Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

σουφλέ με σπανάκι, πατάτες και μανιτάρια/Spinach, Potato And Mushroom Souffle

'Εχουμε λοιπόν φρέσκο σπανάκι στο ψυγείο που κάτι πρέπει να γίνει. Σε ένα από τα τηλεπεριοδικά της μαμάς μου, βλέπουμε συνταγή για σουφλέ σπανάκι. Εντάξει, από κει και πέρα τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους. Προσθέτουμε μανιτάρια, πατάτες, έναν κύβο Maggi από αυτούς που περίσσεψαν από το τελευταίο Food4Good, ρεγκάτο που κι αυτό περίμενε υπομονετικά στο ψυγείο και φτιάξαμε ένα πολύ νόστιμο φαγητό εύκολο και γρήγορο!

χρειαζόμαστε
5 πατάτες (περίπου 700 γρ)
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
250 γρ μανιτάρια
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
400 γρ σπανάκι φρέσκο
1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου
100 γρ ρεγκάτο τριμμένο
4 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζάνι γάλα
100 γρ γκούντα τριμμένο
αλάτι-πιπέρι

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες ή κύβους. Βράζουμε τις πατάτες για 15 λεπτά περίπου. Θέλουμε να έχουν σχεδόν γίνει. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε φέτες και τα σοτάρουμε στο καυτό λάδι για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Σοτάρουμε για ένα λεπτό και ρίχνουμε το σπανάκι να μαραθεί. Μόλις αρχίσει να βγάζει τα ζουμιά του ρίχνουμε και τον κύβο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (με προσοχή γιατί έχουμε τον κύβο) και πιπέρι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά να μαλακώσει το σπανάκι και να λιώσει ο κύβος. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε τις πατάτες, τα μανιτάρια και το ρεγκάτο. Ανακατεύουμε ελαφρά. Στρώνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ανακατεύουμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος, το γάλα και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το μείγμα στη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε τα αυγά πάνω από το σπανάκι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο γκούντα, το στρώνουμε ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 30 λεπτά.

I had some fresh spinach in the fridge that had to be used. In one of my mom's T.V. Guides I found a recipe for a spinach souffle. From that moment on, everything was a breeze. I added some mushrooms, potatoes, a vegetable cube, some regato cheese (also patiently waiting in the fridge) and made a very tasty meal, that was both easy and quick!

we need
5 potatoes (about 2 1/2 lbs)
1/3 cup olive oil
8 oz fresh mushrooms
5-6 green onions, finely chopped
1 clove garlic, minced
13 oz fresh spinach
1 vegetable or chicken cube
3 1/3 oz regato cheese, grated
4 egg yolks
4 egg whites
1 cup whipping cream
1/2 cup milk
3 1/3 gouda cheese, grated
salt and pepper, to taste

Peel and cube potatoes. Boil them for about 15 min, or until almost done. Heat oil in a big frying pan. Brush and slice mushrooms, then saute in hot oil for 5 min.Remove from pan and add green onions and garlic. Saute for 1 min and add spinach to whither. Add cube, some salt ( keeping in mind that the cube already has salt) and pepper. Stir and boil on low for 5 min, until the spinach softens and the cube dissolves. Remove from heat and turn potatoes, mushrooms and regato into pan, stirring lightly.
Turn mixture into greased pan. Beat egg whites to a meringue. Combine yolks with whipping cream, milk and some salt and pepper. Add to meringue and stir lightly to combine ingredients. Pour over spinach mixture, sprinkle with gouda, level with a spatula and bake in preheated oven, at 350F for 30 min.

16 σχόλια:

  1. Μαρακι πολύ μ αρέσει η πρόταση σου! Θα το φτιάξω γιατί έχω τραπεζι σε φίλη που δεν τρώει κρέας! Φιλιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ ωραία! Ένα τέτοιο σουφλέ καιρό έχω να το δοκιμάσω!
    Νοστιμότατο^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα τα αγαπημένα μου υλικά μαζί σε ένα πιάτο!! Το ερωτεύτηκα! μιαμ μιαμμμμμμμμμ!!!!
    Φιλούμπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένο σουφλέ δίνει το σπανάκι, μ' αρέσει που το εμπλούτισες και το έκανες ακόμη πιο νόστιμο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο πιάτο με έναν ιδιαίτερο συνδυασμό, που το κάνει και ξεχωριστό!!
    Φιλιά
    καλό απόγευμα Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάρα πολύ πλούσια και ωραία εκδοχή είναι το σουφλέ σου Μαρία μου.

    Πραγματικά δεν νομίζω πως θα άφηνε κανέναν ασυγκίνητο :-))

    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι το φαγητό του αθλητή τις δυο τελευταίες μέρες, χωρίς μανιτάρια. τα ξέχασα ότι υπήρχαν στο ψυγείο. Πολύ ωραία μπορεί να σταθεί και σε μπουφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραιότατη αξιοποίηση του σπανακιού, με έξτρα πόντους γεύσης από την πατάτα και τα τυράκια! Τα μανιτάρια το συμπληρώνουν σίγουρα ιδανικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πεντανόστιμο!
    Όλα τα υλικά μου αρέσουν πάρα πολύ.
    Ακόμα και αυτοί που είναι πιο δύσκολοι με το σπανάκι, είμαι σίγουρη ότι θα εκτιμήσουν τη νοστιμιά αυτού του πιάτου.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Hi Xara, such an elegant, beautiful and delicious festive side dish for the holidays!
    I would be so thrilled to make this for my family, asap...just hope that it would turn out as amazing as yours did. What a treasured unique recipe! Thanks for sharing! xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εμφανισημο,ωραια υλικα ,γρηγορο,νοστιμο(δεν το γευτηκα αλλα ειμαι σιγουρη),τι αλλο δηλαδη να θελω μου λες!!!!
    καλο σουκου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρία μου, το σουφλέ σου είναι υπέροχο! Αξιοποίησες με τον καλύτερο τρόπο τα λαχανικά! Πολύ ωραία συνταγή! Θα την κάνω με την πρώτη ευκαιρία!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πρωτότυπο σουφλέ με αγαπημένα υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εξαιρετική πρόταση για σουφλέ!! πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών!! κανείς δεν θα πει όχι σε ένα κομμάτι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή