Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

τούρτα μους πορτοκάλι και .....δώρο/Orange Mousse Cake And A Givaway

Πέρασαν λοιπόν 7 χρόνια από τότε που σε μια από τις πολλές μέρες ανεργίας μου αποφάσισα να φτιάξω αυτό το blog. Με τέλεια άγνοια κινδύνου, χωρίς πολλές γνώσεις, μόνο από αγνή αγάπη για την κουζίνα. Πολλά άλλαξαν από τότε αλλά το μόνο που έμεινε ίδιο είναι η αγάπη μου για τη μαγειρική. Το blog έχει κι άλλη μαμά τώρα τη Χαρά αλλά και οι δυο μας στο ίδιο μοτίβο κινούμαστε. Φαγητά που μας αρέσουν, που θαυμάζουμε από περιοδικά, blogs η sites, η απλά φαγητά που μας έρχονται στο μυαλό. Δεν είμαστε σεφ, δεν είμαστε επαγγελματίες μάγειροι, δεν τα ξέρουμε όλα, είμαστε απλώς δυο άνθρωποι που μας αρέσει πολύ το φαγητό.....και φαίνεται..... :)
Σας κερνάμε γλυκό λοιπόν για γενέθλια του blog μας αλλά και ένα ωραίο δώρο για ένα τυχερό όπως θα δούμε παρακάτω.
Το γλυκό μας πρώτα! Είναι τούρτα; Είναι κέικ; Δεν ξέρω πραγματικά πως να το γράψω. Είναι πάντως ένα πολύ νόστιμο και αρωματικό γλυκό που θα σας κερδίσει με τη γεύση του. Μπορείτε να κόψετε το παντεσπάνι σε 2 κομμάτια και να βάλετε την κρέμα ανάμεσα, εμένα μου άρεσε περισσότερο έτσι και οι ποσότητες των υλικών είναι για αυτό το γλυκό.

χρειαζόμαστε
για τη βάση
3 αυγά
100 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι baking powder
100 γρ ζάχαρη
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
για το σιρόπι
1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές ζάχαρη
για τη μους
1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη (7 γρ)
200 γρ χυμό πορτοκαλιού
130 γρ γάλα
160 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
3 κρόκους αυγών
200 γρ κρέμα γάλακτος 35%
1 κουταλάκι άχνη ζάχαρη
για τη σάλτσα
3 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο
3 κουταλάκια νερό

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Aνακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα που ανοίγει και που έχουμε βάλει στον πάτο αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20 λεπτά. Με ένα πινέλο απλώνουμε το σιρόπι στο παντεσπάνι.
Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το μισό χυμό πορτοκαλιού και τη ζελατίνη. Αφήνουμε να φουσκώσει.
Χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και βάζουμε την κατσαρόλα σε μπέν μαρί, ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει.
Ζεσταίνουμε τον υπόλοιπο χυμό και τον ρίχνουμε στη ζελατίνα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει υγρό το μείγμα και το ρίχνουμε στα αυγά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί και την ενσωματώνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε την κρέμα στο παντεσπάνι. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον ή και όλη τη νύχτα.
Αραιώνουμε τη μαρμελάδα με το νερό και την απλώνουμε πάνω στην κρέμα.

Το δώρο μας τώρα. Φαντάζομαι πολλοί από εσάς θα ξέρετε την Κική και την Μικρή Κουζίνα της. Ένα από τα βιβλία της Κικής λοιπόν, το "Ψωμιά και ζύμες" είναι το δώρο μας σήμερα.
Ψωμί γεμιστό, σοκολατόψωμο, κριθαροκούλουρα, κριτσίνια με λιαστή ντομάτα και φέτα, με λιναρόσπορο, τσουρέκια, παξιμάδια είναι μερικές από τις συνταγές που θα βρείτε στις 130 σελίδες του βιβλίου. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Κική που είχε την ευγένεια να μας το προσφέρει!!
Πως θα το κερδίσετε; Απλώς κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook και αφήστε σχόλιο στην αντίστοιχη ανάρτηση του διαγωνισμού ή εδώ, μέχρι τις 6 Απριλίου τα μεσάνυχτα. Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομα σας, εντάξει; Επίσης αν ο νικητής δεν απαντήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα...μια εβδομάδα ας πούμε...η κλήρωση θα επαναληφθεί! Καλή επιτυχία σε όλους!
It has already been 7 years since I decided to start this blog, without a lot of knowledge, just out of pure love of cooking. Many things have since changed, the only thing that hasn't is my love for cooking.
Xara has joined me and now we both walk the same path. We cook the food we like, dishes we find interesting, either from magazines, blogs or sites, or our own inspirations. We are not chefs, we are not cooks, we don't know everything, we are simply two ladies who like food a lot...and it shows...:)
Today we treat you for our blog's birthday, having also a giveaway for one lucky GREEK friend.

Our gift is a Greek book about Bread and Dough, offered to our GREEK FRIENDS. For your name to be entered in the draw, you have to like our facebook page and leave your comment on the giveaway post or here, until April 6th, midnight.
Our cake is a delicious and fragrant and can be also presented as a two layer cake. I just preferred it this way and the ingredients given are for a single layer cake.

we need
for the base
3 eggs
3 1/3 oz flour
1 tsp baking powder
3 1/3 oz sugar
1 Tbsp orange rind
for the syrup
1/4 cup orange juice
1/4 cup water
2 Tbsps sugar
for the mousse
1 pouch unflavored gelatin (1/4 oz)
6 2/3 oz orange juice
4 1/3 oz milk
5 1/3 oz sugar
3 egg yolks
6 2/3 whipping cream 35%
1 tsp icing sugar
for the sauce
3 Tbsps orange or apricot jam
3 Tbsps water

Place all syrup ingredients in a small pot and boil for 3 min. Whisk eggs, sift flour and baking powder and add to eggs, along with sugar and orange rind. Stir well to combine and turn mixture into a parchment paper lined spring form pan. Bake in a preheated oven, at 350F, for 20 min. Let cool and brush with syrup.
Turn half of the orange juice  into a small bowl and sprinkle with gelatin, let stand.
In the meantime, in a bowl, whisk egg yolks with sugar, add milk and orange rind and place on top of double boiler, stirring continuously until it starts to thicken.
Warm remaining orange juice and add to gelatin. Stir mixture well and add to egg yolk mixture. Stir to combine and allow to cool down. Whip cream with icing sugar and fold into egg yolk mixture.
Spread cream over cake and refrigerate for at least 3 hours or overnight.
Thin jam with water and spread over cream.


29 σχόλια:

  1. Καλή συνέχεια κορίτσια!!
    Μη με βάλετε στην κλήρωση το έχω το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά και καλάααααα!!!! Να το χαίρεστε το μπλογκοσπιτάκι σας, να είστε πάντα γερές κι ευτυχισμένες και να μας χαρίζετε υπέροχες νοστιμιές όπως πάντα!!!
    Το βιβλίο είναι υπέροχο... είμαι σίγουρη!!!!
    Και του χρόνου με υγεία!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά, γλυκά και νόστιμα όπως και η τούρτα σας!! Εύχομαι η αγάπη για την μαγειρική να μεγαλώνει κάθε χρόνο και να μας δείχνετε πολλές νέες συνταγές!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά και δημιουργικά κορίτσια, ευχαριστούμε για το γλυκάκι!! Η φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε τι διάμετρο πρέπει να είναι;
    Το βιβλίο το έχω, οπότε μην με υπολογίσετε στην κλήρωση!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου είναι η κλασσική φόρμα που ανοίγει, εμένα είναι περίπου 23-25 εκ.

      Διαγραφή
  5. Χρόνια σας πολλά Μαρία μου!!!!!
    Να τα 100στήσετε!!!!
    Υπέροχη η πρώτη 7ετία σας :)
    Καλή συνέχεια...
    Καταπληκτικό και το κέρασμα και το βιβλίο της Κικής
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια σας πολλά & δημιουργικά!!!!! Ωραίο γλυκάκι, μυρωδάτο και ελαφρύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να είστε καλά κορίτσια και να συνεχίζετε με το ίδιο μεράκι και όρεξη την πορεία σας στη μαγειρική και στο διαδίκτυο! Και το κέρασμα και το δώρο εξαιρετικά, προσεκτικά διαλεγμένα όπως άλλωστε μας έχετε συνηθίσει! Πολύχρονο να είναι και το blog και -πολύ περισσότερο- οι δημιουργοί του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρονια πολλα!! 7 χρονια φαγουρας η 7 χρονια δημιουργηκοτητας;; χαχαχα
    Να τα εκατοστησετε κοριτσια! Το γλυκο δροσερο και υπεροχο οπως ταιριαζει στην εποχη. Το δωρο σας επισης εξαιρετικο. Και ποιος δεν ξερει την Κικη !!! Αξια και ταλαντουχα γυναικα! Ευχαριστουμε πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρονιά δημιουργικά και νόστιμα για το blog σας!

    ΥΓ
    Την τουρτα επρεπε να είχες βαλει για δώρο χιχι ;)
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρία και Χαρά, σας εύχομαι να συνεχίσετε μαζί να μας χαρίζετε τόσο όμορφες συνταγές!!
    Το γλυκό- τούρτα φαίνεται υπέροχο, λαχταριστό και δροσερό!!
    Χρόνια πολλά στο μπλογκοσπιτάκι σας, πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Xρόνια πολλά Μαρία & Χαρά.
    Να χαίρεστε το blog σας και να το γεμίζετε με ωραίες συνταγές και λιχουδιές.
    Η τούρτα υπέροχη και δροσερή.

    Φιλιά πολλά :)

    (το βιβλίο το έχω, οπότε είμαι εκτός διαγωνισμού ;) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά!!
    Όπως και να το πεις το γλυκό φαίνεται πολύ ωραίο και αρωματικό!!
    Σούπερ δώρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά στο νόστιμο μπλογκ σας! Πολύ χαίρομαι που έχετε το βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες για δωράκι! Αναμένω να δω ποια/ος θα είναι τυχερή/ος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Xρονια πολλα στο υπεροχο μπλογκ σας και ευχαριστουμε για το υπεροχο δωρο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια Καλά και Πολλά!!! Τα καλύτερα να έρχονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά. Ευχαριστώ για το βιβλίο δώρο της αγαπημένης μας Κικής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ..... ΔΩΡΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια σας Πολλά, Μαράκι!!
    Εύχομαι πολλές-πολλές ακόμα αναρτήσεις με τον δικό σας μοναδικό τρόπο!
    Αν και έχω τα βιβλία της Κικής, θα χαρώ πολύ να κερδίσω..θα είναι το πασχαλινό μου δωράκι στη μαμά :-)!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. χρόνια πολλά, καλά και νόστιμα κορίτσια!!
    τόσο νόστιμα όσο το μυρωδάτο γλυκό που μας κερνάτε!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να τα εκατοστήσει το blog σας κορίτσια, και εσείς να είστε πάντα αγαπημένες και δημιουργικές!
    Ευχαριστούμε πολύ και για το δώρο, είναι υπέροχο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά, καλή συνέχεια!!! Μου άρεσε πολύ η εισαγωγή σας, μα πιο πολύ η συνταγή σας. Ούτε εγω προσωπικα θέλω συνταγές των σεφ, μπουχτίσαμε από σεφ τον τελευταίο καιρό και ειδικά στην τηλεόραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Eύχομαι και στις δυο σας, να συνεχίσετε για όσο ακόμη σας αρέσει και σας "εκτονώνει" τούτο το όμορφο σπορ του "blogging".
    Χρόνια Πολλά και καλά.
    Ευχαριστούμε για το όμορφο μυρωδάτο κέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρονια Πολλά και δημιουργικά! Ariadni Stefanidou
    Καλη συνέχεια στη μέρα μας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρόνια πολλά στην σελίδα σας ! Ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες συνταγές σας ! Καλή συνέχεια στο έργο σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χρόνια πολλά,γλυκά και νόστιμα σαν τα μαγειρέματα σας:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή