Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

Salisbury Steak With Mushroom Sauce/Salisbury Steak Με Σάλτσα Μανιταριών

Salisbury steak is just a fancy hamburger. It's been named after Dr. Henry Salisbury who, during the American Civil War, recommended that people should eat hamburger 3 times a day followed by cups of hot water ( close to the Atkins diet). He believed that shredding food would make it more digestible (from Dictionary.com)
So here's my attempt, which turned out really finger-licking good! An excellent "loaded" twist to a regular hamburger!

we need
20 oz ground beef
1 Tbsp olive oil
1 onion, chopped
2 cloves garlic, chopped
4 bacon rashers
3/4 cup seasoned breadcrumbs
2 eggs
2 tsps Worcestershire sauce
2 tsps Dijon mustard
1/2 tsp salt
1/4 tsp pepper
4 Tbsps olive oil

for the sauce
1 onion, chopped
8 oz white mushrooms, sliced
2 Tbsps olive oil
1/3 cup white wine
1 vegetable cube, diluted in 3 cups hot water
2 Tbsps corn flour diluted in 1/4 cup cold water
salt and pepper, to taste

*for the mashed potatoes
6 bacon rashers, cooked to crisp, fat drained, crushed into bits
4 cloves garlic, chopped and sauteed
1-2 green onions, chopped

In a large frying pan, saute chopped onion in olive oil for 2 min, then ad garlic and saute 1 more min.
Turn into a bowl and add ground beef, breadcrumbs, eggs, Worcestershire sauce, Dijon mustard, salt and pepper.
Add bacon rashers to the frying pan and cook till very crispy. Drain fat, chop an add to ground beef.
Combine all ingredients by hand and let rest for 10 min.
Shape into oval burgers, about 1/2 inch thick and cook in a frying pan, in second amount of olive oil, for 2 min on each side. Transfer to plate.
To make sauce, add onion, mushrooms and olive oil to pan juices and saute for 5-6 min. Add wine and stir well.
Dilute vegetable cube in 3 cups of hot water, add to pan and stir.
Dilute corn flour in cold water, retrieve pan from heat, add diluted corn flour and stir vigorously. Return to element and let cook over slow heat for 2-3 min.
Carefully, add Salisbury steaks, cover and let cook for 10 min.
Prepare mashed potatoes and then add the above quantity of cooked bacon and sauteed garlic, as well as a couple of green onions.
Serve Salisbury steaks hot, with a few generous spoonfuls of sauce and mashed potatoes on the side.
Το Salisbury steak είναι μια "υπερπαραγωγή" hamburger. Του δόθηκε αυτό το όνομα προς τιμή του  Dr. Henry Salisbury, ο οποίος συνιστούσε την κατανάλωση hamburger 3 φορές την ημέρα και ζεστού νερού στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (κάτι παρόμοιο με τη δίαιτα Atkins). Πίστευε ότι έπρεπε να κόβεται το φαγητό σε μικρά κομμάτια για να είναι πιο εύπεπτο (πηγή Dictionary.com)
Αυτή λοιπόν είναι η δική μου εκδοχή και το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο! Μια τελείως διαφορετική ιδέα μεταμόρφωσης ενός απλού hamburger! Η Μαρία, που ήδη το έφτιαξε, συμφώνησε απόλυτα, πρότεινε μάλιστα να το μετονομάσω "Ωδή στο έμφραγμα" λόγω της "πλούσιας"συνταγής.. χιχιχι..

χρειαζόμαστε
600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 φέτες μπέικον
3/4 φλ. φρυγανιά
2 αυγά
2 κ.γ. Worcestershire sauce
2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο

για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. άσπρο κρασί
1 κύβος λαχανικών, διαλυμένος σε 3 φλ.ζεστό νερό
2 κ.σ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 1/4 κρύο νερό
αλατοπίπερο

* για τις πατάτες πουρέ
6 φέτες μπέικον, ξεροψημένες και κομμένες σε κομματάκια
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες και σωταρισμένες
1-2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Σε μεγάλο τηγάνι, σωτάρουμε το κρεμμύδι μέσα στο ελαιόλαδο για 2 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1 ακόμη λεπτό.
Μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τον κιμά, τη φρυγανιά, τα αυγά, τη Worcestershire sauce, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο.
Βάζουμε το μπέικον στο τηγάνι μέχρι να ξεροψηθεί. Στραγγίζουμε το λίπος, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και προσθέτουμε στον κιμά. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Πλάθουμε μπιφτέκια σε σχήμα οβάλ, πάχους 1 εκ. περίπου και ψήνουμε στο τηγάνι με τη δεύτερη ποσότητα λαδιού, για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε σε πιάτο.
Για τη σάλτσα, βάζουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το λάδι στο τηγάνι, στη σάλτσα των μπιφτεκιών, και σωτάρουμε για 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά.
Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών σε 3 φλιτζάνια ζεστού νερού, προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο νερό, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
Επιστρέφουμε και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 2-3 λεπτά.
Προσεκτικά, βάζουμε τα μπιφτέκια στη σάλτσα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθούν για 10 περίπου λεπτά.
Ετοιμάζουμε πατάτες πουρέ και προσθέτουμε τις παραπάνω ποσότητες ψημένου μπέικον, σωταρισμένου σκόρδου και πράσινων κρεμμυδιών.
Σερβίρουμε τα Salisbury steaks ζεστά, με γενναιόδωρες κουταλιές σάλτσας και πατάτες πουρέ.

18 σχόλια:

  1. Πείνασα βρε χαρά και είναι αργά εδώ!
    Μου άρεσαν τα ιστορικά στοιχεία που συνοδεύουν το πιάτο!
    Αλλά και το σχόλιο της Μαρίας :)
    Όλα τα στοιχεία του πιάτου εξαιρετικά πραγματικά!
    Και αυτός ο πουρές... ονειρεμένος!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμμμμμμμμ ωδη στο έμφραγμα δεν ξερω αν λέγεται, αλά ειναι εργο τεχνης!
    Καλό ξημέρωμα, καλή εβδομάδα
    Φιλί γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω !!Λαχταριστό χειμωνίατικο πιάτο !!! Μπράβο Χαρά !!!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωδη στο εμφραγμα αχαχαχα!!!!
    Ειναι τελειο και ακρως του γουστου μου,πλουσιο και πρωτεινουχο!!!!!!!!!!!!!!!
    Μου αρεσαν και οι πληροφοριες που μας εδωσες για τον Dr. Henry Salisbury!
    καλη εβδομαδα,φιλακια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ονειρεμένο πιάτο!Με κάνει να χαμογελάω και που το βλέπω!Φαντάσου να το δοκίμαζα!! Τέλειο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα το έτρωγα ευχαρίστως εδώ και τώρα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντιγράφω και το βάζω στο πρόγραμμα για το Σαββάτο.
    Τέλειο πιάτο Χαρούλα μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τη βλέπω η γυναίκα νυχτιάτικα και δεν έχω και κιμά στο ψυγείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. K mono pou eida saltsa manitariwn mou ftanei! Tha to dokimasw opwsdipote!!!
    Filia k kali vdomada :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίο Χαρά
    Και ο κος Salisbury αφου λεει πως πρέπει να τρωμε χαμπουργερ 3 φορές την ημέρα, κάτι παραπάνω θα ξέρει ;)
    Ωραία σάλτσα φαίνεται. Σιγά μην πάθεις έμφραγμα μ αυτό...απλά ζητάς και δεύτερο πιάτο ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποιο έμφραγμα; Τι είναι αυτό; Δεν το ξέρω και γι'αυτό διπλή μερίδα και σε μένα παρακαλώ! Πολλά φιλιά και καλή χρονιά και στις δύο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πενατνόστιμο φαίνεται!!!
    Γεια στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άκρως δελεαστική την διαβάζω την "όλη" σύνθεση, Χαρά.
    Και καθώς μας αρέσουν τα μπιφτέκια σε όλες τις πιθανές παραλλαγές, καταγράφεται για δοκιμή το συντομότερο!
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολύ δελεαστικό, θα συμφωνήσω!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. We must be on the same wavelength because I made salisbury steaks for dinner tonight! They are the best comfort food. Your version looks incredibly good! I should of put bacon in my mash. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τα καλά σας λόγια :)

    Thank you for your visit and your comments :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή