Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

καλαμποκόψωμο με πορτοκάλι/Orange-Cornbread

Καλαμποκόψωμο συνηθίζουν στα γιορτινά γεύματα στην Αμερική και κυρίως στο Thanksgiving. Σήμερα φτιάξαμε ένα εύκολο, νόστιμο και αρωματικό ψωμί (καλά, ψωμί δεν το λες μάλλον κέικ θα το λέγαμε) με πορτοκάλι. Τρώγεται ζεστό και κρύο και πραγματικά το απολαύσαμε!

χρειαζόμαστε
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι από καλαμπόκι
2 κουταλάκια baking powder
1/4 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
60 γρ βούτυρο μαλακό
2 αυγά
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι βρασμένους σπόρους καλαμποκιού

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, τη σόδα και τη baking powder.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά και το χυμό. Προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ψιλοκόβουμε το καλαμπόκι (εγώ το έβαλα στο μπλεντεράκι και το έβαλα να πάρει μια δυο στροφές) και το ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ ή ένα τετράγωνο ταψί περίπου 25 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 30-35 λεπτά.

Since the American Thanksgiving is not too far away, we've made this easy, as well as tasty and fragrant cornbread with orange. It can accompany a festive meal and is meant to be devoured hot or cold. We all enjoyed it indeed :)

we need
1 cup AP flour
1 cup corn meal
2 tsps baking powder
1/4 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2 Tbsps sugar
2 oz butter, softened
2 eggs
1 cup orange juice
1 cup corn, boiled

Combine flour, corn meal, baking soda and baking powder in a bowl.
In another bowl, beat butter with sugar, then incorporate eggs and juice.
Add flour mixture and stir to blend well.
Finely chop corn ( I did that in the mini chopper) and add to mixture. Stir well and turn into rectangular, or 10 in. square  cake form. Bake in preheated oven, at 350F, for 30-35 min.

17 σχόλια:

  1. Καλημέρα, σήμερα έβαλα καλαμποκάλευρο στο ψωμί μας και περιμένω να δω τη διαφορά.
    Αυτό όμως όπως είπες ως κέικ θα το έτρωγα ευχαρίστως.
    Καλή Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I have not had cornbread with citrus, but it is certainly something to try.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κεικοψωμάκι που δείχνει λαχταριστό!
    Με άρωμα πορτοκαλιού!!
    Καλή Κυριακή Μαράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλέ, πώς είμαι ΝΥ και δεν πήρα χαμπάρι τέτοιο πορτοκαλένιο καλαμποκόψωμο; Να όμως που μου άνοιξες τα μάτια. Και την όρεξη βεβαίως βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Μαράκι μου..απο τα συστατικά και μόνο μοιάζει θεικό..το κατέγραψα,το αποθήκευσα και πιστεύω θα είναι μοναδικό και για τα Χριστούγεννα,..το φαντάζομαι διακοσμημένο με καρό κόκκινη-πράσινη κορδελίτσα και με τρελαίνει..ξέρεις είμαι λίγο τρελλή με τις πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες παρουσιάσεις..όχι μόνο για τραπέζι αλλά και στην οικογένεια..απλά και ταυτόχρονα εντυπωσιακά!!σ'ευχαριστώ κοριτσάκι μου!!φιλάκια και καλή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχει καμία σημασία η ονομασία... ψωμάκι, κεκάκι, εκεί θα τα χαλάσουμε;; Το θέμα είναι ότι φαίνεται πολύ πολύ αφράτο και γευστικό :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με κάλυψε απόλυτα η προλαλήσασα! Θα δοκιμαστεί! Ναμην ξεχάσω, έχετε και βραβειάκι με παιχνίδι... http://myblissfood.blogspot.gr/2013/11/unpaixtable-blogger-award.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσει πολύ οτιδήποτε περιέχει αλεύρι καλαμποκιού. Η διαφορά εδώ υπάρχει στο ότι χρησιμοποιείς και τους σπορους του καλαμποκιού. Θα ήθελα πολύ να το δοκίμαζα. Αφράτο και πολύ ωραίο το χρώμα του.

    Φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Dear Maria, I love cornbread and it is a perfect bread for Thanksgiving.
    I love it warm with butter.
    Have a beautiful day. Blessings dear. Catherine xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίο δείχνει και το ότι έχει και καλαμπόκι εκτός από αλεύρι θα το κάνει ακόμα καλύτερο!
    Σαν ένα κέικ με λίγη ζάχαρη για όλες τις ώρες!
    Καλημέρα & καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Μαράκι μου..σέυχαριστώ για τις ευχούλες σου στο νέο μου ιστολόγιο..να είσαι καλά πάντα.φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θυμάσαι τον Γ.Κωνσταντίνου σε μια παλιά ελληνική ταινία που έλεγε "να το φάω θέλω, όχι να το μάθω" Ε κάπως έτσι κι εγώ! :)) :))
    Τί κέϊκ, τί ψωμάκι! Το θέμα είναι, ότι φαίνεται αφράτο και λαχταριστό! Το δε πορτοκάλι ειναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά και σε φαγητά και σε γλυκά.
    Καλή και χαρούμενη εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πραγματικά σαν κεϊκ μοιάζει, αλλά και με ένα κρεμώδες τυρί και από πάνω έξτρα μαρμελάδα πορτοκάλι, νομίζω πως θα ήταν υπέροχο για πρωϊνό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ λαχταριστό το ψωμάκι σου!!!Και σίγουρα με τέλειο άρωμα και γεύση!!! Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ νόστιμο πρέπει να είναι! Μου αρέσει πολύ το χρυσαφένιο χρώμα του! Σίγουρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις σε κάθε τραπέζι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φαίνεται πολύ λαχταριστό!!! Να είχα μια φετούλα!!!
    Καλή εβδομάδα Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. I've never thought to add orange to cornbread - it looks and sounds terrific.

    ΑπάντησηΔιαγραφή