κέικ με πορτοκάλι και ρούμι/Orange Rum Cake

For English, scroll down
Καιρό έχουμε να βάλουμε κέικ! Τώρα έχουμε και μια καλή δικαιολογία αφού είναι η γιορτή της μητέρας την Κυριακή. Ας τη γιορτάσουμε λοιπόν με αυτό το εύκολο, πολύ αφράτο και αρωματικό κέικ.

χρειαζόμαστε
5 αυγά
1/4 κουταλάκι κρεμόριο
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζάνι ρούμι
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά baking powder
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
για το γλάσο
2 φλιτζάνια άχνη ζάχαρη
2 κουταλιές ρούμι
1-2 κουταλιές χυμό πορτοκάλι

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια με το κρεμόριο να γίνουν μαρέγκα. Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με το ρούμι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τους κρόκους, το πορτοκάλι με το ρούμι και τη βανίλια. Προσθέτουμε το 1/3 από τη μαρέγκα και σιγά σιγά προσθέτουμε και την υπόλοιπη, ανακατεύοντας ελαφρά να ενωθεί στο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμάνη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και βγάζουμε από τη φόρμα.
Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ρούμι και το χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα παχύ γλάσο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλάκια νερό.
Απλώνουμε το γλάσο στο κρύο κέικ και το αφήνουμε να πήξει για μια ώρα περίπου.
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!
We haven't posted a cake in quite a while! Now we have a good excuse since Sunday is Mother's Day. So let's celebrate with this easy, very fluffy and fragrant cake.

we need
5 eggs
1/4 tsp cram of tartar
1/2 cup orange juice
1/4 cup rum
1/4 tsp salt
2 1/2 cups flour
1 Tbsp baking powder
1/2 cup sugar
1/2 cup butter
1 tsp vanilla extract
for the glaze
2 cups icing sugar
2 Tbsps rum
1-2 Tbsps orange juice

Separate egg whites from yolks. Beat egg whites with cream of tartar to a meringue. Mix orange juice with rum. Sift flour with baking powder, sugar and salt. Make a well in the center and add yolks, orange with rum and vanilla. Add 1/3 of the meringue and slowly fold in remaining meringue, stirring gently, to combine. Turn into a greased cake pan and bake at 350C for 45-50 min. Let cool for 10-15 min and invert cake.
Sift icing sugar and add rum and orange juice. Stir to obtain a thick glaze. Add 1-2 tsps water, if necessary.
Drizzle glaze over cooled cake and let harden for about an hour.
Happy Mother's Day!

12 σχόλια:

  1. Πολύ νόστιμο φαίνεται, αφράτο όπως μου αρέσει και ευπαρουσίαστο με το λευκό του γλάσο!!!
    Χρόνια πολλά για την Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό το κέικ σου Μαρία μου!! Ό,τι πρέπει να κεράσουμε για τη γιορτή της μητέρας!! Πολλά φιλιά Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!! υπεροχο το κεικ και αρωματικο!!!! σιγουρα θα ενθουσιασει τις μανουλες!!!
    χρονια πολλα!! καλο σ/κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!!Φανταστικό κέικ Μαρία μου και το γλάσο χαρίζει πολύ!Χρόνια Πολλά στις μανούλες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τη μητέρα ή για πειρατές (αφού έχει ρούμι :) το κέικ φαίνεται ωραιότατο! Και το λεμόνι αλλά και το πορτοκάλι πάνε ωραία με το αγαπητό αυτό ποτό.
    Καλό Π/Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεθυσμένο και μεθυστικό! Τέλειος συνδυασμός ρούμι-πορτοκάλι, θα μοσχοβολάει αυτό το κέικ! Και με τα ασπράδια σε μαρέγκα θα είναι σούπερ αφράτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πορτοκάλι και ρούμι .... εντάξει, με έπεισες!!!!
    Δείχνει φανταστικό!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο, χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όμορφο και μοσχομυριστό!! υπέροχο κέικ Μαρία μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Κυριακή είναι η καλύτερη μέρα για να φτιάξει κανείς κέικ. Πολύ ομορφο και ζουμερό φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Χρόνια πολλά στις μαμάδες όλων μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραίο, τρυφερό και μαμαδίστικο κέικ!
    Το αλκοόλ βοηθά πολύ και στην υφή.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτά είναι!! Τέλεια υφή και από γεύση φαντάζομαι σούπερ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή