Κοτόπουλο με φινόκιο στο φούρνο / Oven-baked chicken with fennel

Ξέρω χάθηκα! Πολλά και διάφορα συμβαίνουν που δε μου επιτρέπουν να περνάω συχνά από τα αγαπημένα μου μπλογκς, θα προσπαθήσω να το διορθώσω αυτό σύντομα:)
Έφτιαξα δυο τρία φαγάκια αυτές τις μέρες που αξίζει να τα γράψω και ξεκινάω με ένα νοστιμότατο κοτόπουλο με φινόκιο, που όπως θα έχετε ίσως καταλάβει, μας αρέσει πολύ!

χρειαζόμαστε
8 μπουτάκια κοτόπουλου
2 ρίζες φινόκιο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι κόλιανδρο
1/2 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι-πιπέρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι. Καθαρίζουμε τα φινόκιο, τα κόβουμε σε χοντρούτσικες φέτες και τα βάζουμε ανάμεσα στο κοτόπουλο. Ρίχνουμε από πάνω και το μαϊντανό.
Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας σε ένα φλιτζάνι νερό, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το τρίτο κουταλάκι ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο, τον κόλιανδρο και την κανέλα για μερικά δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το μίγμα γιαουρτιού, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ρίχνουμε πάνω από το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180β για μια ώρα ή μέχρι να δέσει το φαγητό. Σερβίρουμε με ρύζι.
I know, I've been away too long! Many divers things have been happening that have prevented me from frequenting my favorite blogs, however I'll try to rectify the problem ASAP :). I've made several worth posting meals lately, so I'm starting with a delicious chicken with fennel which, by the way, as most of you know by now, we adore !

We need
8 chicken drumsticks
2 fennel roots
1 Tbsp parsley, finely chopped
1 Tbsp fresh ginger, grated
1  garlic clove minced
1 tsp coriander
1/2 tsp cinnamon
2 Tbsps flour
3 Tbsps tomato paste
200 gr Greek yoghourt
salt and pepper to taste
3 Tbsps olive oil

In non-stick skillet, heat 2 Tbsps olive oil and saute chicken until golden brown all around. Transfer into  small baking pan. Peel fennel and cut in thick slices; arrange  in between chicken. Sprinkle with parsley. Dilute tomato paste in one cup of water, add yoghourt and stir well. Add third Tbsp of olive oil in skillet and saute garlic, coriander and cinnamon for a couple of seconds. Blend in flour and keep on stirring till it's diluted. Incorporate yoghourt mixture, increase the heat and stir, till sauce thickens. Add salt and pepper and pour over chicken. Cover and bake at 350F for 1 hour. Serve with rice.

41 σχόλια:

  1. Μαρία το φινόκιο το χρησιμοποιώ σε σάλτσες ή μέσα σε μπιφτέκια λίγο όμως δεν έχω δοκιμάσει πολύ να προσθέσω σε φαγητά νομίζω ότι θα πάρουν έντονη γεύση είναι έτσι ή κάνω λάθος;;
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπημενο το φινοκιο δινει φινα γευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το φαντάζομαι πολύ αρωματικο αυτό το πιάτο, με τόσα όμορφα μυρωδικά!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φαντάζομαι γεύση, το φινόκιο ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο και ψάρι!!
    καλή εβδομάδα κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Moυ αρέσει πάρα πολύ, φαντάζομαι αρώματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαράκι κι εμείς του φινόκιο είμαστε...ωραία ιδέα για διαφορετικό κοτόπουλο...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το φινόκιο το έχω συνδυάσει με κρέας και το έχω φτιάξει φρικασέ. Μέχρι τώρα μόνο με λεμονάτες σάλτσες. Το κόκκινο πιάτο σου δείχνει λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξανθή, δεν την καταλαβαίνω καθόλου έντονη τη γεύση του φινόκιο, βέβαια όπως είπα εμένα μου αρέσει πολύ. Αρωματικό περισσότερο ίσως ναι αλλά έντονο καθόλου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειρήνη σε ευχατιστώ! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΛΕΝΑ για μένα ότι έχει φινόκιο είναι νοστιμότατο!
    Καλή εβδομάδα και σε σένα! Μουτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ με ψάρι δεν το έχω κάνει αλλά με το κοτόπουλο είναι πολύ νόστιμο!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίλα, πράγματι είναι πολύ ωραίο, σε ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. SpIrToKoYto και να σκεφτείς ότι πριν λίγα χρόνια δεν ήξερα ούτε πως είναι το φινόκιο!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Vita, σε ευχαριστώ! Φρικασέ έ; μμμμμ!!! Μου έδωσες ιδέα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ έχω αρχίσει λάου..λάου και το προσθέτω σε όποια φαγάκια το σηκώνουν...μια χαρά το τρώνε και μάλιστα σε ένα τελευταίο έλεγαν και ξανάλεγαν όλοι τους τι ωραίο που το έφτιαξα..αντε να τους πεις ότι έβαλα φινόκιο να δεις τι θα γίνει....Θα κάνω μία δοκιμή και σε κοκκινιστό γιατί δεν μπορώ να το φανταστώ και με τσίτωσες τώρα...
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mmmmm! νοστιμότατο!! Πρέπει να είναι πολύ αρωματικό!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Περίεργο πιάτο! Νόμιζα στην αρχή της συνταγής πως θα ήταν κοτόπουλο ψητό με φινόκιο ανάμεσα έτσι όπως βάζουμε τις πατάτες, αλλά αυτή η σος με τον πελτέ και το γιαούρτι θα το κάνει πολύ ιδιαίτερο!
    Ωραία ιδέα μας έδωσες, καλό μεσημέρι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μετά το Πάσχα το έκανα με κατσικάκι, κάπως σαν φρικασέ (που λέει και η φίλη Vita) παρέα μ' ένα μικρό μαρούλι. Μου έγινε πολύ ωραίο. Με κοτόπουλο δεν μου έχει περάσει από το μυαλό να το συνδυάσω, αν και θα έχει κάπως "έντονο" άρωμα για ένα ελαφρύ κρεατικό πιστεύω.
    Πάντως, με το πιατάκι της φωτογραφίας Μαρία μας, με κάνεις να θέλω να κάνω τις σχετικές δοκιμές μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ελπίζω για καλό λόγο να έμεινες μακρυά από τα μπλογκοσπιτάκια....
    Υπάρχουν υλικά που όταν τα δοκιμάσω θέλω μετά να τα βάλω παντού, έτσι και με το φινόκιο, όταν το πρωτοδοκίμασα, ήθελα να το βάλω παντού.
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραίο πιάτο Μαρία. Και σίγουρα πεντανόστιμο.
    Το φινόκιο δίνει ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχ αυτό το φινόκιο...Να μην το έχω δοκιμάσει ακόμα!!! Με προκαλείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εφη, εδώ δεν έχει λάου λάου, τους έχω ταράξει με το φινόκιο, χαχα! Ακόμα και η παράξενη κόρη μου το τρώει τώρα πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Tante Kiki σε ευχαριστώ πολύ! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. The Dark Chef ευχαριστώ, είναι πραγματι ιδιαίτερη η σαλτσούλα! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Penelope, όπως είπα και στην Ξανθή, δε μου φαίνεται καθόλου έντονο το άρωμα του. Φυσικά δεν είμαι και αμερόληπτος κριτής, χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. manousina σε ευχαριστώ! Έτσι το έχω πάθει και εγώ με το φινόκιο, τους έχω ταράξει:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μarion σε ευχαριστώ πολύ. Τα μπισκότα σου με τη ζαχαρόπαστα είναι πανέμορφα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. kiki, μα τόσα σου έχω πει, ακόμα δε σε έχω ψήσει;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ενδιαφερουσα συνταγη Μαρια!Μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κι εγώ απο τότε που ανακάλυψα το φινόκιο το βάζω παντού! Ανυπομονώ να δοκιμάσω τη συνταγή σου!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση θεωρώ ότι μαζί με το τζίντζερ πρέπει να είναι θεικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λοιπόν δεν έχω μαγειρέψει ποτέ με φοινόκιο αλλά αύτο το πιάτο φαίνεται πολύ ιδιαίτερο ακόμα και από τον τρόπο που το μαγειρεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. mara, σε ευχαριστώ πολύ! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Νίκη Λ. μα δεν είναι καταπληκτικό το άρωμα του;
    Αν τη φτιάξεις ελπίζω να σου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Taste Advisor, το φινόκιο και το τζίντζερ τώρα τελευταία τα έχω μάθει αλλά τα έχω ταράξει, χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Katerina, πράγματι είναικαι νόστιμο και εύκολο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή