Το αστείο είναι ότι όλοι έχουν ξαναφάει, πάνω από ψωμάκι ή κριτσίνι αλλά μέσα στο κέικ τους φαινόταν περίεργο! Το κέικ είναι πορτοκαλιού και το κριτσάνισμα του παπαρουνόσπορου είναι το κάτι άλλο!
χρειαζόμαστε
3 1/4 φλιτζάνια αλεύρι
1 1/4 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
3/4 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
1/3 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι κεφίρ (ή ξινόγαλα)
3 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουταλάκια παπαρουνόσπορο
για το γλάσο
2 φλιτζάνια άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά λικέρ πορτοκάλι
νερό μέχρι να γίνει ένα μαλακό γλάσο
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Σε μεσαία ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το κεφίρ ή το ξινόγαλα Ανακατεύουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού και τον παπαρουνόσπορο και ρίχνουμε σε μια μεγαλούτσικη φόρμα. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 180 β σε προθερμασμένο φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ανακατεύουμε την άχνη με το λικέρ πορτοκαλιού και μερικές κουταλιές νερό μέχρι να γίνει ένα όχι πολύ πηχτό γλάσο και απλώνουμε πάνω από το κρύο κέικ.
we need
3 1/4 cups flour
1 1/4 tsps baking powder
1/2 tsp soda
1/2 tsp salt
3/4 cup butter, at room temperature
1 1/2 cups sugar
5 eggs
1/3 cup orange juice
1 cup kephir (or sour milk)
3 tsps orange rind
3 tsps poppy seed
for the glaze
2 cups icing sugar
1 Tbsp orange liqueur
enough water to make a soft glaze
In a bowl, combine flour, baking powder, baking soda and salt. In another bowl, beat butter with mixer, at medium speed, for 1-2 min, add sugar and continue beating. Add eggs, one by one, continuing beating. Add orange juice, then alternate adding flour blend and kephir or sour milk, while beating at low speed. Fold in orange rind and poppy seed and pour batter in a large cake pan. Bake at 350F, in preheated oven, for 45-50 min. Let cool completely.
Κερνιέμαι .. λατρεύω παπαρουνόσπορο ... ότι πρέπει με το καφεδάκι μου το πρωινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Te ha quedado muy hermoso y delicioso me encanta,abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαράκι!Μου αρέσει πολύ το κριτσάνισμα που κάνει ο παπαρουνόσπορος αλλά και η γεύση του!Όσο για το συνδυασμό υλικών του κέικ απολύτως ταιριαστός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Καλημέρα Μαρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα μου αρέσει πολύ ο παπαρουνόσπορος (να είναι καλά η Έλενα που μου έστειλε ένα φακελάκι να τον δοκιμάσω)!
Δημιουργεί πολύ όμορφο οπτικό αποτέλεσμα, αλλά και το κριτσάνισμά του έχει πλάκα!
Το κέικ σου φαίνεται πολύ νόστιμο και περιποιημένο!
Βλέπω έχει και την άλλη τελευταία μου αδυναμία, το ξινόγαλα!
Και με το γλάσο γίνεται ακόμα πιο λαχταριστό!
Φιλιά!
Έλα τώρα που δεν το έκανες επίτειδες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλα τώρα που δεν ήθελες να μας μαστουρώσεις πρωινιάτικο!!!
Αντε... θα σε συγχωρήσω γιατί τρελαίνομαι για παπαρουνόσπορο!!! Τυχαίο??? Εχεις δίκιο ότι είναι παιχνιδιάρικος στο στόμα. Και όσο για το κέικ, το παραφούσκωσες σαν γαλοπούλα! Έτσι όπως μου αρέσουν τα κέικ, με πολύ ψύχα!!
Μπράβο σου Μαράκι!! Τέλεια συνταγή!!
Μαράκι μου μην ακούς κανέναν χα χα χαα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον παπαρουνόσπορο τον χρησιμοποιώ πολύ σε κέικς και αρτοπαρασκευάσματα διάφορα, ειδικά σε συνδυασμό με λεμόνι ή πορτοκάλι δίνει απίστευτο αποτέλεσμα.
Τον αγοράζω από μπαχαράδικα και πρόβλημα κανένα.
Θα σου πω όμως να γελάσεις.
Πήγα μια φορά στο χωριουδάκι μου, σε ένα μαγαζί με διάφορα βότανα και αφεψήματα που άνοιξε πρόσφατα για να αγοράσω διάφορα.
Οταν λοιπόν τους ρώτησα αν έχουν παπαρουνόσπορο, μου είπαν "μιλάτε πιο σιγά παρακαλώ".
Χα χα χαααα, φανταζομαι τι εντύπωση θα έδωσα.
Το κεκάκι σου φαίνεται υπέροχο και εντυπωσιακό!!
Φιλάκια!
Μαράκι μου είμαστε σε μια φάση που όλα επιτρέπονται!:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το κεκάκι σου! Ο παπαρουνόσπορος έχει την δική του νοστιμιά! Αλλά και το buttermilk κάνει τα κέικ πιο... τρυφερά!
ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΚΕΙΚ ΣΟΥ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ!!!!!ΤΕΛΕΙΟ!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχα...καλό αυτό την ευθυμία από τον παπαρουνόσπορο..:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι όπως είμαστε αυτό τον καιρό μακάρι να ευθυμούσαμε έτσι..
Πολύ ωραίο κεκάκι Μαρία μου. Ωραία υλικά και μυρωδάτο πορτοκαλάκι.
Αφράτο αφράτο έγινε.
Φιλιά
Το κεικ σου φαίνεται νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου αγαπημένο μου Μαράκι, ήρθα να κεραστώ, συμφωνώ απόλυτα δίνει τέλειο crunch ο παπαρουνόσπορος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχοβολιστό Κεκάκι!
Φιλάκια πολλά!
Μαράκι μου τέλειο το κέικ... να πάρω ένα κομματάκι;;; Όσο για τον παπαρουνόσπορο, πολλοί πιστεύουν ότι έχει "χαροποιές" ιδιότητες!!!!! Πάντως το κέικ σου είναι λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Για να "ευθυμίσουμε" Μαρία μου μάλλον θα χρειαστούμε κιλά παπαρουνόσπορου! Αλλά συμφωνώ με την επιλογή του ξυνόγαλου ή της κρέμας γάλακτος στα κέϊκ γιατί τα κάνει πολύ αφράτα και τρυφερά στην υφή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
Καλησπέρα..φαίνεται υπέροχο..λαχταριστό..μπράβο σου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεχωριστό το κεικ ομολογώ.....τα υλικά δε δίνουν άλλη γευστική εμπειρία!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιααααααααααα
Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Μακάρι φυσικά όπως είπατε με αυτό τον τρόπο να έφτιαχνε το κέφι μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσαυγή μου δεν είναι ότι φούσκωσε πολύ είναι που η δόση είναι μεγαλύτερη από ένα κέικ που φτιάχνουμε συνήθως και είναι ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τη φορμα που μου είχαν χαρίσει τα παιδιά μου πριν πολλά χρόνια:)
Έλενα μου άρα είχε δίκιο ο καλός μου που φοβότανε να ζητήσει, χαχα!
Θέλωωωωωωωωωωωω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαβ/κο!!!
Kαλό μήνα κοριτσάκια μου!! παπαρουνόσπορο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά το κέικ πορτοκάλι είναι από τα αγαπημένα μου οπότε ευκαιρία είναι! φιλιά σας πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο θα είναι! Αυτό το κρατσάνισμα θα του πηγαίνει πολύ! Νομίζω ότι οι Ούγγροι έχουν ένα παραδοσιακό τους γλυκό που έχει πολύ παπαρουνόσπορο, θα προσπαθήσω να το βρω από μια φίλη μου τώρα που το θυμήθηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή εβδομάδα και καλό μήνα Μαράκι μου!
Μαρία, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ παπαρουνόσπορο σε κέικ. Μόνο σε ψωμί τον έχω φάει. Φαίνεται λίγο σαν τη βανίλια με τα σποράκια της, ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο κέικ!
Αχ αυτός ο παπαρουνόσπορος πως ταιριάζει με τα εσπεριδοειδή. Έχω κέικ λεμονιού, γιατί όχι και πορτοκαλιού; Και ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσω το κεφίρ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήXara, I love your orange cake with the poppyseeds. I make almost the same cake except with lemon and poppyseeds, and drizzle with the glaze,as well!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιμαι λατρης των κεικ
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι αυτο μου φαινεται πεντανοστιμο.