Tο Δικό Μας Μπριάμ / Our "Briam"

Τι να πω για αυτό το φαγητό; Είναι από τα πιο αγαπημένα μας, πραγματική γιορτή καλοκαιριού. Τώρα λοιπόν που το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει ας γράψω και εγώ τη δική μου συνταγή με μπόλικο κολοκύθι, μια και κάποιοι στην οικογένεια δεν τρώνε μελιτζάνες. Φυσικά εσείς μπορείτε να τις προσθέσετε. Τα υλικά είναι στο περίπου, προσθέτετε και αφαιρείτε ανάλογα με τις επιθυμίες σας.

χρειαζόμαστε
1 κιλό πατάτες
1 κιλό κολοκυθάκια
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
4 ντομάτες μέτριες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη

Σε ένα μεγάλο μπολ κόβουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε ροδέλες. Ρίχνουμε και το μαϊντανό, το δυόσμο και το σκόρδο. Τρίβουμε μια ντομάτα, τη ρίχνουμε και αυτή και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα στρώνουμε ωραία ωραία στο ταψί μας.
Κόβουμε τις υπόλοιπες τρεις ντομάτες σε ροδέλες και σκεπάζουμε τα υλικά στο ταψί. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη τις ντομάτες, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό και περιχύνουμε με το λάδι.
Ψήνουμε στους 200β για 1 1/2 ώρα περίπου ή μέχρι να δούμε ότι φαγητό έχει γίνει και έχει μείνει με λίγο ζουμάκι. Ε, το πολύ πολύ να σας αρπάξουν λίγο οι ντομάτες, χιχι! Φυσικά σερβίρουμε με φέτα!

What can I say about this dish? One of our most loved ones, a true summer feast! Now therefore that summer is slowly coming to an end, let me write my recipe with lots of zucchini, once certain individuals don't like eggplant. You, on the other hand, can add some if desired. The quantity of ingredients given is approximate, you can add or subtract according to your taste..

We need
2 lbs potatoes
2 lbs zucchini
1 green pepper
1 red pepper
2 medium onions
2 cloves garlic, finely chopped
2 Tbsps parsley, finely chopped
1 Tbsp mint, finely chopped
4 medium tomatoes
1/2 cup olive oil
1 cup water
salt and pepper to taste
1 tsp sugar

In large bowl, slice potatoes, zucchini, onions and peppers in rounds. Add parsley, mint and garlic. Grate a tomato, add it and season. Combine all ingredients and layer in baking pan. Slice the three remaining tomatoes in rounds and top all other ingredients in pan. Sprinkle tomatoes with salt and sugar, add water and pour oil over them. Bake at 400F for about 1 1/2 hours, or until it's done and liquids are almost absorbed. The worst thing that could happen is that the tomatoes might get slightly singed..LOL..We naturally serve it with feta cheese!

25 σχόλια:

  1. Ξελιγωθηκα η γυναικα βραδιατικα..γεια στα χερια σου,αγαπημενο φαγητο με μπολικη φετουλα βαρελισια και ζεστο ψωμακι..μιαμ,μιαμ!!! μαζευω τα σαλια μου και φευγω..καλη σου νυχτα φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ειναι αργα, ενα πιατο παρακαλω και ενα καλο κομματι φετα.Βλεπεις αυτα τα δυο πανε ανταμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, συμφωνώ κι εγώ μαζί σας!:-) Καταπληκτικό κλασσικό καλοκαιρινό φαγητό. Μπράβο Μαρία, μου το θύμισες γιατί φέτος το έφτιαξα μόνο μια φορά και πρέπει να προλάβω τα κολοκυθάκια.... Κι εγώ δεν βάζω ποτέ μελιτζάνα στο μπριαμ φούρνου. Καλό σας ξημέρωμα:-) Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ ξακουστό μπριαμ! Το μυστικό ειναι στον δυόσμο, δένει τοσο πολύ το φαγητό και το κάνει πραγματικά λαχταριστό. Γεια στα χεράκια σου Μαρία μου αγαπημένη!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. This sounds delicious! I have got all the ingredients at home and I love the combination of the flavours.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπριαμ του φούρνου, αχ τι μου θύμησες Μαρία.. το φαγητό που έγινε η αιτία να χτυπήσουν νεανικές καρδουλες!!! Νασαι καλά φαίνεται νοστιμότατο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ.
    ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΜΠΡΑΒΟ.
    ΦΙΛΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μπριάμ ή αλλιώς τουρλού είναι ένα φαγητό που λατρεύουμε! Εμείς θα προσθέσουμε βέβαια και λίγη μελιτζανούλα γιατί ως γνωστό τρελαινόμαστε για μελιτζάνα! φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραίο φαγητάκι!
    Και οι πιπεριές του δίνουν άλλο άρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο καλοκαιρινό φαγητό. Αν καικάποιοι με το άκουσμα του μπριαμ κόβουν ρόδα μυρωμένα.. αμα τους το βάλεις στο πιάτο τελικά το τσακίζουν.
    Κι εμείς με κολοκυθάκια το τρώμε συνήθως.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εγώ βάζω μερικά φύλλα φρέσκα βασιλικό,δοκίμασε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχο, χαρακτηριστικό καλοκαιρινό και όχι μόνο!

    Σε αυτό το φαγάκι οι δικοί μου παράξενοι ...τρώνε τη μελιτζάνα και δεν κάνουν κιχ!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολυαγαπημένο καλοκαιρινό φαγάκι, με ότι υλικά μαζεύω από τον κήπο μου...
    Μμμμμμμμ μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απόλυτα καλοκαιρινό φαγάκι, το τιμήσαμε και με το παραπάνω το καλοκαίρι, το ξανατιμούμε όμως ευχαρίστως σερβιριζόμενοι και από το δικό σας νοστιμότατο μπριάμ;-)
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είδα το mia και μπήκα από περιέργεια.... αλλά μου βγήκε σε καλό....και έφαγα...και χόρτασα και το θεό εδόξασα....χάρηκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τέλειο, καλοκαιρινό, υγιεινό και πεντανόστιμο το πιάτο!!! Να σερβιριστώ μια μεριδούλα; Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φέτος Μαρία μου δεν το έχω φτιάξει καθόλου, να πάρω από το δικό σου το νόστιμο; δεν θα πεις όχι!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Maria-This is the dish we call Peperonata in Italian. Love all the veggie combinations, and the tomatoes. Instead of the mint, we add basil!
    Next time, I will certainly make it with your amazing recipe...thanks for sharing, Maria, and Xara!
    xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γειά σας! Τι να πω κι εγώ για το αγαπημένο φαγητό του καλοκαιριού; Ο καθένας μπορεί να κάνει ίσως τη δική του παραλλαγή, αλλά γενικά παραμένει σταθερή μεσογειακή αξία!
    Προσωπικά, δεν έχω δοκιμάσει καλύτερο μέχρι τώρα από της μαμάς, αλλά είμαι φυσικά ανοιχτή και σε νέες δοκιμές! :)
    Καλό μεσημέρι και καλό Π/Σ/Κ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το μπριάμ από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά πλέον και λέω πλέον γιατί μικρή ούτε που να του ρίξω δεύτερη ματιά. Τώρα το λατρεύω γιατί είναι πολύ ξεαγχωτικό, ότι έχεις το βάζεις και τελειώνεις. Τέλεια η παραλλαγή σας κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τι ωραίο καλοκαιρινό φαγάκι...να είσαι καλά. Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Really delicious! This sounds like a lighter version of briam since it's made without eggplants. I am not too crazy about eggplants, however I love melitzanosalata. I could never get away with omitting them at my house. There would be too many objections.

    ΑπάντησηΔιαγραφή