Συκωταριά φρικασέ/Sykotaria (Lamb Organ Meat) In An Egg-Lemon Sauce

For English, scroll down
Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα! Άρχισαν οι έντονες προετοιμασίες για το Πάσχα... Στο σπίτι μας οι προετοιμασίες βρίσκονται σε ρυθμό επανάληψης γιατί τα τσουρέκια που είχα φτιάξει, ήδη καταναλώθηκαν και πρέπει να ξαναφτιάξω... Αυτή τη φορά νομίζω πως θα πρέπει να τα κρύψω... :)
Αν έχετε κι εσείς πολλά σχέδια γι αυτή την εβδομάδα και λίγο χρόνο να τα πραγματοποιήσετε, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά και να διαλέξετε τις εύκολες λύσεις για τα υπόλοιπα. Δεν έχετε χρόνο ή διάθεση να φτιάξετε μαγειρίτσα; Σας έχουμε μια διαφορετική πρόταση για την Ανάσταση. Πιο εύκολο φαγητό από τη μαγειρίτσα αλλά το ίδιο νόστιμο. Το αγαπημένο μας φρικασέ αλλά με αρνίσια συκωταριά. 

χρειαζόμαστε
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 πράσο το άσπρο μέρος κομμένο σε ροδέλες
1 συκωταριά από αρνί
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 μαρούλια (ανάλογα το μέγεθος)
1 αυγό μεγάλο
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
4 κουταλάκια corn flour
αλάτι-πιπέρι

Καθαρίζουμε τη συκωταριά και την βράζουμε για 5 λεπτά. Τη σουρώνουμε και την κόβουμε σε κομμάτια. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μαρούλια. Τα κόβουμε σε κομμάτια μεγάλα, περίπου 5 εκ.
Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, νερό αν χρειάζεται και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου.
Με ένα πιρούνι χτυπάμε το αυγό με το λεμόνι και ρίχνουμε το corn flour. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά σιγά λίγο από το ζωμό του φαγητού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε περίπου ένα φλιτζάνι. Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε με προσοχή το αυγολέμονο στο φαγητό. Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει η σάλτσα παντού. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι και σιγοβράζουμε το φαγητό για πέντε λεπτά ακόμα.
Our dish today is appropriate for Greek Easter, which is just around the corner. Greeks traditionally prepare lamb on Easter Sunday, and they also use its organ meat to prepare different delicacies. A soup made with the organ meat and intestine of the lamb is usually prepared for the early hours of Resurrection Sunday, when people come back from church. Our dish is slightly different, yet much easier to make. One can equally use cubed beef or chicken instead of lamb.

we need
1/4 cup olive oil
8 green onions, sliced in coins
1 leek, the white part only, sliced in coins
organ meat of a lamb
1/2 cup fresh dill, finely chopped
2-3 medium Roman lettuce
1 large egg
1/4 cup fresh lemon juice
4 tsps corn flour
salt and pepper, to taste

Rinse meat and boil in a pot of water for 5 min. Drain and chop. Add oil in a large pan and sauté onions and leek, until soft. Add meat and stir well. Add a cup of water and let simmer for 15 min.
Rinse lettuce and discard outer leaves. Cut into 2 in. pieces. Add to pan along with dill, salt, pepper, more water, if necessary, and allow to simmer for approximately 15 min.
In a large bowl, whisk egg and lemon juice, add corn flour and stir well. Slowly add about one cup of the meat and vegetable broth into the bowl and continue whisking. Remove pan from element and carefully pour in the egg-lemon sauce. Agitate pan, return to element and simmer for 5 more min.

6 σχόλια:

  1. Λοιπόν, για να είμαι ειλικρινής το συκώτι δεν μου αρέσει καθόλου, μα καθόλου :-) Βέβαια μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου και ξεχωρίζω κάτι ωραία αυγουλάκια, είναι αλατοπίπερο ;;; Πολύ πλάκα έχουν :-) !!!
    Καλό Πάσχα με πολλή χαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eίναι πολύ πιο εύκολο απο τη μαγειρίτσα.
    Το φρικασέ μου αρέσει γενικά και το έκανες πολύ ωραίο.
    Λόγω των ημερών βεβαίως θα το έτρωγα ευχαρίστως ;)

    Φιλιά
    Καλή Μεγ. Εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κορίτσια καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω πω Μαρία μου πόσο μου αρέσει η συκωταριά, αλλά δεν τρώνε καθόλου οι άντρες!! Μου φαίνεται θα πάρω μια μικρή και θα την φάω μόνη μου!! χαχα!!
    Καλό Πάσχα εύχομαι, πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα τελευταία χρόνια τιμω τη συκωταριά! Ειναι πολύ ιδιαίτερη και ετσι όπως τη μαγείρεψες μου αρεσει πολύ, με τα χορταρικα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένο πιάτο και το έφτιαξες πολύ ωραίο!!
    Μαρία και Χαρά σας εύχομαι καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή