Ο μόνος τρόπος που τρώγαμε τις φράουλες μικροί στο σπίτι μας ήταν κομμένες σε φετάκια με ζάχαρη και λίγο λικέρ, που είχαν μείνει στο ψυγείο αρκετή ώρα ώστε η ζάχαρη να γίνει ένα γλυκό σιρόπι. Στο δικό μου σπίτι δεν περνάνε αυτά, όσες φορές προσπάθησα να τις κάνω έτσι, η μοίρα τους ήταν να μείνουν ξεχασμένες στο ψυγείο, να πεταχτούν ή το χειρότερο να κάνω εγώ τη "θυσία" να τις φάω όλες;-)
Το σημερινό γλυκό, αυτές ακριβώς τις φράουλες χρειάζεται και η επιτυχία του είναι εξασφαλισμένη!
Δεν ξέρω πως να μεταφράσω το shortcake, ας πούμε πως είναι ένα μεγάλο, μαλακό και φουσκωτό μπισκότο που από μόνο του δε λέει και πολλά πράγματα, με φράουλες και σαντιγί όμως γίνεται ένα δροσερό, εύκολο και νόστιμο γλυκάκι. Μπορεί να γίνει και ένα μεγάλο στρογγυλό κέικ, εγώ προτιμώ ατομικά κεκάκια γιατί το φτιάχνουμε τη στιγμή που θα το σερβίρουμε.
χρειαζόμαστε
2 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
3 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές baking powder
120 γρ βούτυρο κρύο
200 γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι άρωμα φράουλας ή βανίλιας
για τη σάλτσα
5 φλιτζάνια φράουλες κομμένες σε φετάκια
5-6 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι λικέρ φράουλα ή άλλο
για την κρέμα
150 γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά άχνη ζάχαρη
1 κουταλάκι άρωμα φράουλας ή βανίλιας
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και το λικέρ και τις αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το baking powder. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια και τα χτυπάμε όλα μαζί με το μίξερ μέχρι να ανακατευτούν και να φαίνεται το μείγμα ότι έχει σβολιάσει. Προσθέτουμε την κρέμα και το άρωμα, πλάθουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο να σταθεί. Πλάθουμε σε μπάλες με διάμετρο 5 εκ περίπου και βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση περίπου 3-4 εκατοστά γιατί απλώνουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220β για 10-12 λεπτά ή μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και το άρωμα μέχρι να γίνει σαντιγί.
Κόβουμε το shortcake οριζόντια στη μέση, βάζουμε σε πιάτο τον πάτο, ρίχνουμε φράουλες με σιροπάκι και ένα κουταλάκι σαντιγί. Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι, βάζουμε άλλο ένα κουταλάκι σαντιγί και στολίζουμε πάλι με φράουλες.
The only way we'd eat strawberries at home, when we were young, would be if they were sliced and mixed with sugar and a touch of liqueur, then left in the fridge long enough to become syrupy.
The ritual hasn't worked in my house, each time I've tried to make them like this, their fate was to either be forgotten, or to be thrown out, or (the worst of all) for me to "sacrifice" and devour them all by myself;-)
Today's dessert requires strawberries prepared this way and its success is guaranteed!
we need
2 1/2 cups four
3 Tbsps sugar
2 Tbsps baking powder
4 oz cold butter, cubed
6 1/2 oz whipping cream
1 tsp strawberry or vanilla essence
for the sauce
5 cups strawberries, sliced
5-6 Tbsps sugar
1 tsp liqueur (strawberry or other)
for the cream
5 oz whipping cream
1 Tbsp icing sugar
1 tsp strawberry or vanilla essence
Mix strawberries with sugar and liqueur in a bowl and refrigerate for a while, until sugar melts.
In another bowl, blend flour, sugar and baking powder. Add butter and beat with mixer until crumbly.
Add cream and essence, knead dough and let stand for about 10 min.
Shape dough into 5 in. balls and place in parchment paper lined pan allowing 1 1/2 in. space between them, to prevent them from sticking together during baking.
Bake in preheated oven, at 425F, for 10-12 min or until light brown. Allow to cool.
Whip cream with sugar and essence until thick.
Slice each piece of shortcake horizontally, place bottom part on a plate, cover with prepared strawberries and 1 tsp of whipped cream. Cover with top part and repeat with strawberries and tsp of cream.
Το σημερινό γλυκό, αυτές ακριβώς τις φράουλες χρειάζεται και η επιτυχία του είναι εξασφαλισμένη!
Δεν ξέρω πως να μεταφράσω το shortcake, ας πούμε πως είναι ένα μεγάλο, μαλακό και φουσκωτό μπισκότο που από μόνο του δε λέει και πολλά πράγματα, με φράουλες και σαντιγί όμως γίνεται ένα δροσερό, εύκολο και νόστιμο γλυκάκι. Μπορεί να γίνει και ένα μεγάλο στρογγυλό κέικ, εγώ προτιμώ ατομικά κεκάκια γιατί το φτιάχνουμε τη στιγμή που θα το σερβίρουμε.
χρειαζόμαστε
2 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
3 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές baking powder
120 γρ βούτυρο κρύο
200 γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι άρωμα φράουλας ή βανίλιας
για τη σάλτσα
5 φλιτζάνια φράουλες κομμένες σε φετάκια
5-6 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι λικέρ φράουλα ή άλλο
για την κρέμα
150 γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά άχνη ζάχαρη
1 κουταλάκι άρωμα φράουλας ή βανίλιας
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και το λικέρ και τις αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το baking powder. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια και τα χτυπάμε όλα μαζί με το μίξερ μέχρι να ανακατευτούν και να φαίνεται το μείγμα ότι έχει σβολιάσει. Προσθέτουμε την κρέμα και το άρωμα, πλάθουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο να σταθεί. Πλάθουμε σε μπάλες με διάμετρο 5 εκ περίπου και βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση περίπου 3-4 εκατοστά γιατί απλώνουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220β για 10-12 λεπτά ή μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και το άρωμα μέχρι να γίνει σαντιγί.
Κόβουμε το shortcake οριζόντια στη μέση, βάζουμε σε πιάτο τον πάτο, ρίχνουμε φράουλες με σιροπάκι και ένα κουταλάκι σαντιγί. Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι, βάζουμε άλλο ένα κουταλάκι σαντιγί και στολίζουμε πάλι με φράουλες.
The only way we'd eat strawberries at home, when we were young, would be if they were sliced and mixed with sugar and a touch of liqueur, then left in the fridge long enough to become syrupy.
The ritual hasn't worked in my house, each time I've tried to make them like this, their fate was to either be forgotten, or to be thrown out, or (the worst of all) for me to "sacrifice" and devour them all by myself;-)
Today's dessert requires strawberries prepared this way and its success is guaranteed!
we need
2 1/2 cups four
3 Tbsps sugar
2 Tbsps baking powder
4 oz cold butter, cubed
6 1/2 oz whipping cream
1 tsp strawberry or vanilla essence
for the sauce
5 cups strawberries, sliced
5-6 Tbsps sugar
1 tsp liqueur (strawberry or other)
for the cream
5 oz whipping cream
1 Tbsp icing sugar
1 tsp strawberry or vanilla essence
Mix strawberries with sugar and liqueur in a bowl and refrigerate for a while, until sugar melts.
In another bowl, blend flour, sugar and baking powder. Add butter and beat with mixer until crumbly.
Add cream and essence, knead dough and let stand for about 10 min.
Shape dough into 5 in. balls and place in parchment paper lined pan allowing 1 1/2 in. space between them, to prevent them from sticking together during baking.
Bake in preheated oven, at 425F, for 10-12 min or until light brown. Allow to cool.
Whip cream with sugar and essence until thick.
Slice each piece of shortcake horizontally, place bottom part on a plate, cover with prepared strawberries and 1 tsp of whipped cream. Cover with top part and repeat with strawberries and tsp of cream.
Καλημερα Μαρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμεις μια απο τα ιδια, τρωνε 5 φραουλες πασπαλισμενες με ζαχαρη και οι υπολοιπες πανε περιπατο... Πολυ ωραια η προταση σου, ποιος μπορει να αντισταθει στον συνδυασμο μπισκοτου κρεμας και φραουλας!
Σε αυτό το λαχταριστό γλυκάκι, με τίποτα δεν θα μπορούσα να αντισταθώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο Μαράκι, φιλιά!
Πωπω υπέροχο φαίνεται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό Σ/Κ.
Yperoxo!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι και μεγάλη fan, αλλά αυτό που έφτιαξες δείχνει super!!!Θα το ξανασκεφτώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα για να αναδείξεις την γεύση της φράουλας.Ένα απλό κεκάκι με μπόλικες φράουλες και σαντιγί. Ότι χρειάζεσαι από ένα γλυκό αυτή την εποχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρηκα και εγώ που σε βρήκα.
Μου αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εντυπωσιακό σε εμφάνιση και σίγουρα ενδιαφέρον σε γεύση.
Πολύ καλό επιδόρπιο!!!!!
Καλησπέρα Μαρία μου..Καταπληκτικό το μπλόγκ σου.δεν εχω λόγια...το food presentation αψεγάδιαστο,σέυχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα καλά σου λόγια κ που επισκέφτηκες το νεοφώτιστο δικό μου μπλόγκ΄..
ΑπάντησηΔιαγραφήTe ha quedado delicioso y lindo me encanta,abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο και δροσερό φαίνεται το γλυκάκι σου,και τώρα που έχει πολλές φράουλες θα είναι μια πολύ καλη λυση,καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήTι ωραίο Μαρία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικό γλυκάκι. Ευπαρουσίαστο και νόστιμο.
Αμα δεν τις φάνε κι έτσι τις φράουλες, φέρτες κατα δω..χιχι
Φιλιά πολλά
Μα πόσο κομψό και ανοιξιάτικο γλυκάκι είναι αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Μαράκι!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!
Φραουλοπειρασμός! Και για μένα που τσακίζω τις φράουλες σε όλες τους τις μορφές είναι σκέτη απόλαυση! Υπέροχη ιδέα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο επιδόρπιο, Μαρία. Αποκλείται να σου ξαναμείνουν φράουλες στο ψυγείο, από εδώ και εμπρός!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Ωωωω ωραία! Μου έδωσες ιδέα για σουδάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αναρωτιόμουν καιρό για αυτό το shortcake που τόσο συχνά βλέπω στα ξένα blogs, αλλά με κατατόπισες πλήρως. Και εμείς έτσι τις τρώγαμε τις φράουλες παλιά, αλλά τώρα που μεγαλώσαμε αποζητούμε τέτοιες ωραίες γκουρμεδιάρικες και εμφανίσημες συνταγές (πρώτα τρώμε με τα μάτια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ όλους! Το γλυκάκι είναι πράγματι νοστιμότατο, μέχρι και το ανιψάκι μου που τρώει μόνο σοκολάτες, ξετρελάθηκε:)
ΑπάντησηΔιαγραφή