Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Sweet and sour spareribs/ Γλυκόξινα χοιρινά παϊδάκια



Good morning friends ! Today will be a very sad day for Miss Piggy ...I cooked one of her relatives (Turned out quite delicious too!!) OINK OINK
This happens to be a family favorite and since our older son paid us a 24hr visit from Ottawa , I decided to surprise him . He , on the other hand , surprised me with 5 loads of laundry !! What are moms for ?
This is a hands-on , finger-licking meal , so get several wet ones handy..


We'll need 
5 lbs pork spareribs
for the sause
2 cups brown sugar
1 cup applesauce
1/2 cup ketchup
6 Tbsps lemon juice
1/2 tsp salt
1/2 tsp pepper
1/2 tsp garlic salt
1/2 tsp paprika
1/2 tsp cinnamon

Combine all the above ingredients in saucepan and bring to a boil . Lower heat and let simmer for 5 min.
In the meantime , separate ribs and arrange in 9X13 baking pan . Baste the ribs with half the sauce and bake in pre-heated oven , at 325F , for 45min. Turn the ribs over , baste with the remaining sauce and continue baking for another 45min. I served them with stir-fried veggies and mini potatos, peel-on.
Hope you enjoy as much as we did , kisses to all !!

Tip nr 1 : The sweet and sour sauce is also good with chicken .
Tip nr 2 :Cover the baking pan with aluminum foil to prevent excess scrubbing.

*Note to self : N E V E R try to take food photos for the blog , in the presence of three hungry human males and one four-legged furry carnivore !! Disappointing results ...


Καλημέρα φίλοι μου. Σήμερα είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για τη Miss Piggy... μαγείρεψα ένα συγγενή της! (Παρόλα αυτά έγινε νοστιμότατο!!) οϊνκ, οϊνκ
Είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά και αφού ο μεγάλος μου γιος μας έκανε την τιμή να έρθει από την Ottawa για 24 ώρες, αποφάσισα να του το κάνω έκπληξη. Εκείνος από την άλλη μεριά, μου έκανε έκπληξη με 5 σακούλες βρώμικα ρούχα για πλύσιμο!! Αλλά γι αυτό δεν είναι οι μαμάδες;


χρειαζόμαστε
2 κιλά χοιρινά παϊδάκια
για τη σάλτσα
2 φλιτζάνια σκούρα ζάχαρη
1 φλιτζάνι σάλτσα μήλου **
1/2 φλιτζάνι ketchup
6 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
1/2 κουταλάκι πάπρικα
1/2 κουταλάκι κανέλα

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και το βάζουμε στο μάτι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ στρώνουμε τα παϊδάκια σε ένα ταψί 23Χ33 εκ. περίπου. Αλείφουμε τα παϊδάκια με τη μισή σάλτσα και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 165β περίπου. Γυρίζουμε τα παϊδάκια, τα αλείφουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά. Εγώ τα σερβίρισα με ανάμεικτα λαχανικά και μίνι πατατούλες.

Tip 1: Η γλυκόξινη αυτή σάλτσα ταιριάζει πολύ και με κοτόπουλο.
Tip 2: Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί πριν βάλουμε τα παϊδάκια για να γλυτώσουμε το πολύ τρίψιμο όταν θα το πλύνουμε.

* Υποσημείωση Χαράς: ΠΟΤΕ μην τραβάς φωτογραφίες για το μπλογκ με ένα τετράποδο και τρια δίποδα πειναλέα αρσενικά να σε κοιτάνε:))

** Υποσημείωση Μαρίας: αpplesause (σάλτσα μήλου) έχω αγοράσει από το ΑΒ αλλά σύμφωνα με τη Χαρά μπορούμε να φτιάξουμε με βρασμένα και λειωμένα μήλα.


26 σχόλια:

  1. Αχ αυτό το θέμα με τις φωτογραφίες, δεν θα τη γλυτώσουμε κάποια μέρα! Οι άνθρωποι να πεινάνε κι εσύ να θες φωτογραφίες!!
    Ωραία σάλτσα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικά φαίνονται έτσι ξεροψημένα και καραμελωμένα! Άμεσα αντιγράφω τη σάλτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωί πρωί μας άνοιξες την όρεξη... Ούτε τυρόπιτα δε φάγαμε ακόμα κι εσύ μιλάς για παϊδάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χε , Χε, επίσης ποτέ μην τραβάς φωτογραφίες με πεινασμένο μωρό! Ωραία συνταγή, έχω και παϊδάκια στο ψυγείο, θα δοκιμαστεί συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κινέζικα παιδάκια, μου αρέσει αυτό το fusion μαγείρεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή η σαλτσούλα πρέπει να είναι όλα τα λεφτά!!!
    Μου αρέσει πολύ το πιάτο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαρά πολύ ωραίο! Λατρεύω τις γλυκόξινες γεύσεις!
    Με τις φωτογραφίες φαγητών την ώρα του σερβιρίσματος νομίζω ότι όλες έχουμε ένα προβληματάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο το φαγητό σου! Καλά που μαγειρεύεις κανένα κρεατάκι βρε Χαρουλίτσα, γιατί εμείς εδώ έχουμε ένα θέμα με τα κρέατα και το μπλογκ μέχρι τώρα ήτανε μισό:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένο φαγητό!!!!και κρίμα που δεν μπορώ να το φτιάχνω πιο συχνά, οι υπόλοιποι δεν το προτιμάνε δυστυχώς!!Χόρτασα το δικό σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλη μου υπέροχο το φαγητό θα ήθελα μια πιατέλα μπροστά μου για ..μεζέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγω στέκομαι ...στις σακούλες με τα βρώμικα ρούχα!
    ΑΧ! αυτές οι μαμάδες τι τραβάμε...
    Οσο για το φαγητό σου δεν ξέρω τι να πω,με τόσες συνταγές έχουμε πάθει πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΛΑΤΡΥΩ ΚΙ ΕΓΩ ΓΛΥΚΟΞΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ..ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Xanthi,Amelie,t'agoria tou spitiou trwne ti saltsa me to koutali otan teleiwsoun ta
    kreatika..he he
    o deimos tou politi,twra mou anoixes esy tin orexi gia tyropita..
    foodjunkie.eu,Katerina,Elena,Aggeliki N., efharistw! Filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. mia maria, ta eterwnyma elkontai , o symvolismos mas sto piato me ta paidakia kai ta lahanika. XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Riri,Dimitris, den hortaineis efkola me tosa paidakia,aplws sou anevainei i holisterini...
    dhmhtra,egw twra molis arhizw tin blogo-parakolouthisi kai exw pelagwsei..
    Maria,kali epityhia kai kalo sou vrady!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παϊδάκια λαχταριστά βλέπω εγώ και δεν μπορώ να αντισταθώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τέτοια ώρα δεν έπρεπε να είμαι εδώ!!!!! πειρασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. θα τα δoκιμασω γιατι μου αρεσουν τα γλυκοξινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. MARIA PIOYKA,GASTEROPLIX,Dimiourgia,to thetiko einai oti otan meletaei kaneis to menu den pairnei epi pleon thermides...Oneira glyka!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όλα όμορφα, αλλά η σάλτσα μήλου κάτι "μου κάνει" στο φαγητό...Χωρίς αυτήν δεν φτιάχνεται;
    Καλημέρα από ΝΖ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχ τι μου κάνεις βραδυάτικα!!! Μου τρέχουν τα σάλιααααααααααααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μ΄αρέσει η γλυκόξινη γεύση και ιδιαίτερα του χοιρινού.καταγράφεται η συνταγή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Artanis,den ehw kapoio ypokatastato tis saltsas milou;an paralifthei teleiws fantazomai pws kai i gefsi kai i yfi tha einai teleiws diaforetikes..
    Painter,afta pathainw ki egw otan diavazw syntages arga to vrady..Asta na pane..hehe
    Vita,s'efharistw.Kalo vrady!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χαρά τα παιδάκια την γλύτωσαν και μπόρεσες να βγάλεις φωτογραφία αλλά αν τα φτιάξω εγώ δεν νομίζω να προλάβω. Ο φίλος μου και μόνο που ακούει παιδάκι χοιρινό τρελαίνεται. Ειδικά για τέτοιου είδους παιδάκια spareribs ή baby back ribs! Η σάλτσα σου τέλεια!! Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή