σταφιδόψωμο/Raisin bread

Κάποια εποχή είχε ανοίξει ένας φούρνος κοντά στη δουλειά, που έφτιαχνε καταπληκτικά σταφιδόψωμα και φυσικά όλη την ώρα ήμουν εκεί! Έχω βέβαια πολύ καιρό να φάω αλλά μόλις είδα αυτή τη συνταγή σε κάποιο αμερικάνικο περιοδικό, θυμήθηκα εκείνες τις ωραίες εποχές που και δουλειά είχα και μπορούσα να τρώω ότι ήθελα, χωρίς να το σκεφτώ! Τι νομίζετε έτσι εύκολα τα παίρνει κανείς τα κιλά, χρειάζεται χρόνος και μεγάλη προσπάθεια, χαχα!

χρειαζόμαστε
3 1/2 - 4 φλιτζάνια αλεύρι
2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1 κουταλάκι σπόρους κύμινου
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
3/4 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι σταφίδες, μαύρες και ξανθές
3 αυγά
1 1/3 φλιτζάνι ξυνόγαλο

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη βρώμη αφού έχουμε κρατήσει μια κουταλιά για πασπάλισμα στο τέλος. Ανακατεύουμε και τις σταφίδες. Χτυπάμε ελαφρά τα δυο αυγά και τα ρίχνουμε στο μίγμα. Ρίχνουμε και το ξυνόγαλο και πλάθουμε τη ζύμη.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ή όσο χρειάζεται για να μην κολλάει στα χέρια. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τη ζύμη σε μια φρατζόλα ή τη χωρίζουμε και πλάθουμε μικρά σταφιδόψωμα. Βάζουμε σε ταψί ελαφρά λαδωμένο η στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα μαχαίρι κάνουμε ένα Χ πάνω στο ψωμί. Χτυπάμε το τρίτο αυγό και αλείφουμε τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη βρώμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160β για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να το χτυπήσουμε από κάτω και να κάνει έναν κούφιο ήχο. Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε.
Once upon a time, there was a bakery close to my work that made amazing raisin bread,so,naturally, I was there all the time...I haven't had any raisin bread since,so, when I found this recipe in one of my american magazines, I was reminded of the good old times when I both had a job and was able to eat whatever I desired without even thinking twice...Do you really believe one gains weight just like that? It requires plenty of time and a lot of effort...hahaha..

we need
3 1/2-4 cups all purpose flour
2/3 cup sugar
1 cup old fashioned rolled oats
1 Tbs. caraway seeds
1 Tbs. baking powder
1 tsp. baking soda
3/4 tsp. salt
1 cup raisins
3 eggs
1 1/3 cups buttermilk

Reserve 1 Tbs. oats. In large bowl combine 3 1/2 cups flour, sugar, caraway seeds, baking powder, soda, salt and remaining oats. Toss in raisins. Beat 2 eggs lightly and add them to the mixture. Add buttermilk and knead dough. Add remaining flour or as much as needed until dough doesn't stick to the  hands. On lightly floured surface shape dough into one loaf or divide and shape into smaller loaves of raisin bread. Line pan with baking paper or grease it and place raisin bread.Using a sharp knife,carve an X on the bread. Beat the third egg and brush the dough with it.Sprinkle with reserved oats. Bake in pre-heated oven at 325F for about 1 hour or until it makes a hollow sound when tapped on bottom. Allow to cool and slice.

24 σχόλια:

  1. Πολύ αγαπημένο του γιου μου!!
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Μαρία μου μοσχοβόλισε μέχρι εδώ και μου έφερε πολλές αναμνήσεις.. Διάβασμα πανελληνίων αγκαλιά με σταφιδόψωμο στις 5 το πρωί πριν να πάω στο σχολείο.. Απο τις πιο δυνατές μυρωδάτες αναμνήσεις..!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. What a lovely recipe! We have been having raisin toast for a while and I should try this for a great afternoon tea.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Este pan es una verdadera delicia,estupenda y muy linda receta,abrazos grandes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Would be my favorite thing to eat first thing in the morning with a huge cup of java

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα το κλικ μου το έκαναν η βρώμη και οι σπόροι κύμινου!
    Πρέπει να γίνεται πολύ ωραίο πάντως, μου αρέσουν αυτές οι "τσαχπίνικες" πινελιές στις συνταγές σου που κάνουν τη διαφορά!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μμμμμμ! μυρίζει τέλεια κι αυτή η γεύση της σταφίδας...με ξετρελλαίνει! Τόσο νόστιμο και τόσο υγιεινό (λατρεύω τη βρώμη και τις σταφίδες)!!! Γειά στα χεράκια σου Μαρία μου!
    Φιλιά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία τι ωραίο σταφιδόψωμο είναι αυτό και πόσο θα μοσχομυρίζει!! Δεν είμαι οπαδός των τσουρεκιών και των συναφών ψωμιών, αλλά μια φετούλα θα την ήθελα τώρα με τον καφέ μου. Με ξεσήκωσες! Το κύμινο, βλέπεις, μου έκανε κλικ:-) Καλό Σαββατοκύριακο Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσουν τα σταφιδόψωμα! Στο εξής θα αντικαθιστώ το ξυνόγαλο με κεφίρ αφού το δοκιμασω πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλό μου φαίνεται... υπάρχει τρόπος να ανικατασταθούν τα αυγά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειλικρινά το λατρεύω το σταφιδόψωμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γλυκάκι που μου ξυπνάει μόνο όμορφες αναμνήσεις!!
    Μαράκι τους σπόρους κύμινου που τους βρίσκεις??
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. I love thought of a morning pick me up This plum bread sounds delicious.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημενο και τρωγεται το ατιμο χωρις να το καταλαβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραιοτατο!!!!!!!
    Ευχομαι μια καλη χαμογελαστη εβδομαδα με τα λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι ωραίο Μαράκι μου !!!! Σήμερα κιολας που δεν δουλεύω θα το φτιάξω!! Φιλάκια πολλά
    καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α! τα κιλά Μαρία μου, είναι μια αξιοποίηση χρόνου, επιμονής, υπομονής και χρήματος!
    Και σωστά πολύ σωστά το τοποθετείς το θέμα, όσο για το σταφιδοψωμάκι πολύ-πολύ νόστιμο ειδικά άμα είναι φρέσκο και ζεστούτσικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. What an unusual and different raisin bread recipe...without the yeast, sounds easier. Also the addition of the caraway seeds, which I love so much is a nice combination with raisins, and oats. A must try! Lovely:DDD
    Thanks for sharing...Maria, and Xara!
    xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να φτιάξω αν και μου αρέσει πολυ....

    λες?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πράγματι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα μοσχομυρωδάτο φρέσκο σταφιδόψωμο:)

    mia δεν ξέρω αν μπορούν να αντικατασταθούν τα αυγά. Η Κική από τη "Mικρή κουζίνα" στο βιβλίο της που έχει σταφιδόψωμο με μαγιά δεν έχει αυγά αλλά εγώ δεν το έχω φτιάξει.

    ΕΛΕΝΑ τους σπόρους κίμινου τους έχω πάρει από το Μπαχάρ.

    ζαχαρούλα, φτιάξε το και πες μου εντυπώσεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Your bread looks so soft and scrumptious! I love raisin bread especially toasted!

    ΑπάντησηΔιαγραφή