Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

"το κέικ του άνεργου"/Pouding Chômeur

For English, scroll down
Όπως καταλαβαίνετε η επίσκεψη από το γιο της Χαράς και βαφτιστήρι γέμισε εμένα με διάφορα Καναδέζικα καλούδια...μεταξύ άλλων. Ένα από αυτά ήταν και ένα μπουκάλι maple syrup. Αμέσως φυσικά ήθελα να φτιάξω κάτι με αυτό. Από τα περιοδικά που μου στέλνει είχα φυλάξει αυτή τη συνταγή και τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία να τη φτιάξω.
Πουτίγκα του άνεργου λοιπόν ή του φτωχού σε ελεύθερη μετάφραση, που έφτιαχναν οι γυναίκες στο Κεμπέκ του Καναδά την εποχή της μεγάλης κρίσης....και μην κάνουμε σύγκριση με την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας παρακαλώ ;)
Το ιδιαίτερο σε αυτό το γλυκό, αυτό που μου έκανε εμένα τουλάχιστον εντύπωση, είναι ένα κέικ όπου το σιρόπι πέφτει στη ζύμη πριν ψηθεί και το κέικ φουσκώνει μέσα στο σιρόπι με αποτέλεσμα όταν ψηθεί να είναι δυο στρώσεις, επάνω ένα αφράτο, ζουμερό κέικ και κάτω σιροπιαστό. Το maple syrup δίνει μια καραμελένια γεύση στο κέικ.
χρειαζόμαστε
για το σιρόπι
1 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
3/4 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές βούτυρο
για το κέικ
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 1/2 κουταλάκι baking powder
1/8 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
1/3 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι ινδοκάρυδο

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το maple syrup και το νερό. Μόλις αρχίζει να βράζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το αυγό. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμη. Η ζύμη που έχουμε είναι μια πηχτή ζύμη του κέικ.
Στρώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί 20Χ20 εκ. Με προσοχή ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 35 λεπτά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη ινδοκάρυδο όταν το σερβίρουμε.
*Tο έφτιαξα και μια φορά με μέλι στο σιρόπι σαν πρόταση για όποιον δεν έχει maple syrup. Απλώς στο σιρόπι έβαλα μισό φλιτζάνι μέλι και 1 1/4 νερό γιατί το μέλι είναι πιο γλυκό. Έγινε μια χαρά με έντονη τη γεύση του μελιού, οπότε όποιος θέλει το δοκιμάζει και έτσι.
I recently received a bottle of maple syrup by Hara's son who came to visit from Canada and I immediately found an opportunity to make this recipe I had kept from an older magazine. It's called Pouding Chomeur (which means the unemployed or poor man's pudding) a dessert commonly made by women in Quebec, during the great depression.
What makes this cake special is the way the cake is topped with syrup while still raw, then it rises in the syrup during baking, having as a result a two-layer cake, with a moist top layer and a syrupy bottom one. The maple syrup gives it a caramel flavor.
we need
for the syrup
1 cup maple syrup
3/4 cup water
2 Tbsps butter
for the cake
1 cup flour
1 1/2 tsps baking powder
1/8 tsp salt
1/2 cup sugar
1 Tbsp butter, melted
1 egg
1/3 cup milk
1/2 cup shredded coconut

In a small saucepan, combine maple syrup and water. Once it reaches the boiling point, remove from element and add butter. Let syrup cool down.
In a bowl, stir flour with salt and baking powder.
In another bowl, beat butter with sugar, beat in egg. Alternate adding flour mixture and milk mixture, beating after each addition. Cake batter will be very thick.
Spread batter in an 8X8 baking pan. Carefully top with cooled syrup, adding by Tbsps. Sprinkle with shredded coconut and bake in a preheated oven, at 350F, for 35 min.
*I've also made it with honey instead of maple syrup. The substitution was 1/2 cup of honey and 1 1/4 cup water for the syrup, since honey is sweeter. It turned out just as fine, with an intense honey flavor, just in case you'd rather try this version.


8 σχόλια:

  1. υπεροχο !!μετανοιωσα που δνε πηρα ενα τετοιο σιροπι που το βρηκα στην τσεχια!!! αχ μας βλεπω να καταληγουμε ολοι με τετοιο κεικ !!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν έχω δοκιμασει ακομη το σιρόπι σφενδάμου, αλλα θα το κανω συντομα θελω να πιστευω!
    Καλημερα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σιρόπι σφενδαμου είναι πολύ καλό αν και λίγο ακριβό εδώ. Το κέικ ιδιαίτερο αλλά μου φαίνεται καλοοοοοο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέρον το κέικ! το σιρόπι σφενδάμου είναι υπέροχη τροφή, αλλά δυστυχώς ακριβή εδώ.
    Ευχές για μια υπέροχη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειχα σιρόπι σφενδαμου και μου τελείωσε...Αν καινομίζω πως αυτό που εστειλε η Χαρά είναι πολύ πιο ωραίο.
    Πολύ μου άρεσε αυτό που το σιρόπι πέφτει από την αρχή στη ζύμη... ιδιαίτερο!!

    Μου θυμίζει έτσι όπως το βλέπω ραβανί ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ιδιαίτερο κέικ που δεν το έχω κάνει!
    Φαίνεται πολύ λαχταριστό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με πρόλαβες ήθελα να ρωτήσω για το μέλι!! Για συνταξιούχους κάνει αυτό το γλυκάκι; άνεργη θεωρούμαι κι εγώ!! :) Όπως και να έχει θα το δοκιμάσω γιατί είναι σιροπιαστό και ιδιαίτερο Μαρία μου!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχοοοο!!! Λατρεύω το σφενδαμοσίροπο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή