Τάρτα με φινόκιο και απάκι/Smoked Ham And Fennel Tart

For English, scroll down
Μου αρέσει πολύ να φτιάχνω ΚΑΙ να τρώω τάρτες και τώρα πια, μετά από μια σειρά επαναληπτικών δηλώσεών μου, όλοι ξέρετε την αδυναμία που έχω στο φινόκιο...
Πώς ήταν δυνατό λοιπόν να μην κάνω έστω μια συνταγή με φινόκιο, στη διάρκεια του διαγωνισμού;
Δε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω πολλά υλικά, γιατί το φινόκιο από μόνο του είναι τόσο αρωματικό! Ο συνδυασμός του με την καπνιστή γεύση που δίνει το απάκι απογειώνει αυτήν την τόσο εύκολη τάρτα!!! Απλή και νοστιμότατη, απολαύστε τη :)

χρειαζόμαστε
για τη βάση
150-160 γρ αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
130 γρ βούτυρο
150 γρ τυρί κρέμα
για τη γέμιση
2 κουταλιές ελαιόλαδο
500-550 γρ φινόκιο ψιλοκομμένο
150 γρ ανθότυρο
100 γρ απάκι
100 ml γάλα
2 αυγά

Ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας καλύτερα από την προηγούμενη μέρα. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο μέχρι να γίνει το μείγμα σαν να έχει σβολιάσει. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και πλάθουμε τη ζύμη. Θα πρέπει να έχουμε μια ζύμη σχετικά μαλακή αλλά που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Την πατάμε με το χέρι να γίνει σαν ένας δίσκος, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα χοντρό φύλλο. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και το στρώνουμε. Κόβουμε το φινόκιο σε λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το φινόκιο για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το απάκι κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε για δυο λεπτά ακόμα. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αβγά, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το φινόκιο με το απάκι και προσθέτουμε το ανθότυρο σε τρίμματα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώνουμε το μείγμα στην τάρτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας.

💡 Μπορούμε να διπλασιάσουμε τα υλικά της βάσης και να καταψύξουμε το δίσκο για μελλοντική χρήση.

Και αυτή η ανάρτηση που δημιουργήθηκε με σκεύη από το ΙΚΕΑ, είναι για το το διαγωνισμό Food Blog Awards 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑ GourmetΤο Cookandfeed είναι φέτος υποψήφιο στην κατηγορία Best Family Cooking by IKEA.
Αν θέλετε να μας ψηφίσετε, απλώς πατάτε ΕΔΩ, γράφετε το mail σας και πατάτε το DONE!  
Ευχαριστούμε 💓 

I really love making AND eating tarts and, at this point, after a series of repetitive statements I've made, everyone knows my weakness for fennel...
I felt I had to at least post one recipe with fennel during this contest, and this is what I came up with.
I didn't need to use too many ingredients for this tart since the fennel itself is so fragrant! When combined with the smokey flavor of the ham, it tastes amazing!!! Simple and delicious, here it is, enjoy :)
For English, scroll down
we need
for the crust
5 oz all-purpose flour
1/2 tsp salt
4 oz butter
5 oz cream cheese
for the filling
2 Tbs olive oil
16-17 oz fennel, finely sliced
5 oz ricotta cheese
3 1/3 oz smoked ham, chopped
3 1/3 oz milk
2 eggs

It is best to prepare the crust a day ahead. In a bowl, combine flour,salt and butter and rub with fingers until crumbly. Add cream cheese and knead. Dough should be very pliable but not sticky. If necessary, add more flour. Press dough to form a disc, wrap with clear plastic wrap and refrigerate.
When ready for the tart, remove dough from fridge and roll out into a thick crust. Grease a tart dish and arrange dough. In a frying pan, sauté fennel in olive oil for a couple of min, until soft. Add smoked ham and stir for 2 more min, then let cool. In a bowl, whisk eggs lightly, add milk and stir.
Add fennel, ham and ricotta to egg mixture, stir well and pour over dough.
Bake in a preheated oven, at 350F, for about 40 min or until golden.

💡We can double or triple the crust recipe and freeze the dough discs for future use.

 This post is towards our participation in the Food Blog Awards 2016 contest, organized by BHMA Gourmet. Props used are from IKEA, our sponsor. Cookandfeed is a candidate in the Best Family Cooking by IKEA category.
If you wish to vote for us, simply press HERE, type your e-mail and press DONE!
Thank you💓

8 σχόλια:

  1. Υπέροχη τάρτα με αγαπημένα υλικά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το φινόκιο το τρώω ωμό σε σαλάτα , κοίτα πως το χρησιμοποίησες..μπράβο έμπνευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ το χρησιμοποιώ όπου μπορώ. Σε σαλάτες, σε ζυμαρικά, όπου μπορείς να φανταστείς! Μου αρέσει πολύ...φαίνεται ; χιχι

      Διαγραφή
  3. Τις τάρτες τις αγαπώ κι εγώ πάρα πολύ :)
    Είναι πάντα νόστιμες και τρώγονται στο χέρι!
    Το φινόκιο δεν το συμπαθώ και πολύ για να είμαι ειλικρινής, αλλά το απάκι το λατρεύω!
    Μου αρέσει πολύ και το τυρί κρέμα στη βάση, ωραία προσθήκη!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ερμιόνη μου! Οι τάρτες είναι και εύκολες και νόστιμες, άσε που μπορείς να βάλεις ότι γέμιση θέλεις! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. καλημερα! και μενα μου αρεσουν οιαλμυρεςταρτες! φοινοκιο δν εχω δοκιμασει αλλα στη συνταγη σου με το απακι πρεπει να ειναι ολα τα λεφτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ααααα, υπέροχη τάρτα, πολύ νόστιμη και πολύ αρωματική!! Με ξεσηκώνεις!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή