Τάρτα με γλυκό του κουταλιού/ Tart with fruit preserves

Ήθελα να κάνω ένα γλυκό για τη μαμά μου που νηστεύει και σκέφτηκα αυτή την τάρτα. Είναι σαν πάστα φλώρα αλλά με γλυκό κουταλιού. Μπορούμε να την κάνουμε με οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού που μας έχει περισσέψει, εγώ είχα μπόλικο σταφύλι και την έκανα με αυτό. Είναι πολύ εύκολη, νηστίσιμη και ούτε και εγώ που την έφτιαξα δεν φανταζόμουν πόσο νόστιμη είναι. Όταν την ξαναφτιάξω θα την κάνω σε ταψί, νομίζω θα είναι εξίσου όμορφα να κόψω τα κομμάτια σαν μπάρες.


χρειαζόμαστε
2 φλιτζάνια αλεύρι 
3 κουταλιές ζάχαρη 
150 γρ μαργαρίνη
2 κουταλιές νερό 
3 κουταλιές νιφάδες βρώμης
3 κουταλιές τριμμένο αμύγδαλο
γλυκό του κουταλιού (ένα βαζάκι των 400 γρ περίπου) 

Το ζυμάρι το φτιάχνουμε με το γνωστό τρόπο. Αλεύρι, ζάχαρη και κρύο βούτυρο, ανακατεύουμε να γίνουν σαν ψίχουλα προσθέτουμε το νερό. Κάνουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. Τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή  ώρα. Απλώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες εδώ και εκεί στη ζύμη και ψήνουμε στους 180 β για 20 λεπτά περίπου. Όταν τη βγάλουμε, καλύπτουμε την επιφάνεια με το κουάκερ και απλώνουμε σιγά σιγά το γλυκό του κουταλιού. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο αμύγδαλο και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά. 
Ο φόβος μου ήταν μήπως με το ψήσιμο το γλυκό ξεραθεί και γίνει σκληρή η τάρτα αλλά σε τόσο μικρό χρόνο ψησίματος ήταν μια χαρά.
Και το πρόβλημα με τις φωτογραφίες μου ακόμα συνεχίζεται........συγνώμηηηηηη!!!
I wanted to make something sweet for my mom, so I came up with this tart. It can be made with any leftover fruit preserves, I had a lot of grape preserves, so that's what I used. It's extremely easy and so tasty I couldn't even believe it...Next time I make it, I will use a pan, I think it will be equally good if I cut it into bars. Our non-greek friends who may not know how to make various preserves the way greeks do, "glyko tou koutaliou" as we call them, may visit the blog  Συνταγές της Ασπρούλας  for different recipes.

we need
2 cups flour
3 Tbsps sugar
5 oz margarine
2 Tbsps water
3 Tbsps oats
3 Tbsps ground almonds
1 14 oz jar fruit preserves

Prepare dough the usual way. Mix flour,sugar and cold margarine until crumbly, add water. Turn into a soft dough that doesn't stick to your hands. Wrap with plastic wrap and refrigerate for 30 min. Roll out the dough and place in greased tart pan, poke holes on the dough with a fork and bake at 350F for about 20 min. Remove from oven, sprinkle with oats, carefully spread preserves, top with ground almonds and bake for another 10-15 min. I was scared that the preserves would harden while baking and so would the tart...For this length of time though, it turned out just fine!
My picture issue is still going on........sorryyyyyy!!

21 σχόλια:

  1. Μαράκι είναι υπέροχο!!!!!!!!!Φιλιά πολλά!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η ταρτούλα είναι υπέροχη και φαίνεται νοστιμότατη!
    Φιλιά!

    Ήσουν στη συνάντηση των bloggers,έτσι δεν είναι;Δεν μπορώ να θυμηθώ,καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι-μια βοήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Exquisita y muy tentadora soy una fan de esta tarta,DE-LI-CIO-SA,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!
    ΚΑΛΟ Σ/Κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία ιδέα!
    Αντί για μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού.
    Και η ζύμη σου με τη βρώμη, νόστιμη.
    Θα βάλω και λίγη κανέλα;))
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία τι ωραία ιδέα!! Ευχαριστώ για την παραπομπή. Πριν το δω έλεγα θα της γράψω που να βρω εγώ γλυκό να το φτιάξω;;χαχαχαχχα
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Μαρία μου! Νόστιμη η τάρτα σου, τέλεια για απογευματινό καφέ ή τσάι!! Όντως θυμίζει πολύ πάστα φλόρα!!
    Να σου πω, σχετικά με τις φωτογραφίες, μήπως να δοκιμάσεις να τις έχεις σε πιο μεγάλο μέγεθος στην ανάρτηση; Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φανταστική ιδέα, έχω πολύ κυδώνι γλυκό στο ντουλάπι και μου έδωσες ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιο πολύ ξέρεις τι ζήλεψα??
    Που σας περίσσεψε γλυκό σταφύλι!
    Εμάς ποτέ δεν μας περισσεύει αυτό το γλυκό!
    Για την ακρίβεια ποτέ δεν μας περισσεύει κανένα γλυκό του κουταλιού χα χα χαα, τα τσακίζουμε όλα!
    Μου άρεσε πολύ η ιδέα της διαφορετικής πάστα φλώρας, μου άρεσε ακόμη πιο πολύ που σκέφτηκες να γλυκάνεις την μανούλα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tάρτες ...μου αρέσουν...!!!!!
    φιλιά και αύριο με υγεία mia maria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νοστιμότατη η τάρτα σου!!!Υπέροχη πρόταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ενδιαφέρων.. πολύ όμως!!! Και αγαπώ και τις τάρτες πολύ!!!
    Καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!
    Φιλιά!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γειά σου Μαρία μου.
    Το γλυκό σου πολύ ωραίο.
    Πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε γλυκό του κουταλιού που έχει μείνει.
    Εμενα το σταφίλι είναι το αγαπημένο μου οπότε δεν μένει πολύ ..χιχι.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!

    eleni, μαζί καθόμασταν, είμαι η χοντρούλα που καθόταν δεξιά σου δίπλα στη Χρυσαυγή:))

    Στέλλα Μαρκοπούλου, ωραία ιδέα η κανέλα,δεν το είχα σκεφτεί!

    Ξανθή, έλα ντε, χαχαχα!

    Ερμιόνη μου, τι να πω, νόμιζα ότι ήταν επειδή είναι μεγάλες, τώρα τις έκανα μικρές και πάλι το ίδιο, δε με θέλει o blogger νομίζω, με βαρέθηκε, χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. You're right, this is so simple and I always have preserves of all kinds in my freezer so this would be a wonderful go-to dessert when I'm in a pinch for time but need something delicious! Thanks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαρία με έσωσες!!έχω ένα μεγάλο βάζο σταφύλι και δεν το τρώει κανείς, τώρα ξέρω τι θα το κάνω.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραία λύση για αυτούς που νηστεύουν Μαρία μου! Είμαι σίγουρη ότι η μητέρα σου την ευχαριστήθηκε πολύ την τάρτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή