Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

κεφτεδάκια σόγιας και πλιγούρι με κολοκυθάκια/Soya Patties And Bulgur With Zucchini


For English, scroll down
Δε φαντάζομαι να υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει τα προϊόντα Fytro
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση θρεπτικών, υγιεινών προϊόντων, που επιτρέπουν στον οργανισμό να αξιοποιήσει τα οφέλη της νηστείας και της αποτοξίνωσης, εξασφαλίζοντας τα ημερήσια απαραίτητα αποθέματά του σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας, με τα προϊόντα Σόγιας fytro εξασφαλίζουμε την απαραίτητη για τον οργανισμό πρόσληψη πρωτεϊνών, αντικαθιστώντας τις ζωικές με φυτικές πρωτεΐνες. 
Σήμερα λοιπόν κάναμε ένα νηστίσιμο γεύμα, πολύ νόστιμο που μπορεί άνετα να σταθεί σε οποιοδήποτε οικογενειακό τραπέζι. 

χρειαζόμαστε (για 25-30 κεφτεδάκια)
750 γρ νερό
90 γρ κιμά σόγιας
300 γρ κολοκύθι τριμμένο
200 γρ κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 πατάτα βρασμένη
1 κουταλιά ξερή ρίγανη
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
αλάτι-πιπέρι
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλιά και ένα κουταλάκι ελαιόλαδο
για το πλιγούρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γρ κολοκύθι τριμμένο
100 γρ κρεμμύδι τριμμένο
600 ml νερό
150 γρ πλιγούρι
1 κουταλιά ρίγανη
αλάτι-πιπέρι

Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε τον κιμά σόγιας. Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει. Σουρώνουμε τη σόγια και την ξεπλένουμε καλά.
Στίβουμε τον κιμά σόγιας και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε τη βρασμένη πατάτα και την προσθέτουμε στο μπολ. Βάζουμε και το κρεμμύδι, το κολοκύθι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τον άνηθο, την πάπρικα, τη μια κουταλιά ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα στρώνουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 180β για μισή ώρα. Μπορούμε να τα αλευρώσουμε και να τα τηγανίσουμε φυσικά αλλά είπαμε να το κάνουμε πιο ελαφρύ το φαγητό μας σήμερα :)
Ετοιμάζουμε το πλιγούρι. Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε το κολοκύθι και το κρεμμύδι με το λάδι. Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το πλιγούρι, αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη ρίγανη και αφήνουμε να απορροφήσει το πλιγούρι το νερό για αρκετή ώρα.
Σερβίρουμε το πλιγούρι με τα κεφτεδάκια και έχουμε ένα νοστιμότατο, νηστίσιμο γεύμα.

update: Η νικήτρια του διαγωνισμού δεν εμφανίστηκε. Επαναλάβαμε την κλήρωση  και η Charalampidou Elpida είναι αυτή η φορά η νικήτρια του διαγωνισμού!!!!


Today we have a very nutritious meatless meal, with products by Fytro, appropriate for the Greek Lent, when animal protein is substituted by plant protein. It is very tasty and can also be served as a nice family meal throughout the year.

we need (for 25-30 patties)
25 oz water
3 oz soya mince
10 oz zucchini, grated
6 2/3 oz onion, grated
2 garlic cloves, minced
1 potato, boiled
1 Tbsp dried oregano
1 Tbsp fresh parsley, finely chopped
1 Tbsp dill, finely chopped
1/2 tsp sweet paprika
salt and pepper, to taste
2 Tbsps fine semolina
2 Tbsps flour
1 Tbsp + 1 tsp olive oil
for the bulgur
3 Tbsps olive oil
6 2/3 zucchini, grated
3 1/3 onion, grated
20 oz water
5 oz bulgur
1 Tbsp dried oregano
salt and pepper, to taste

In a pot, bring water to a boil and add soya mince. Once it comes back to a boil, retrieve pot from heat and let stand for 10 min. Drain soya mince, rinse well, squeeze water out and place in a bowl.
Mash boiled potato and add to bowl along with zucchini, onion, garlic, oregano, parsley, dill, paprika, salt, pepper, 1 Tbsp of the oil, semolina and flour and stir everything to combine.
Shape patties and place in a parchment paper lined baking sheet. Brush with remaining tsp of olive oil and bake for half an hour. We could also dip them in flour and fry them, we're just trying t keep things light, today. :)
Prepare bulgur. In a saucepan, heat oil and sauté zucchini and onion. Add water and allow to boil for 2-3 min. Add bulgur, allow it to come back to a boil and remove saucepan from the element.
Season with salt, pepper and oregano and allow to stand, until all liquid is absorbed.
Serve bulgur with patties for a very tasty, meatless meal.

8 σχόλια:

  1. Ωραία και διαφορετικά αυτα τα κεφτεδάκια! Ειδικα για όσους νηστεύουν ή είναι χορτοφαγοι!
    Καλη συνέχεια στη μέρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικά και σε υπέροχο συνδιασμό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ θέλω να δοκιμάσω τη σόγια, ομολογώ ότι δεν την έχω μαγειρέψει έως σήμερα, μόνο έτοιμη την έχω δοκιμάσει!! Ζήλεψα και το πληγούρι πολύ!! Μπράβο Μαρία μου, φανταστική πρόταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω χρόνια να χρησιμοποιήσω σόγια. Ωραίο δείχνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η αλήθεια είναι πως με την σόγια είμαστε τσακωμένες, αλλά την συνταγή για το πλιγούρι θα την δοκιμάσω σίγουρα! ;)
    φιλιά πολλά κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσο τέλειο πιάτο!! Και με το πληγούρι !! Εξαιρετικό !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν ξερω τι λεει απο γευση αλλα ειναι ιδιαιτερα υγιεινο και ομορφο στην φωτογραφια!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλως σε βρήκα. Τι υπεροχη συνταγη αυτή που μας προτείνεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή