mix one cup of hot water with the wine and soak apricots.
Prepare kebabs by passing one beef cube, one apricot and a slice of onion through each skewer and repeat*
Grill for 4 min on each side (for medium rare), remove and baste with reserved marinade.
* If using wooden skewers, soak in water for 30 min, prior to grilling, so that they won't burn.
Μμμμ και τι ομορφα σερβισριμένο με τις πατατούλες του και το τσαχπίνικο καλαμάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Η Τσικνοπέμπτη είναι νωρίτερα από τον Αγ. Βαλεντίνο... ένας ένας λοιπόν ..χιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο Μαρία αυτό με το βερίκοκο. Νομίζω πως και με το χοιρινό θα του πηγαίνει ακόμα πιο πολύ.
Τέλειο!!!
Οι πατάτες έτσι μου αρέσουν.
Φιλιά :)
Η γλύκα του βερίκοκου με το κρέας είναι συγκλονιστική! Η πάπρικα τσαχπίνικη πάνω στις πατατούλες. Όλη η παρουσίαση λαχταριστή!Μιαμ μιαμ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή...για ναπω την αληθεια χωρις να θελω να φανω ξενερωτη....και γω την τσικνοπεμπτη περιμενω παρα την "αγιου βαλεντινου" αχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε εντυπωσιασες που εβαλες βερικοκο,δεν το χω ξανα δει,οι φωτογραφιες σου και τα σουβλακια σου ειναι μουρλιαααα!!!
φιλιααααα
Πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη το βερίκοκο! Μου έδωσες και ιδέα για τις πατάτες..πιο γρήγορη λύση από το να τις κόβεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Πω πωω φαίνονται να είναι και ζουμερά!πολυ πρωτότυπη συνταγή,μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ΄αρέσει ο συνδυασμός κρέατος με φρούτα θα το δοκιμάσω ίσως με άλλο κρέας γιατί το μοσχάρι σε σουβλάκι το βρίσκω σκληρό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπο τα βερύκκοκα (μέσα στο κρασί) με το μοσχάρι που μου αρέσει πιό πού από το χοιρινό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω ότι το μαρινάρισμα θα μαλακώνει το μοσχάρι!!
Υπέροχο πιάτο!!
χαχαχα, μ'αρεσεις και είσαι πολύ σωστή!!!! Καταπιαστήκαμε όλες με τον Βαλεντίνο και ξεχάσαμε τη Τσικνοπέμπτη. Πάντως μπορούμε να κρατήσουμε τη συνταγή και για το Σαββατο (ή ακόμα καλύτερα ταπεράκι) γιατί φαίνεται ελαφρία και νόστιμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μένα που λατρεύω τον συνδυασμό κρέατος με φρούτα, είναι σπέσιαλ το πιάτο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα με περιμένετε την Τσικνοπέμπτη και να μου έχετε ετοιμάσει τα συγκεκριμένα σουβλάκια παρακαλώ ;-)
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ααααχχχχχ τέλειο φαγητό!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά τα γλυκά αλλά κι εγώ του αλμυρού είμαι και της τσικνοπέμπτης!!!
Οι πατατούλες είναι τρέλα και το μοσχαράκι με το βερίκοκο θα μου αρέσει σίγουρα!!!
μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι Μαρία μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήη συνταγή σου είναι ένα ωραίο διάλειμμα μέσα στις σοκολατένιες και μη συνταγές!!
μου αρέσει πολύ ο τρόπος που το μαγείρεψες! σίγουρα θα ταιριάζει και σε χοιρινό!
φιλιά πολλά!
πολύ μου αρέσει αυτή η προσέγγισή σας πάντως! ε μα ποιός ασχολείται με καρδιές και κόκκινα μπαλόνια όταν έχουμε ολόκληρη Τσικνοπέμπτη μπροστά μας! άσε που στην τελική την σοκολάτα μας θα την φάμε ότι μέρα και να ναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα ξερά φρούτα μου αρέσουν πολύ με το κρέας, δίνουν μια άλλη νότα και γεύση βρε αδερφέ. Και οι πατατούλες που το συνοδεύουν, ιδανικές!
(επίσης το τιπ στο τέλος για τα ξύλινα καλαμάκια πολύ χρήσιμο, δεν είχα ιδεά)
Μ' αρέσει που φαίνονται τόσο ζουμερά τα σουβλάκια Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία και η τσαχπινιά με το βερίκοκο, δεν έχω ξαναδεί να χρησιμοποιείται σε σουβλάκι.
Φιλιά
Τι ωραία τα σουβλάκια με το βερίκοκο, υπέροχη ιδέα! Γίνονται και με δαμάσκηνο άραγε? Πολύ χρήσιμο το tip που βουτάς τα καλαμάκια στο νερό (συνέχεια μου καίγονται).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!