Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

κέικ με μήλα/Apple cake

Πάλι κέικ με μήλα, θα μου πείτε; Μα τι να κάνω που μόλις βλέπω μήλα αμέσως το μυαλό μου πάει σε μηλόπιτες και κέικ. Και δε λέω οι μηλόπιτες είναι νόστιμες, έχω φτιάξει και θα ξαναφτιάξω φυσικά αλλά πως να το πω.....δεν κρατάνε σε αυτό το σπίτι βρε παιδί μου. Την ίδια μέρα που τη φτιάχνω, έχει εξαφανιστεί. Με το κέικ είναι αλλιώς, κρατάει λίγο περισσότερο :)
Το συγκεκριμένο δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο, τα γνωστά...μήλα, καρύδια σταφίδες! Είναι αρκετά εύκολο, πολύ ζουμερό και νοστιμότατο.

 χρειαζόμαστε
2 μεγάλα μήλα
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές σταφίδες
1/3 φλιτζάνι καρύδια
2 κουταλάκια κανέλα
3 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι βούτυρο
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
για το γλάσο
2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
3-4 κουταλιές γάλα
1/2 κουταλάκι κανέλα

Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομματάκια. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα μήλα, τις σταφίδες, τα καρύδια, ένα κουταλάκι κανέλα και 1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη.  Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, με το baking powder και τη σόδα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο, το λάδι, το άλλο κουταλάκι κανέλα, την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και την άσπρη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. Ρίχνουμε το μισό από το μείγμα σε μια μεγάλη φόρμα για κέικ και απλώνουμε από πάνω τα μήλα με τις σταφίδες και τα καρύδια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το βγάζουμε από τη φόρμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη με το μισό κουταλάκι κανέλα και το γάλα κουταλιά κουταλιά μέχρι να έχουμε ένα γλάσο. Το πόσο παχύ θα είναι το γλάσο εξαρτάται από το πόσο γάλα και πόση άχνη θα βάλουμε.( Εμένα δε μου αρέσει πολύ παχύ και βάζω λιγότερη άχνη.) Απλώνουμε πάνω από το κρύο κέικ.
Another apple cake? What can I do, as soon as I see apples, I immediately think of apple pies and apple cakes. I do love apple pies but they unfortunately don't last in our home.. They're gone the same day I make them. An apple cake is a different story...it lasts a little longer :)
This very one has nothing special, just the usual...apples, walnuts, raisins! It is fairly easy, very moist and delicious!

we need
2 large apples
1 cup brown sugar(divided)
3 Tbsps raisins
1/3 cup walnuts
2  tsps cinnamon(divided)
3 1/2 cups flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 cup salt
1 cup butter
1/3 cup olive oil
1 cup sugar
5 eggs
1 cup milk
for the glaze
1/2 tsp cinnamon
2 cups icing sugar
3-4 Tbsps milk

Cut apples in small pieces. In a small bowl, combine apples, raisins, walnuts, 1 tsp cinnamon and 1/4 cup brown sugar. In another bowl, sift flour with baking powder and baking soda.
In a large bowl, beat butter with oil, 1 tsp cinnamon, remaining brown sugar and white sugar, until light and fluffy. Continue beating, adding eggs, one by one. Add flower and milk, alternately.
turn half of the mixture in large Bundt and spread apples, walnuts and raisins. Cover with remaining batter. Bake in preheated oven, at 350F, for about 1 hr 15 min. Allow to slightly cool and remove from pan. Let cool completely. In a small bowl, combine 1/2 tsp cinnamon with icing sugar and milk, spoonful by spoonful, to make the glaze. The consistency of the glaze depends on the quantity of milk and sugar we're using.(I don't like it thick, so I use less sugar) Drizzle glaze over cake.

14 σχόλια:

  1. Σαν μηλόπιτα σε κέικ! Είσαι σίγουρη πως θα κρατήσει περισσότερο από μια μηλόπιτα; Γιατί έχω σοβαρές αμφιβολίες! ;) Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία μου, προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα που το μυαλό σου πάει σε κέικ, γιατί το αποτέλεσμα είναι πάντα υπέροχο! Τι ωραίο το γλάσο πάνω στο αφράτο κεκάκι σου! Ιδανικό για απογευματινό καφεδάκι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεκτά και αγαπημένα τα μήλα και σε κέικ και σε μηλόπιτα. Μου αρέσει που αυτό το κέικ θα έχει και πιο πλούσια γεύση με την καστανή ζάχαρη και βλέπω έχει και λάδι και βούτυρο, κάτι που ακόμα δεν έχω δοκιμάσει να κάνω.
    Καλημέρα & καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ααααα, το χετε κι εσείς αυτό με τις μηλόπιτες??
    Μα πως είναι δυνατόν να εξαφανίζονται τόσο γρήγορα??
    Το μηλοκεκάκι δείχνει σούπερ!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απο εμφανιση ειναι πανεμορφο,απο γευση ειμαι σιγουρη θα ειναι σουπερ....τι αλλο να ζητησω απο ενα κεικ!!!!!τελειο μπραβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραιο... εχεις την ιδανική φόρμα για κέικ προφανως!

    Καλη εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άμα έχουμε ένα τέτοιο κέικ, εμφανίσιμο και πλούσιο σε υλικά, τότε ναι πάλι κέικ, γιατί όχι;
    Τι αρώματα πάντως!
    Και τι ωραίο για την εποχή!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο και ζουμερό το κέικ, ότι πρέπει για πρωινο και απογευματινό καφεδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία μου ωραίο και πολύ εμφανίσιμο.
    Μου άρεσει πολύ και το γλάσο που έβαλες.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου αρέσει η μηλόπιτα πάρα πολύ! Το κέικ σου με δελέασε απίστευτα! Έχω τα υλικά τρέχω να το φτιάξω!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!

    Anthemis ελπίζω αν το φτιάξεις να σου αρέσει!

    Ελεάννα είχες δίκιο, σωστές οι αμφιβολίες σου....δεν κράτησε τελικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή