Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

κρεμμυδοταρτάκια /Onion tartlets

Λοιπόν, Τσικνοπέμπτη αύριο και αφού εσείς θα βάλετε τα κρεατάκια, λέω να βάλω εγώ τα μεζεδάκια:) Πέρυσι σας είχα βάλει συνοδευτικά, φέτος αυτά τα νόστιμα ταρτάκια.
Φυσικά μπορεί να γίνει με την ίδια συνταγή μια μεγάλη τάρτα.
Η ζύμη για την τάρτα είναι η αγαπημένη μου ζύμη από το Μαμαλάκη που την χρησιμοποιώ συχνά, την ξαναγράφω εδώ για ευκολία.
για τη ζύμη
150γρ βούτυρο
250 γρ αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 αυγό
1-2 κουταλιές νερό

για τη γέμιση 
4 κρεμμύδια σε ροδέλες
2 αυγά
100 γρ τριμμένο ρεγκάτο ή γραβιέρα
100 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά καφέ ζάχαρη

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ανακατευτούν και να φαίνεται το μείγμα ότι έχει σβολιάσει. Ρίχνουμε τα αυγά και το νερό και κάνουμε μια ζύμη που θα είναι αρκετά μαλακή. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστο για μισή ώρα ή μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό βάζουμε τα κρεμμύδια να πάρουν 1-2 βράσεις και τα σουρώνουμε. Τα σοτάρουμε με το βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη. Τα αφήνουμε λίγο να ξανθύνουν και ρίχνουμε την κρέμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει λίγο η κρέμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα ρίχνουμε τα αυγά, το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσες μπαλίτσες και τις βάζουμε σε βουτυρωμένο μαφινοταψί. Πιέζουμε με   τα χέρια μας τη ζύμη κάτω και στα πλάγια να γίνουν μικρές ταρτίτσες. Ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά  από το μείγμα, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 180β για 35-40 λεπτά περίπου.
Oh well, since tomorrow is a feast and everyone is cooking meat, I'll make an appetizer. Last year I had made a side dish, now these yummy tartlets. One could certainly make a larger tart with the same recipe. The dough I'm using for the tart is my favorite recipe (by Mamalakis) that I frequently use, but will re-write for convenience.

For the dough
150gr butter
250gr flour
1/2 tsp salt
1 tsp sugar
1 egg
1-2 Tbsps water

For the filling
4 onions, cut in slices
2 eggs
100gr regato or gruyere cheese, grated, plus extra for topping
100ml table cream
1 Tbsp butter
1 Tbsp brown sugar

In mixer, beat butter, flour, sugar and salt, till well blended and crumbly. Add eggs and water and continue mixing till dough is very soft. Shape dough into a ball, cover with plastic wrap and refrigerate for at least half an hour or until ready to use.
In pot, bring onions with a little water to a boil, then drain. Slightly brown in butter and sprinkle with sugar. Continue browning and add cream, stirring till cream starts thickening, then remove from heat. Let cool a bit, then add egg and grated cheese and blend. Divide dough into 12 equal balls and press down on bottom and sides of a buttered muffin pan to shape tartlets. Spoon mixture in the tartlets, top with extra cheese and bake at 180C/350F for 35-40 min
 

16 σχόλια:

  1. Φαίνετε πολύ πολύ νόστιμη!! Έχω μια ιδαίτερη σχέση με τα κρεμμύδια. Τα τρώω σχεδόν με όλα!!!!! Εδώ και καιρό θέλω να κάνω μαι τάρτα με κρεμμύδια αλλά ακόμα δεν έσωσα! Καλο το τιπ με το gruyere γιατί μ΄χρι τώρα δεν ΄΄ηξερα με τι μπορώ να αντικαταστήσω το ρεγκάτο εφόσον εδώ δεν το βρίσκω!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσο ωραία φαίνονται που θέλω να κάνω βουτιά στην οθόνη αυτή τη στιγμή....Κρεμμυδάκι, αγαπημένο μου υλικό παντού και ειδικά στις τάρτες!
    Καλά τσικνίσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τις ιδέες που μου αρέσουν (ειδικά απ' όταν απέκτησα τις φόρμες των muffins) και σου λύνουν τα χέρια για εναλλακτικές παρουσιάσεις :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πεντανόστιμα είναι!!!
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή Τσικνοπέμπτη με τα νόστιμα ταρτάκια σου Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νόστιμα και σκανδαλιάρικα. Μ΄αρέσουν πολύ!
    Καλά να περάσετε και με το μέτρο οι...αταξίες.
    xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μούρλια φαίνονται, κι αγαπώ τα κρεμμύδια!!!!
    και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσουν πολύ τα κρεμμύδια μέσα σε πίτες και υατά τα ταρτάκια είναι ότι πρέπει για ένα ωράιο τραπέζι ή και για τσιμπολόγημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπεροχα ταρτακια με πλουσια αλμυρη γεμιση...ωχ μου ανοιξε η ορεξη!Καλο Σαβ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Your tarts are lovely, Maria. I hope you have a great Weekend. Happy Pancake Day. Blessings...Mary

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια. Πολλές δουλειές αυτές τις μέρες και δεν έχω πολύ χρόνο να απαντήσω ξεχωριστά.
    Αν τα φτιάξετε ελπίζω να σας αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ.
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ Ο ΜΗΝΑΣ ΜΑΡΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ομορφο συνοδευτικο για ολες τις εποχες.Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταπληκτικά ταρτάκια!Άργησα να τα δω,αλλά ευτυχώς τα πρόλαβα και θα φτιαχτούν οπωσδήποτε:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φανταστικη συνταγη! θα την φτιαξω οπωσδηποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή