Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Χαλβάς της Ρήνας/Syrupy Semolina Cake

Τώρα, μη με ρωτάτε ποια είναι η Ρήνα, μάλλον είναι η νοικοκυρά που εμπνεύστηκε αυτό το γλυκό. Είναι ένα αφράτο ραβανί που εχει για τα καλά μπει στην παράδοση μας και όποτε το φτιάχνω στο σπίτι ενθουσιάζονται όλοι.
Γίνεται κυρίως με αμύγδαλα, εμείς το προτιμούμε με καρύδια. Δεν είναι νηστίσιμο, όποιοι δε νηστεύουν λοιπόν μπορούν να το δοκιμάσουν. Είναι σίγουρη επιτυχία!
 

χρειαζόμαστε
3/4 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα
1 κουταλιά κανέλα
για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλα
2 κουταλιές χυμό λεμόνι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι  και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει το γλυκό.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την κανέλα, την τριμμένη καρυδόψιχα και τα ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν καλά τα όλα τα υλικά.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28-30 εκ περίπου και στρώνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 40 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγάλουμε το χαλβά από το φούρνο, τον περιχύνουμε σιγά σιγά με το σιρόπι και το αφήνουμε να απορροφήσει εντελώς. Αφού κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
This is a traditional cake, fluffy and syrupy, that everyone loves at home. It is normally made with almonds, we, however, prefer walnuts instead. Whichever way it is made, it will be a sure hit!

we need
3/4 cup butter, melted
1 cup sugar
4 eggs
2 cups fine semolina
1 cup ground walnuts
1 Tbsp cinnamon
for the syrup
2 cups sugar
4 cups water
1 cinnamon stick
2 Tbsps lemon juice

Place all syrup ingredients in a pot and boil for 5 min. Let cool until cake is done.
Beat butter and sugar with a mixer, for 3-4 min, until fluffy. Add eggs and continue beating for 3 more min. Add semolina, cinnamon, ground walnuts and stir with a spatula until well combined.
Grease a 12 in. diameter round baking pan and turn in mixture.
Bake in a preheated oven, at 350F, for about 40 min, until light golden.
Slowly pour syrup over cake, once it comes out of the oven. Set aside until syrup is absorbed. When cool, slice cake and serve. Sprinkle with icing sugar and cinnamon, if desired.
 

9 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία συνταγή Μαρία, μου θυμίζει τον χαλβά τον νηστίσιμο, πρέπει να είναι πολύ νόστιμος!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό τον χαλβά έχω περιέργεια να τον δοκιμάσω μια φορά. Χρόνια τον ακούω αλλά δεν τον έχω φτιάξει! Δείχνει πολύ ωραίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφορετικός αλλά πολύ λαχταριστός χαλβάς! Μπουκιά και αρωματική γλύκα μου φαίνεται! :-)

    Ευχές για μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ την ακούω την κυρία αλλά δεν την ξέρω...και το χαλβα αυτό δεν τον έχω δοκιμάσει. Αλλά είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει.Εχει αγαπημένα υλικά.
    Ωραίο τον έκανες και τα κομμάτια σου χορταστικά ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο στη Ρήνα για την έμπνευση και μπράβο και σε σας για την υλοποίηση! Πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτικός πρέπει να είναι!Θα τον δοκιμάσω και εγώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από προχθές που είδα τη "Ρήνα" σου Μαρία μου, ήθελα να μπω να τη δω και τελικά τα κατάφερα!!!!
    Ξεχωριστός και ιδιαίτερος!! Μακάρι να είχαμε ένα κομματάκι :)
    Με την πρώτη ευκαιρία θα "βαδίσουμε" πάνω στα χνάρια σου!!!!
    Πολλά φιλιά, καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ότι πρέπει για να συνοδεύσει τον καφέ μας :)
    Ζουμερός και με το αγαπημένο μου άρωμα της κανέλας, δείχνει πραγματικά πολύ-πολύ νόστιμος!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολύ ιδιαίτερος χαλβάς, αλλά φαίνεται πολύ νόστιμος!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή