Αυτή η εβδομάδα είναι της πίτας, δεν είναι; Τυρόπιτες έχουμε φτιάξει ...και θα ξαναφτιάξουμε φυσικά, αυτή τη φορά είπαμε να φτιάξουμε αυτά τα νόστιμα και εύκολα πρασοπιτάκια. Πόσο μου αρέσει το πράσο!! Όπου μπαίνει γλυκαίνει το φαγητό και η νοστιμιά του είναι αξεπέραστη! Για ζύμη έκανα αυτή την πολύ νόστιμη και εύκολη ζύμη με γιαούρτι. Μια τσαχπινιά στη γέμιση είναι λίγος τραχανάς για να μαζέψει τα υγρά.
χρειαζόμαστε
για τη ζύμη
2 κεσεδάκια γιαούρτι (2 X 200 γρ)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
450-500 γρ αλεύρι
2 κουταλάκια baking powder
1/2 κουταλάκι αλάτι
πιπέρι
για τη γέμιση
400 γρ πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές τραχανά ξινό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 αυγό
100 γρ φέτα τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
προαιρετικό πασπάλισμα
γάλα
σουσάμι ή παπαρουνόσπορος
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, τα κόβουμε σε φετάκια και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι να σωταριστούν με το λάδι. Μόλις δούμε ότι έχουν αρχίσει να χάνουν τα υγρά τους ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον τραχανά και τα αφήνουμε δυο λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το αυγό ελαφρά χτυπημένο και τη φέτα και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε το φύλλο σε μικρά δισκάκια και βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση στο καθένα. Κλείνουμε το φύλλο και στρώνουμε τα πρασοπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αν θέλουμε τα αλείφουμε με λίγο γάλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο πριν τα ψήσουμε.
I really love leeks, I find them very tasty and sweet. Today I decided to make leek pies, using couscous in the filling, to help absorb extra liquid. My dough contains yogurt and it's very tasty and easy to make.
we need
for the dough
13 1/3 oz yogurt
1 cup olive oil
16-18 oz flour
2 tsps baking powder
1/2 tsp salt
pepper
for the filling
13 oz leeks, peeled and finely sliced
3 green onions, finely chopped
1 Tbsp fresh dill, finely chopped
2 Tbsps couscous
2 Tbsps olive oil
1 egg
3 1/3 oz feta, grated
salt and pepper, to taste
optional topping
milk
sesame or poppy seed
Combine all dough ingredients into a bowl and knead until dough is soft and pliable.
Rinse and peel leeks and green onions and sauté in a skillet with oil. When there's no more liquid, add a glass of water and bring to a boil, until the veggies are soft. Add dill and couscous and continue cooking for 2 more min. Remove skillet from element and allow to cool. Whisk egg and add to leeks, along with grated feta, stirring well to combine.
Roll out dough on a floured surface and cut out small circles. Place a tsp of filling in the center of each disc, fold dough and seal edges.
Place leek pies in a parchment paper layered baking pan and bake in a preheated oven, at 350F for 30 min, or until golden. If desired, brush with milk and sprinkle with sesame or poppy seed prior to baking.
χρειαζόμαστε
για τη ζύμη
2 κεσεδάκια γιαούρτι (2 X 200 γρ)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
450-500 γρ αλεύρι
2 κουταλάκια baking powder
1/2 κουταλάκι αλάτι
πιπέρι
για τη γέμιση
400 γρ πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές τραχανά ξινό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 αυγό
100 γρ φέτα τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
προαιρετικό πασπάλισμα
γάλα
σουσάμι ή παπαρουνόσπορος
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, τα κόβουμε σε φετάκια και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι να σωταριστούν με το λάδι. Μόλις δούμε ότι έχουν αρχίσει να χάνουν τα υγρά τους ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον τραχανά και τα αφήνουμε δυο λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το αυγό ελαφρά χτυπημένο και τη φέτα και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε το φύλλο σε μικρά δισκάκια και βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση στο καθένα. Κλείνουμε το φύλλο και στρώνουμε τα πρασοπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αν θέλουμε τα αλείφουμε με λίγο γάλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο πριν τα ψήσουμε.
I really love leeks, I find them very tasty and sweet. Today I decided to make leek pies, using couscous in the filling, to help absorb extra liquid. My dough contains yogurt and it's very tasty and easy to make.
we need
for the dough
13 1/3 oz yogurt
1 cup olive oil
16-18 oz flour
2 tsps baking powder
1/2 tsp salt
pepper
for the filling
13 oz leeks, peeled and finely sliced
3 green onions, finely chopped
1 Tbsp fresh dill, finely chopped
2 Tbsps couscous
2 Tbsps olive oil
1 egg
3 1/3 oz feta, grated
salt and pepper, to taste
optional topping
milk
sesame or poppy seed
Combine all dough ingredients into a bowl and knead until dough is soft and pliable.
Rinse and peel leeks and green onions and sauté in a skillet with oil. When there's no more liquid, add a glass of water and bring to a boil, until the veggies are soft. Add dill and couscous and continue cooking for 2 more min. Remove skillet from element and allow to cool. Whisk egg and add to leeks, along with grated feta, stirring well to combine.
Roll out dough on a floured surface and cut out small circles. Place a tsp of filling in the center of each disc, fold dough and seal edges.
Place leek pies in a parchment paper layered baking pan and bake in a preheated oven, at 350F for 30 min, or until golden. If desired, brush with milk and sprinkle with sesame or poppy seed prior to baking.
Πράσα: "τα σπαράγγια των φτωχών" λένε!!! Εμείς στο σπίτι τα χρησιμοποιούμε σε πάρα πολλά φαγητά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην "τσαχπινιά" σου την κάνω στη σπανακόπιτα ;)
Τα πιτάκια σου Μαρία μου, σκίζουν!!!!!!
Καλό 3ήμερο και πολλά φιλιά
Το πράσο μου αρέσει πολύ Μαρία
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία που είναι!! Η ζύμη ωραία δείχνει
Κι για μπουφέ είναι πολύ ωραία.
Φιλιά πολλά
καλά Κούλουμα :)
Φαινονται πολύ πετυχημενα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό 3ημερο :)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Φαίνονται υπέροχα... τόσο λαχταριστά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλά κούλουμα!!
Πετυχημένη συνταγή σίγουρα!! Και η ζύμη και η γέμιση είναι πολύ καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περάσετε!!
Τέλεια, το πράσο όπως λες, όπου μπαίνει κάνει θαύματα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά κούλουμα να έχετε!!
α, θα τα δοκιμάσω σίγουρα! λατρεύω τα πράσα και ειδικά σε πίτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχα τα πιτάκια σου Μαρία μου!
σε φιλώ!
Πολύ ωραία, κλασσικά και αγαπημενα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή με υγεία και χαμόγελα!
Καλή εβδομάδα!
Φιλιά :)
Έτσι, αργώ να μπω και όταν το κάνω λιώνω στην οθόνη με τις λιχουδιές σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφή