Baklava/Μπακλαβάς

My friend Tobey came to Montreal this past summer, to visit with friends and family. We got to hang out and eat Greek food that she really adores and then, she reminded me of her weakness: BAKLAVA! She absolutely had to bring some back when she went home to her hubby in Edmonton. We naturally have lots of Greek pastry shops where the desserts are great! I didn't want to give her though something store bought, I told her that I would make her a pan of baklava to enjoy and reminisce... The pictures are actually of the baklava I made the eve of her flight home, hoping that there wouldn't be any syrupy "mishaps" in her brand new carry on bag... This post is dedicated to her :))

we need
1 1/2 lbs fyllo pastry
2 cups ground almonds
2 cups ground walnuts
1 cup ground rusks
1 1/4 cups unsalted butter
1/2 cup sugar
1 1/2 tsps ground cinnamon
for the syrup
3 cups sugar
3 cups water
1 1/2 cups honey
3 cinnamon sticks
8 cloves
*extra cloves to decorate each baklava piece (optional)

Combine ground almonds, walnuts, rusks, sugar and cinnamon in a bowl and set aside. Melt butter over low heat.
Brush bottom and sides of baking pan with butter and layer with four fyllo sheets, brushing each one with butter. Layer with a fyllo sheet without butter. Sprinkle with a good amount of almond-walnut mixture, cover with a fyllo sheet and brush with butter. Follow with one sheet with no butter, sprinkle with mixture, cover with another fyllo and brush with butter. Continue in the same pattern until you're left with five sheets. Layer and brush with butter each one of them, adding a bit more butter on the top sheet. Using a sharp knife, cut carefully any overlapping fyllo , carefully score the top sheets in a diamond pattern (making sure that the knife doesn't reach the mixture), sprinkle surface with water and bake in preheated oven, at 350F, for about 45min to 1 hour, or until golden.
In the meantime, prepare syrup by bringing water with sugar and honey to a boil. Add cinnamon and cloves, and let boil for about 5 min. Keep syrup hot. Allow baklava to cool when it comes out of the oven, then pour syrup and let cool completely. Cut in pieces and serve.
*If you wish, you can press down a clove on each piece of baklava, to decorate.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήρθε στο Montreal η φίλη μου η Tobey για να δει την οικογένεια και τις φίλες της. Βρεθήκαμε λοιπόν να τα πούμε και να απολαύσουμε Ελληνικό φαγητό που τόσο πολύ της αρέσει, και τότε μου θύμισε την αδυναμία της, τον ΜΠΑΚΛΑΒΑ!
Ήθελε οπωσδήποτε να πάρει μπακλαβά μαζί της για τον καλό της γυρίζοντας σπίτι τους, στο Edmonton. Υπάρχουν φυσικά πολλά Ελληνικά ζαχαροπλαστεία εδώ, με απίθανα γλυκά! Εγώ όμως δεν ήθελα να της δώσω κάτι έτοιμο, της είπα ότι θα της έφτιαχνα ένα ταψί μπακλαβά να απολαύσει και να αναπολήσει το ταξίδι της... Οι φωτογραφίες είναι από τον μπακλαβά που της έφτιαξα την παραμονή της αναχώρησής της, ελπίζοντας ότι δεν θα υπήρχε κάποια διαρροή σιροπιού στην ολοκαίνουρια βαλίτσα της. Η ανάρτηση αυτή είναι αφιερωμένη στην Tobey :))

χρειαζόμαστε
3/4 κιλού φύλλο μπακλαβά
2 φλ. αλεσμένα αμύγδαλα
2 φλ. αλεσμένα καρύδια
1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
1 1/4 φλ. ανάλατο βούτυρο
1/2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γ. κανέλα
για το σιρόπι
3 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
1 1/2 φλ. μέλι
3 ξυλάκια κανέλας
8 γαρύφαλλα
*γαρύφαλλα για διακόσμηση (προαιρετικά)

Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλλα.
Σε μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.
Βουτυρώνουμε με πινελάκι ένα ταψί και στρώνουμε τέσσερα φύλλα, βουτυρώνοντας καλά το κάθε ένα. Στρώνουμε ένα φύλλο  χωρίς να το βουτυρώσουμε. Πασπαλίζουμε με το μείγμα των αμυγδάλων και καλύπτουμε με ένα φύλλο το οποίο βουτυρώνουμε. Ακολουθούμε με ένα αβουτύρωτο φύλλο, πασπαλίζουμε με το μείγμα και καλύπτουμε με ένα φύλλο που βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να μείνουν 5 φύλλα. Τα στρώνουμε, βουτυρώνοντας το κάθε ένα, προσθέτοντας λίγο παραπάνω βούτυρο στο τελευταίο. Χρησιμοποιώντας ένα μυτερό μαχαίρι, κόβουμε τίς άκρες του φύλλου που περισσεύουν, χαράζουμε την επιφάνεια διαγώνια (προσέχοντας να μην φτάσει το μαχαίρι τη γέμιση), ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C, για περίπου 45 λεπτά ως 1 ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας να πάρουν βράση σ' ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι. Προσθέτουμε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.
Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
Όταν κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
*Αν θέλουμε, βάζουμε από ένα γαρύφαλλο στο κάθε κομμάτι μπακλαβά για στόλισμα.


13 σχόλια:

  1. Τι μέλωμα φοβερό είναι αυτό κορίτσι μου?Τέλειος ο μπακλαβάς σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πωπωωωω τελειοοοο!!γεια στα χερια σου,τυχερη η φιλεναδα σου!!!!
    φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αααα τι ομορφα στολισμένος!

    Καλη εβδοδμαδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο μπακλαβάς είναι το αγαπημένο μου σιροπιαστο!και οτι πρέπει για γλυκάκι στη νηστεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανένας δεν λέει όχι σε ένα κομμάτι μπακλαβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φοβερός ο μπακλαβάς σου Χαρά μου!!! Φαντάζομαι τον απόλαυσε με τη ψυχή της η φίλη σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα πιο λατρεμένα γλυκά, καλή μου Χαρά!

    Και μάλιστα καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου καθώς εμείς τουλάχιστον τον έχουμε συνδυάσει πολύ με τις ονομαστικές γιορτές μέσα στην οικογένεια μας.

    Οπτικά φαίνεται εξαιρετικός. Καλοφάγωτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αγαπημένο γλυκό ο μπακλαβάς!! αυτή η μυρωδιά του όταν βγαίνει από τον φούρνο, με τρελλαίνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. One of my favorite desserts. This looks wonderful. xo Catherine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τυχερή η Tobey που έχει τέτοια φίλη να τις φτιάχνει ολόκληρο ταψί μπακλαβά. Εκτός από πολύ πετυχημένος γευστικά, είναι και πανέμορφος, εκεί στη φώτο με τα γαρύφαλλα σε κάθε κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. I love baklava but have never tried making it. Yours looks delicious.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστούμε κορίτσια, καλό Σ/Κ :)

    Thank you for visiting, have a nice weekend :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή