χρειαζόμαστε
1 κιλό πατάτες
1 κιλό κολοκυθάκια
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
4 ντομάτες μέτριες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι
πιπέρι
Σε ένα μεγάλο μπολ κόβουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε ροδέλες. Ρίχνουμε και το μαϊντανό, το δυόσμο και το σκόρδο. Τρίβουμε μια ντομάτα, τη ρίχνουμε και αυτή και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα στρώνουμε ωραία ωραία στο ταψί μας.
Κόβουμε τις υπόλοιπες τρεις ντομάτες σε ροδέλες και σκεπάζουμε τα υλικά στο ταψί. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη τις ντομάτες, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό και περιχύνουμε με το λάδι.
Ψήνουμε στους 200β για 1 1/2 ώρα περίπου ή μέχρι να δούμε ότι φαγητό έχει γίνει και έχει μείνει με λίγο ζουμάκι. Ε, το πολύ πολύ να σας αρπάξουν λίγο οι ντομάτες, χιχι! Φυσικά σερβίρουμε με φέτα!
What can I say about this dish? One of our most loved ones, a true summer feast! Now therefore that summer is slowly coming to an end, let me write my recipe with lots of zucchini, once certain individuals don't like eggplant. You, on the other hand, can add some if desired. The quantity of ingredients given is approximate, you can add or subtract according to your taste..
2 lbs potatoes
2 lbs zucchini
1 green pepper
1 red pepper
2 cloves garlic, finely chopped
2 Tbsps parsley, finely chopped
1 Tbsp mint, finely chopped
4 medium tomatoes
1/2 cup olive oil
1 cup water
salt and pepper to taste
1 tsp sugar
In large bowl, slice potatoes, zucchini, onions and peppers in rounds. Add parsley, mint and garlic. Grate a tomato, add it and season. Combine all ingredients and layer in baking pan. Slice the three remaining tomatoes in rounds and top all other ingredients in pan. Sprinkle tomatoes with salt and sugar, add water and pour oil over them. Bake at 400F for about 1 1/2 hours, or until it's done and liquids are almost absorbed. The worst thing that could happen is that the tomatoes might get slightly singed..LOL..We naturally serve it with feta cheese!
Ξελιγωθηκα η γυναικα βραδιατικα..γεια στα χερια σου,αγαπημενο φαγητο με μπολικη φετουλα βαρελισια και ζεστο ψωμακι..μιαμ,μιαμ!!! μαζευω τα σαλια μου και φευγω..καλη σου νυχτα φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς ειναι αργα, ενα πιατο παρακαλω και ενα καλο κομματι φετα.Βλεπεις αυτα τα δυο πανε ανταμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, συμφωνώ κι εγώ μαζί σας!:-) Καταπληκτικό κλασσικό καλοκαιρινό φαγητό. Μπράβο Μαρία, μου το θύμισες γιατί φέτος το έφτιαξα μόνο μια φορά και πρέπει να προλάβω τα κολοκυθάκια.... Κι εγώ δεν βάζω ποτέ μελιτζάνα στο μπριαμ φούρνου. Καλό σας ξημέρωμα:-) Άννα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λατρεύω αυτό το φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ ξακουστό μπριαμ! Το μυστικό ειναι στον δυόσμο, δένει τοσο πολύ το φαγητό και το κάνει πραγματικά λαχταριστό. Γεια στα χεράκια σου Μαρία μου αγαπημένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
This sounds delicious! I have got all the ingredients at home and I love the combination of the flavours.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπριαμ του φούρνου, αχ τι μου θύμησες Μαρία.. το φαγητό που έγινε η αιτία να χτυπήσουν νεανικές καρδουλες!!! Νασαι καλά φαίνεται νοστιμότατο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΜΠΡΑΒΟ.
ΦΙΛΑΚΙΑ.
Το μπριάμ ή αλλιώς τουρλού είναι ένα φαγητό που λατρεύουμε! Εμείς θα προσθέσουμε βέβαια και λίγη μελιτζανούλα γιατί ως γνωστό τρελαινόμαστε για μελιτζάνα! φιλάκια πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο φαγητάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι πιπεριές του δίνουν άλλο άρωμα!
Aγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο καλοκαιρινό φαγητό. Αν καικάποιοι με το άκουσμα του μπριαμ κόβουν ρόδα μυρωμένα.. αμα τους το βάλεις στο πιάτο τελικά το τσακίζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς με κολοκυθάκια το τρώμε συνήθως.
Φιλιά
εγώ βάζω μερικά φύλλα φρέσκα βασιλικό,δοκίμασε
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο, χαρακτηριστικό καλοκαιρινό και όχι μόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτό το φαγάκι οι δικοί μου παράξενοι ...τρώνε τη μελιτζάνα και δεν κάνουν κιχ!
Εφη
Πολυαγαπημένο καλοκαιρινό φαγάκι, με ότι υλικά μαζεύω από τον κήπο μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμμμ μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!!!
It looks wonderful!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόλυτα καλοκαιρινό φαγάκι, το τιμήσαμε και με το παραπάνω το καλοκαίρι, το ξανατιμούμε όμως ευχαρίστως σερβιριζόμενοι και από το δικό σας νοστιμότατο μπριάμ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλό βράδυ!
Είδα το mia και μπήκα από περιέργεια.... αλλά μου βγήκε σε καλό....και έφαγα...και χόρτασα και το θεό εδόξασα....χάρηκα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο, καλοκαιρινό, υγιεινό και πεντανόστιμο το πιάτο!!! Να σερβιριστώ μια μεριδούλα; Πολλά φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος Μαρία μου δεν το έχω φτιάξει καθόλου, να πάρω από το δικό σου το νόστιμο; δεν θα πεις όχι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Maria-This is the dish we call Peperonata in Italian. Love all the veggie combinations, and the tomatoes. Instead of the mint, we add basil!
ΑπάντησηΔιαγραφήNext time, I will certainly make it with your amazing recipe...thanks for sharing, Maria, and Xara!
xoxo
Γειά σας! Τι να πω κι εγώ για το αγαπημένο φαγητό του καλοκαιριού; Ο καθένας μπορεί να κάνει ίσως τη δική του παραλλαγή, αλλά γενικά παραμένει σταθερή μεσογειακή αξία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά, δεν έχω δοκιμάσει καλύτερο μέχρι τώρα από της μαμάς, αλλά είμαι φυσικά ανοιχτή και σε νέες δοκιμές! :)
Καλό μεσημέρι και καλό Π/Σ/Κ! :)
Το μπριάμ από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά πλέον και λέω πλέον γιατί μικρή ούτε που να του ρίξω δεύτερη ματιά. Τώρα το λατρεύω γιατί είναι πολύ ξεαγχωτικό, ότι έχεις το βάζεις και τελειώνεις. Τέλεια η παραλλαγή σας κορίτσια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο καλοκαιρινό φαγάκι...να είσαι καλά. Καλό Σ/Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήReally delicious! This sounds like a lighter version of briam since it's made without eggplants. I am not too crazy about eggplants, however I love melitzanosalata. I could never get away with omitting them at my house. There would be too many objections.
ΑπάντησηΔιαγραφή