For English, scroll down
Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο σε όλους! Νομίζω ότι έχω ξαναπεί πόσο λίγο μου αρέσει το Καλοκαίρι. Και δεν είναι μόνο ή ζέστη... είναι και η ζέστη αλλά όχι μόνο...Είναι που αισθάνομαι ότι αποδιοργανώνομαι τελείως, τα προγράμματα πάνε περίπατο και αυτό για μένα είναι τουλάχιστον τραυματικό :)
Αυτό όμως που μου αρέσει στο καλοκαίρι είναι όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκονται σε αφθονία. Οι λαϊκές αγορές είναι ότι πιο όμορφο και πολύχρωμο υπάρχει στην πόλη. Άσε τα διάφορα καλούδια που παίρνουμε από τις διακοπές μας ή που μας φέρνουν αγαπημένοι φίλοι που ξέρουν την αγάπη μας για τοπικά προϊόντα. Μ' αυτά και μ' αυτά λοιπόν το Καλοκαίρι γίνεται για μένα λιιιιίγο πιο υποφερτό.
Τι λέγαμε λοιπόν για τα νόστιμα λαχανικά; Μου ήρθαν άσπρες μελιτζάνες πεσκέσι και πολύ το χάρηκα. Λένε πως οι λευκές μελιτζάνες είναι πιο γλυκές από τις άλλες και δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Εγώ να πω την αλήθεια δεν ξεπικρίζω καμιά μελιτζάνα, δε μου αρέσει αυτή η διαδικασία. Θέλω να ελέγχω το αλάτι που υπάρχει στο φαγητό και άν τις έχω πασπαλίσει με αλάτι για ώρα ή αν τις έχω βάλει σε αλατισμένο νερό όπως κάνει η μανούλα μου, νομίζω δε θα μπορώ. Μέχρι τώρα δεν είχα κανένα κανένα πρόβλημα αλλά αυτή είναι δική μου άποψη όποιος θέλει μπορεί να το κάνει. Έφτιαξα λοιπόν ένα ρολό με μελιτζάνες και χαλούμι, εύκολο και νοστιμότατο.
χρειαζόμαστε
3 μελιτζάνες 700-750 γρ κομμένες σε φέτες 1,5 εκ περίπου
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
225 γρ χαλούμι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
3 κουταλιές ελαιόλαδο
4 χωριάτικα φύλλα
1/8 κουταλάκι κανέλα σκόνη
αλάτι - πιπέρι-ζάχαρη
Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, τις αλατίζουμε ελαφρά, τις αλείφουμε με ένα πινελάκι με ελαιόλαδο από τις δυο μεριές και τις ψήνουμε στον αέρα στους 180β για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να καούν.
Σε ένα τηγάνι με δυο κουταλιές λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις ντομάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και την κανέλα και τις αφήνουμε να πιουν τα ζουμιά τους. Τις βγάζουμε να κρυώσουν λίγο.
Απλώνουμε δυο από τα φύλλα, αλείφουμε με τις δυο κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες τη μια δίπλα στην άλλη. Από πάνω απλώνουμε τα κρεμμύδια, πάνω από τα κρεμμύδια βάζουμε τις μισές φέτες από το χαλούμι και τελειώνουμε με τις μισές ντομάτες. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και με τον ίδιο τρόπο κάνουμε άλλο ένα.
Βάζουμε τα ρολά σε ένα ταψί, τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα τα φύλλα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να σταθούν για κανένα δεκάλεπτο, τα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
I have mentioned before that I am not particularly fond of summer. Heat is not the only reason, I become completely disorganized and that is really traumatic for me. The only thing I like about summer is that we get to enjoy fruits and vegetables in abundance. There are open air markets all over the city to make it pretty and colorful.
I was recently given some white eggplant and that made me really happy. I've heard that this kind is sweeter than the others and that they don't need to be sliced and sprinkled with salt before cooking, to prevent them from being bitter. I actually never follow that procedure and I've never had a problem.
I used the white eggplant to make an easy and delicious roll with haloumi cheese.
we need
3 eggplant, about 25 oz, in 1/2 in.slices
2 tomatoes, sliced
7 1/2 oz haloumi cheese, finely sliced
1 onion, finely sliced
1 garlic clove, minced
4 Tbsps tomato sauce, divided
3 Tbsps olive oil, divided
4 thick fillo dough sheets, divided
1/8 tsp cinnamon
salt-pepper-sugar, to taste
Layer eggplant slices over bottom of parchment paper layered pan, lightly season with salt, brush with olive oil on both sides and bake at 350F, on air setting, for approximately 20 min, or until they're soft.
In a frying pan, sauté onion and garlic in 2 Tbsps of the olive oil until soft, then transfer to plate. Add remaining Tbsp of olive oil to pan, add sliced tomatoes, season with salt and pepper, sprinkle with some sugar and cinnamon and sauté, until there is no juice in the pan. Transfer to plate and allow to slightly cool.
Spread out two of the fillo sheets, brush with 2 Tbsps of the tomato sauce and layer half the eggplant slices close together. Layer half the onions on top of the eggplant, followed by a layer of half the haloumi slices and finish with half the tomatoes. Roll fillo to enclose ingredients and repeat with remaining ingredients to make a second roll.
Place both rolls in a pan, brush with oil and bake in a preheated oven, at 400F, for about 30 min, or until golden.
Remove from oven, allow to cool for 10 min., slice and serve.
Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο σε όλους! Νομίζω ότι έχω ξαναπεί πόσο λίγο μου αρέσει το Καλοκαίρι. Και δεν είναι μόνο ή ζέστη... είναι και η ζέστη αλλά όχι μόνο...Είναι που αισθάνομαι ότι αποδιοργανώνομαι τελείως, τα προγράμματα πάνε περίπατο και αυτό για μένα είναι τουλάχιστον τραυματικό :)
Αυτό όμως που μου αρέσει στο καλοκαίρι είναι όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκονται σε αφθονία. Οι λαϊκές αγορές είναι ότι πιο όμορφο και πολύχρωμο υπάρχει στην πόλη. Άσε τα διάφορα καλούδια που παίρνουμε από τις διακοπές μας ή που μας φέρνουν αγαπημένοι φίλοι που ξέρουν την αγάπη μας για τοπικά προϊόντα. Μ' αυτά και μ' αυτά λοιπόν το Καλοκαίρι γίνεται για μένα λιιιιίγο πιο υποφερτό.
Τι λέγαμε λοιπόν για τα νόστιμα λαχανικά; Μου ήρθαν άσπρες μελιτζάνες πεσκέσι και πολύ το χάρηκα. Λένε πως οι λευκές μελιτζάνες είναι πιο γλυκές από τις άλλες και δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Εγώ να πω την αλήθεια δεν ξεπικρίζω καμιά μελιτζάνα, δε μου αρέσει αυτή η διαδικασία. Θέλω να ελέγχω το αλάτι που υπάρχει στο φαγητό και άν τις έχω πασπαλίσει με αλάτι για ώρα ή αν τις έχω βάλει σε αλατισμένο νερό όπως κάνει η μανούλα μου, νομίζω δε θα μπορώ. Μέχρι τώρα δεν είχα κανένα κανένα πρόβλημα αλλά αυτή είναι δική μου άποψη όποιος θέλει μπορεί να το κάνει. Έφτιαξα λοιπόν ένα ρολό με μελιτζάνες και χαλούμι, εύκολο και νοστιμότατο.
χρειαζόμαστε
3 μελιτζάνες 700-750 γρ κομμένες σε φέτες 1,5 εκ περίπου
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
225 γρ χαλούμι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
3 κουταλιές ελαιόλαδο
4 χωριάτικα φύλλα
1/8 κουταλάκι κανέλα σκόνη
αλάτι - πιπέρι-ζάχαρη
Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, τις αλατίζουμε ελαφρά, τις αλείφουμε με ένα πινελάκι με ελαιόλαδο από τις δυο μεριές και τις ψήνουμε στον αέρα στους 180β για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να καούν.
Σε ένα τηγάνι με δυο κουταλιές λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις ντομάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και την κανέλα και τις αφήνουμε να πιουν τα ζουμιά τους. Τις βγάζουμε να κρυώσουν λίγο.
Απλώνουμε δυο από τα φύλλα, αλείφουμε με τις δυο κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες τη μια δίπλα στην άλλη. Από πάνω απλώνουμε τα κρεμμύδια, πάνω από τα κρεμμύδια βάζουμε τις μισές φέτες από το χαλούμι και τελειώνουμε με τις μισές ντομάτες. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και με τον ίδιο τρόπο κάνουμε άλλο ένα.
Βάζουμε τα ρολά σε ένα ταψί, τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα τα φύλλα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να σταθούν για κανένα δεκάλεπτο, τα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
I have mentioned before that I am not particularly fond of summer. Heat is not the only reason, I become completely disorganized and that is really traumatic for me. The only thing I like about summer is that we get to enjoy fruits and vegetables in abundance. There are open air markets all over the city to make it pretty and colorful.
I was recently given some white eggplant and that made me really happy. I've heard that this kind is sweeter than the others and that they don't need to be sliced and sprinkled with salt before cooking, to prevent them from being bitter. I actually never follow that procedure and I've never had a problem.
I used the white eggplant to make an easy and delicious roll with haloumi cheese.
we need
3 eggplant, about 25 oz, in 1/2 in.slices
2 tomatoes, sliced
7 1/2 oz haloumi cheese, finely sliced
1 onion, finely sliced
1 garlic clove, minced
4 Tbsps tomato sauce, divided
3 Tbsps olive oil, divided
4 thick fillo dough sheets, divided
1/8 tsp cinnamon
salt-pepper-sugar, to taste
Layer eggplant slices over bottom of parchment paper layered pan, lightly season with salt, brush with olive oil on both sides and bake at 350F, on air setting, for approximately 20 min, or until they're soft.
In a frying pan, sauté onion and garlic in 2 Tbsps of the olive oil until soft, then transfer to plate. Add remaining Tbsp of olive oil to pan, add sliced tomatoes, season with salt and pepper, sprinkle with some sugar and cinnamon and sauté, until there is no juice in the pan. Transfer to plate and allow to slightly cool.
Spread out two of the fillo sheets, brush with 2 Tbsps of the tomato sauce and layer half the eggplant slices close together. Layer half the onions on top of the eggplant, followed by a layer of half the haloumi slices and finish with half the tomatoes. Roll fillo to enclose ingredients and repeat with remaining ingredients to make a second roll.
Place both rolls in a pan, brush with oil and bake in a preheated oven, at 400F, for about 30 min, or until golden.
Remove from oven, allow to cool for 10 min., slice and serve.
Λοιπόν θα φτιάξω και εγώ μία πίτα/τάρτα με λαχανικά σήμερα! Ζήλεψα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!!
Ούτε εγώ τις ξεπικρίζω τις μελιτζάνες Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω τωρα οι μελιτζάνες δεν είναι όπως παλιά..ειναι ο σπόρος και δεν είναι πικρές.
Οι άσπρες ειναι ωραίες..κι εγώ αμα βρίσκω στη λαική αγοράζω.
Πολύ ωραίο το ρολό..και για τραπέζι είναι μια χαρά. Και εύκολο ;)
Φιλιάα
Καλό μήνα!!
Σούπερ γεύσεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήSe ve muy exquisito y su masa muy refinada me gustaría preparar,abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ την ίδια άποψη έχω για τις λευκές μελιτζάνες. Είναι πιο γλυκές από τις άλλες φλάσκες. Πολύ ωραία υλικά μέσα στο ρολό σου. Ειδικά το χαλούμι το λατρεύω. Για τις μελιτζάνες δε, δεν χρειάζεται να πω πολλά!!! Από τα καλύτερα καλοκαιρινά μου λαχανικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο !!!!
Δεν έχω ξεπικρίσει ποτέ μελιτζάνες με αυτό τον τρόπο που λένε μέσα σε νερό και δεν είχα ποτέ μα ποτέ πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα είναι να κόψεις Κυριακή πρωί μελιτζάνες που αγόρασες το Σάββατο και να τις βρεις με πολλά σπόρια, και όλα είναι κλειστά τι κάνεις τότε!!χαχααχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο ρολό θα το δοκιμάσω.
Πολύ λαχταριστά τα ρολάκια σας κορίτσια! Πολύ θα ήθελα ένα! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ξεσηκώνετε κορίτσια... φαίνονται τόσο λαχταριστά!!! Εγώ πάλι τις ξεπικρίζω τις μελιτζάνες γιατί δεν αντέχω την πίκρα τους!!! Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφή