Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

μανιτάρια στιφάδο/Mushroom and Onion Stew

Ένα πολύ νόστιμο και νηστίσιμο φαγητό σας έχουμε σήμερα. Τη συνταγή την βρήκα σε ένα περιοδικάκι από το γερμανικό ΣΜ και είναι της Diane Kochilas.
Εκτός από κάποιες πολύ μικρές αλλαγές, η πιο βασική αλλαγή είναι ότι έβαλα πάστα ντομάτας. Παρόλη τη νοστιμιά του δε μου άρεσε το χρώμα του φαγητού και έτσι πρόσθεσα και λίγη πάστα ντομάτας για να έχει ένα πιο έντονο χρώμα.

χρειαζόμαστε
750 γρ μανιτάρια διάφορα
750 γρ μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
1/2 φλ κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλάκι ολόκληρο μαύρο πιπέρι
5-6 κόκκους μπαχάρι
1/2 κουταλάκι ξερό δενδρολίβανο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε το κρασί. Σιγοβράζουμε 10 λεπτά με ανοιχτή την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξύδι, την πάστα ντομάτας, τη ζάχαρη και το αλάτι και μαγειρεύουμε άλλα 15 λεπτά. Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε, αφήνουμε για ένα λεπτό και βγάζουμε από τη φωτιά.
A very tasty recipe for today, taken from the German SM, by Dianne Kochillas.
Other than a few minor changes, the major one was that I added tomato paste.
I didn't like the colour of the finished dish, so I added some tomato paste to intensify the colour.

we need
25 oz various mushrooms
25 oz pearl onions
1/2 cup red wine
1 Tbsp tomato paste
3 Tbsps olive oil
2-3 Tbsps balsamic vinegar
2 bay leaves
1/2 tsp whole black pepper
5-6  whole allspice
1/2 tsp dried rosemary
1/2 tsp parsley, chopped
1 tsp sugar
salt

Clean and cut mushrooms in chunky slices.
Heat olive oil in a pot and saute onions until transparent. Cover and continue cooking over low heat until soft.
Add mushrooms, spices and herbs. Bring to a boil and add wine.
Let cook over low heat for 10 min, uncovered.
Add vinegar, tomato paste, sugar and salt and cook for 15 more min.
Add parsley, stir, cook for 1 min and remove from element.

20 σχόλια:

  1. Φανταστικό φαγητό το έχω κάνει πρόσφατα και ΄λεγες πως τρως κρέας!!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία, ίσως δικαίως τα μανιτάρια θεωρούνται το "κρέας του φτωχού", από τα παλιά κιόλας χρόνια. Πολύ νόστιμα και δεν καταλαβαίνεις την έλλειψη του κρέατος. Ωραιότατο το σημερινό σου φαγάκι.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραια προταση, σε στιφαδο δεν τα εχω δοκιμασει τα μανιταρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιότατο! Και νομίζω ότι η πάστα ντομάτας ήταν πολύ καλή προσθήκη μιας που χωρίς αυτή, το χρώμα του φαγητού θα ήταν πολύ μπεζ και μουντό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεία τα μανιτάρια!!!
    Υπέροχο φαγάκι.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα πιο ωραία νηστίσιμα στιφάδα! Το ζήλεψα τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια στα χεράκια σου! Λιμπιστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαγάκι φοβερό μας σερβίρεις σήμερα Μαράκι, όλο νοστιμιά!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολύ καλό πιάτο έφτιαξες μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία ιδέα! Και σκέτο χωρίς ζυμαρικά θα το απολάμβανα μη σου πω και περισσότερο. Και το λέω εγώ που είμαι φαν του ζυμαρικού.

    Το τέλειο υποκατάστατο του κρέατος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλειο στιφάδο! Μη σου πω ότι θα φτιαχτεί και πολύ άμεσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Sounds wonderful, how could it not be good with mushrooms and onions? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία και μελωμένα φαίνονται πολύ νόστιμο πιάτο ,καλοφάγωτο,καλο βράδυ,φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λατρεμένα μανιτάρια...!
    Πολύ νόστιμο το φαγάκι σου..:)
    Και σκέτο ακόμα...με ζεστό ψωμάκι...κόλαση!

    Φιλιάααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. Se ve irresistible me encanta su color muy muy rico,saludos abrazos y abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαράκι μου πολύ νόστιμο το πιάτο που μας σερβίρεις!!!Λατρεύω τα μανιτάρια!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μοιάζει με αυτή που κάνω κι εγώ. Παραπάνω μυρωδικά έχει νομίζω! Λατρεύουμε τα μανιταράκια! :-*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μμμμ ενδιαφέρον αυτό πιάτο! Πολύ ωραία ιδέα!! Στα μανιτάρια έχω μεγάλη αδυναμία οπότε μπαίνει στο πρόγραμμα. Ευχαριστούμε!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Ήταν πράγματι πολύ ωραίο το φαγάκι!
    Και εγώ Χρυσαυγή μου χωρίς ζυμαρικό τα προτιμώ περισσότερο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή