Κουραμπιέδες / Greek Almond Cookies


Η συνταγή και στα Εληνικά, πιο κάτω

The time has come again to make Christmas cookies..I started with some sugar and spritz cookies for a friendly gathering and then proceeded with the traditional Greek almond cookies. The lengthiest part of this recipe is beating the butter with a mixer. Every other step is a breeze! 

we need
1 lb unsalted butter, at room temperature
2 egg yolks
2 tsps vanilla essence
3/4 cup sugar
1/3 cup brandy
3-4 cups flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
3/4 cup almonds (roasted and coarsely chopped)
orange blossom water, to sprinkle
Icing sugar

Spread almonds on parchment paper lined cookie sheet and bake at 375F for about 10 min. Allow to cool completely, chop coarsely and set aside.
Beat butter with mixer until light and fluffy, about 45 min to 1 hr. (Maria says 30 min is more than enough , I disagree 😜 )Add egg yolks, vanilla, sugar and brandy and continue beating. In a bowl, combine flour with baking powder and baking soda and add to butter mixture. ΅We may need some extra flour until we have a soft dough. Blend in chopped almonds. Knead by hand for 1 min, then shape into walnut sized
balls. Line a cookie sheet with parchment paper and place cookies, spaced 1 inch apart. Bake in preheated oven, at 350F, for about 18-20 min, or until light golden. Remove from oven and sprinkle immediately with orange blossom water (3-4 drops per cookie). Let cool completely. Place in muffin paper cups and sift icing sugar to cover them. The recipe will yield 45 cookies. Both the texture and the taste are truly amazing and totally worth each and every calorie... :))


Ήρθε πάλι η ώρα να κάνουμε Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια... Το ξεκίνημα έγινε ήδη με Spritz και γλυκά μπισκοτάκια και στη συνέχεια με παραδοσιακούς κουραμπιέδες. Το χρονοβόρο μέρος αυτής της συνταγής είναι το χτύπημα του βουτύρου στο μίξερ. Τα υπόλοιπα είναι πανεύκολα!

χρειαζόμαστε
454 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκους αυγού
2 κ.γ. βανίλια
3/4 φλ. ζάχαρη
1/3 φλ. κονιάκ
3 φλ. αλεύρι (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω)
1 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. σόδα
3/4 φλ. αμύγδαλα (ψημένα και χονδροκομμένα)
ανθόνερο για το ράντισμα
ζάχαρη άχνη

Απλώνουμε τ' αμύγδαλα σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 190C, για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και κόβουμε το καθένα σε 3-4 κομμάτια.
Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ ν' ασπρίσει και να γίνει αφράτο, περίπου 45 λεπτά ως 1 ώρα. (H Μαρία λέει πως 30 λεπτά είναι υπεραρκετά, εγώ διαφωνώ 😝)
Προσθέτουμε τους κρόκους, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το κονιάκ, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τη σόδα και προσθέτουμε στο βούτυρο. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.  Ρίχνουμε και τ' αμύγδαλα στο μείγμα. Ζυμώνουμε για 1 λεπτό και μετά πλάθουμε σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες σ' ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση 2,5 εκ. τον ένα από τον άλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C, για 18-20 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και ραντίζουμε αμέσως με ανθόνερο (3-4 σταγόνες ανά κουραμπιέ). Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Βάζουμε σε χαρτάκια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Γίνονται 45 περίπου κουραμπιέδες. Τόσο η υφή όσο και η γεύση είναι πράγματι απίθανες και αξίζουν και την παραμικρή θερμίδα... :))

14 σχόλια:

  1. Τα απόλυτα χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια!
    Χιονισμένα, βουτυράτα και υπέροχα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όοοοοοχι! Δεν θα με παρασύρετε εσείς! Δεν θα φτιάξω φέτος γιατί θα τους φάω ΜΟΝΗ ΜΟΥ! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα σταθερά μίξερ και τα αφήνεις μόνα τους να χτυπάνε το βούτυρο! Δεν γίνεται όμως Χριστούγεννα χωρίς τους παραδοσιακούς μας κουραμπιέδες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχχ με μπολικη ζαχαρη αχνη! Και του χρονου κορίτσια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαι του χρόνου Χαρά
    Καλοφάγωτοι οι κουραμπιέδες.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και του χρόνου!!! Στείλτε και από δω τίποτα βρε κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κακό είναι οτι αν αρχίσω δεν μπορώ να σταματήσω!!!!
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κακό είναι οτι αν αρχίσω δεν μπορώ να σταματήσω!!!!
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι η βδομάδα των γλυκών και του κουραμπιέ γενικότερα! Στείλτε βρε κορίτσια τίποτα χαχα μας τρέχουνε τα σάλια!! Και του χρόνου, με υγεία<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kiki, Μην ανησυχείς, την πρώτη δόση την κατάφερα κι εγώ μόνη μου :))

    mookies, Μια φίλη μου έκανε δώρο ένα μίξερ της Kitchenaid και το λατρεύω, ιδίως σε συνταγές που απαιτούν πολύ χτύπημα :))

    Pela, Spritz cookies είναι αυτά που φτιάχνεις με πιστολάκι μπισκότων.Έχει δίσκους με διάφορα σχέδια και διαλέγεις ανάλογα με την εποχή ή τη γιορτή. Η συνταγή είναι λίγο διαφορετική από τα κανονικά cookies.

    Katerina, Spoonstories, δεν μπορώ δυστυχώς να στείλω από δω γιατί θα γίνουν σκόνη μέχρι να φτάσουν... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Thank you for dropping by, Merry Christmas :)


    Σας ευχαριστούμε κορίτσια, και του χρόνου, Χαρούμενες Γιορτές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή